Mircea Fechet și miniștrii Mediului din UE caută soluția pentru reducerea emisiilor de carbon

0
Publicat:

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, participă luni, la Luxemburg, la reuniunea Consiliului Mediu.

Mircea Fechet
Miniștrii Mediului din UE, caută soluția pentru reducerea emisiilor de carbon Foto: Facebook

Conform datelor publicate pe site-ul Consiliului European, principalele puncte de pe ordinea de zi a reuniunii vizează: epurarea apelor uzate urbane; standardele privind emisiile de CO2 pentru vehiculele grele noi; Conferinţa privind schimbările climatice COP28; Contribuţia stabilită la nivel naţional a UE care urmează să fie transmisă către CCONUSC etc.

Astfel, în ceea ce priveşte epurarea apelor uzate urbane, miniştrii mediului din Uniunea Europeană vor încerca să ajungă la un acord (abordare generală) cu privire la o propunere de revizuire a Directivei privind epurarea apelor uzate urbane, care va servi drept mandat de negociere pentru începerea discuţiilor cu Parlamentul European (triloguri).

Propunerea extinde domeniul de aplicare al directivei şi solicită statelor membre să elaboreze planuri pentru ca oraşele mari să gestioneze scurgerile de apă urbane generate de precipitaţii. Aceasta introduce, de asemenea, un obiectiv obligatoriu de neutralitate energetică pentru sectorul epurării apelor uzate urbane pe care fiecare stat membru trebuie să îl îndeplinească până în 2040, alături de obiective intermediare pentru 2030 şi 2035”, conform informaţiilor de pe site-ul Consiliului.

Legat de standardele privind emisiile de CO2 pentru vehiculele grele noi, miniştrii vor urmări să ajungă la un acord cu privire la o propunere de revizuire a Regulamentului referitor la standardele privind emisiile de CO2 pentru vehiculele grele noi.

Propunerea vizează reducerea în continuare a emisiilor de CO2 în sectorul transportului rutier, în conformitate cu obiectivele UE în materie de climă, prin stabilirea pentru 2030 a unor obiective de reducere a emisiilor mai ambiţioase şi prin introducerea de noi obiective pentru 2035 şi 2040. În plus, obiectivele se vor aplica şi altor categorii de vehicule, în speţă autobuzelor şi remorcilor. Propunerea prevede, de asemenea, că toate autobuzele urbane noi vor trebui să aibă emisii zero începând cu 2030.

În privinţa Conferinţei privind schimbările climatice COP28, miniştrii Mediului din UE vor urmări să aprobe concluziile Consiliului privind pregătirile pentru Conferinţa Organizaţiei Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice din 2023 (COP28), care va avea loc la Dubai, în Emiratele Arabe Unite, în perioada 30 noiembrie-12 decembrie 2023. Concluziile vor servi drept poziţie generală de negociere a UE în cadrul COP28.

Se preconizează că principalele puncte de pe ordinea de zi a conferinţei vor fi: evaluarea la nivel global; Programul de lucru privind atenuarea schimbărilor climatice; obiectivul global privind adaptarea; finanţarea combaterii schimbărilor climatice, inclusiv mecanismele financiare aferente pierderilor şi daunelor.

La punctul privind contribuţia stabilită la nivel naţional a UE care urmează să fie transmisă către CCONUSC, miniştrii vor urmări, de asemenea, să aprobe transmiterea de către UE a unei contribuţii stabilite la nivel naţional (CSN) actualizate către CCONUSC, Convenţia ONU asupra schimbărilor climatice. CSN-urile fac parte integrantă din Acordul de la Paris, care impune fiecărei părţi la convenţie să îşi comunice acţiunile climatice post-2020. CSN-urile reflectă eforturile depuse de fiecare ţară pentru a reduce emisiile la nivel naţional şi pentru a se adapta la efectele schimbărilor climatice. UE transmite o CSN în numele UE şi al statelor sale membre.

În cadrul secţiunii „Diverse”, Comisia va prezenta o propunere legislativă referitoare la revizuirea Directivei-cadru privind deşeurile şi o recomandare privind îmbunătăţirea ratei de returnare a telefoanelor mobile, tabletelor şi laptopurilor uzate şi a deşeurilor conexe.

Polonia îi va informa pe miniştri cu privire la impactul pieţei carbonului din UE asupra diferitelor politici ale UE. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite