Ministerul Energiei cere Consiliul Concurenţei să analizeze preţul la care Nuclearelectrica cumpără uraniu canadian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un alt factor care a cauzat situaţia dezastruoasă în care CNU se află este blocarea proiectului privind demararea exploatării la perimetrul de uraniu de la Tulgheş-Grinţieş, judeţul Neamţ
Un alt factor care a cauzat situaţia dezastruoasă în care CNU se află este blocarea proiectului privind demararea exploatării la perimetrul de uraniu de la Tulgheş-Grinţieş, judeţul Neamţ

Ministerul Energiei a anunţat marţi, la o săptămână după ce ministrul a devenit interimar, că a sesizat Consiliul Concurenţei privind „necesitatea efectuării unei analize“ a condiţiilor de piaţă pentru produsele obţinute din minereul de uraniu, inclusiv a aspectelor legate de modul de construcţie a preţurilor de comercializare, potrivit News.ro.

Ministerului Energiei susţine că analiza „ar putea să prevină o practică anticoncurenţială“, mai precis un posibil abuz de poziţie dominantă din partea companiei canadiene Cameco, de la care Nuclearelectrica a cumpărat uraniu în ultimul an, în urma rezilierii de drept a contractului cu Compania Naţională a Uraniului.

Nuclearelectrica este contorlată de Ministerul Energiei, care deţine 82,5% din acţiuni. 

Ministerul Energiei susţine că „există indicii potrivit cărora condiţiile de piaţă pentru furnizarea combustibilului nuclear necesar SNN sunt potenţial grevate de preţuri conjuncturale şi că nu sunt create premisele pentru asigurarea unei surse constante, la un preţ predictibil pe termen lung pentru acest produs“, potrivit News.ro.

De asemenea, Ministerul Energiei îşi exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că existenţa unor potenţiale practici concurenţiale neloiale ar putea conduce în timp, pe de-o parte, la riscul de incapacitate de funcţionare a producătorului român de profil, Compania Naţională a Uraniului (CNU), şi, pe de altă parte, la riscul vizând siguranţa pe termen lung în furnizarea combustibilului nuclear pentru CNE Cernavodă.

Guvernul României, prin Ministerul Energiei, a acordat CNU lunile trecute un ajutor de salvare în valoare de 62 de milioane de lei. „Pentru asigurarea funcţionării CNU pe termen lung, este imperios necesară asigurarea tuturor condiţiilor de concurenţă loială în piaţa de profil, care să confere participanţilor, inclusiv CNU, posibilitatea de a-şi valorifica de o manieră corectă avantajele competitive în relaţia cu beneficiarul final“, mai precizează Ministerul Energiei.

Romeo Urjan, noul director general al CNU, a declarat recent pentru News.ro că societatea va participa la licitaţia pe care Nuclearelectrica o va organiza în curând pentru achiziţia de uraniu, necesar celor două reactoare de la Cernavodă. Producătorul de energie Nuclearelectrica era până anul trecut singurul client al CNU. În decembrie 2015, contractul dinte cele două companii a fost reziliat de drept, deoarece preţul cerut de CNU a fost mult mai mare decât preţul de piaţă şi cu 76% mai mare decât preţul agreat prin contract în 2014. Nuclearelectrica a ajuns astfel să importe uraniu tocmai din Canada, de la compania Cameco Inc.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite