Ministrul Energiei: 12 companii puternice sunt interesate de studiul de fezabilitate pentru Tarniţa-Lăpuşteşti
0Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis, marţi, că 12 companii din ţară şi străinătate au răspuns apelului SAPE în cadrul consultării de piaţă privind studiul de fezabilitate pentru proiectul centralei hidroenergetice cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti.
„Într-un termen foarte scurt, 12 companii puternice din ţară şi din străinătate au răspuns apelului Societatăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) în cadrul consultării de piaţă privind studiul de fezabilitate pentru investiţia de la Tarniţa-Lăpuşteşti. Salut nivelul extraordinar de interes manifestat şi decizia SAPE de a prelungi consultarea cu încă două săptămâni, pentru a putea avea cât mai multe date utile”, a scris Sebastian Burduja, marţi pe Facebook.
Ministrul Energiei a adăugat că „Tarniţa-Lăpuşteşti este un proiect strategic pentru sistemul energetic românesc şi o chestiune de demnitate naţională. Îl vom face”.

La sfârşitul lunii iulie, Sebastian Burduja a afirmat că speră ca proiectul centralei hidroenergetice cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti să fie finalizat în termen de un an. Liberalul a adăugat că valoarea proiectului este de circa un miliard de euro, „cu o putere instalată între 500 de MW şi un GW, probabil patru turbine”.
„Vorbim de, probabil, o valoare de un miliard de euro, aproximativ, o putere instalată între 500 de MW şi 1 GWatt, probabil, patru turbine. Şi ceea ce am făcut este să punem în consultare publică o analiză şi, sigur, un studiu de fezabilitate la nivelul anului 2023. Nu e prima dată când România încearcă să facă acest proiect, dar acum toate elementele sunt că a venit timpul lui", a transmis ministrul.
Hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti va fi localizată în nord-vestul României, la aproximativ 30 km de oraşul Cluj Napoca, pe valea râului Someşul Cald şi va contribui semnificativ la dezvoltarea economică a ţării, dar şi a zonei situate în apropierea oraşului Cluj Napoca, proiectul presupunând crearea a peste 4.000 de locuri de muncă.