Miliardarii Chinei încearcă să fugă din țară cu tot cu bani. Ce limite le impune Xi Jinping

0
Publicat:

Reprimarea finanțatorilor, climatul politic restrictiv și încetinirea economiei sub Xi Jinping determină tot mai mulți miliardari să încerce să fugă din țară cu tot cu bani, scrie The Guardian.

Xi Jinping, președintele Chinei în fața steagului roșu cu secera și ciocanul
Xi Jinping, președintele Chinei limitează exiturile de bani din țară

Miliardarii sunt greu de urmărit. Nu este o surpriză – cu cât ei și activele lor sunt mai ușor de găsit, cu atât sunt mai ușor de impozitat, scrie The Guardian. Dar, din toate punctele de vedere, numărul de oameni foarte bogați din China este în scădere. Din cei 2.640 de miliardari estimați ai lumii, se crede că cel puțin 562 se află în China, potrivit Forbes, în scădere față de 607 anul trecut.

Cu represiuni asupra finanțatorilor și un climat politic agitat, mulți dintre oamenii bogați ai Chinei caută să-și iasă cu tot cu bani în afara țării.

Elitele Chinei au căutat de mult timp modalități de a-și duce banii în străinătate. Oficial, persoanelor fizice li se permite doar să transfere 50.000 USD (41.000 GBP) în afara țării în fiecare an. Dar, în practică, oamenii bogați au o gamă largă de moduri oficiale și neoficiale de a-și transfera fondurile, fie prin schimburi de bani în Hong Kong, unde controalele de capital nu se aplică, fie prin direcționarea numerarului în afaceri de peste mări.

Cinci consultanți au fost arestați în vară pentru tranzacții cu valută

În august, poliția din Shanghai a arestat cinci persoane care lucrau la o consultanță în domeniul imigrației, inclusiv șeful companiei, fiind suspectate că ar facilita tranzacții ilegale de valută de peste 100 de milioane de yuani (11.300 de lire sterline). Într-un raport al presei de stat, poliția a spus că „tranzacționarea ilegală cu valută perturbă serios ordinea pieței financiare a țării”.

Înainte de pandemie, aproximativ 150 de miliarde de dolari curgeau din China în fiecare an prin intermediul turiștilor care își duceau fondurile în străinătate, potrivit estimărilor băncii Natixis. Deși călătoriile internaționale nu au revenit la nivelurile de dinainte de pandemie, ratele mari ale dobânzilor din SUA și un yuan slab sunt un stimulent puternic pentru chinezii bogati în numerar să-și mute banii din țară, spun economiștii.

În prima jumătate a anului 2023, a existat un deficit de 19,5 miliarde de dolari în datele balanței de plăți a Chinei, pe care economiștii le folosesc ca indicator al fugii de capital, deși adevărata valoare a banilor care părăsesc economia neoficial poate fi mai mare.

Alicia Garcia Herrero, economist-șef pentru Asia Pacific la Natixis, spune că „un nivel ridicat de incertitudine cu privire la viitoarele politici economice și oportunități de afaceri din China” încurajează, de asemenea, oamenii să-și scoată economiile din țară.

Apelul lui Xi Jinping la prosperitatea comună

În 2021, Xi Jinping, liderul Chinei, a reînviat un apel la „prosperitate comună”, care a fost interpretat pe scară largă ca un apel către magnați de a-și împărți bogăția mai larg. În acel an, Alibaba, compania tehnologică fondată de Jack Ma, cândva unul dintre cei mai importanți antreprenori din China, a donat cauzei 100 de miliarde de yuani.

Se crede că Xi este deosebit de neîncrezător față de elitele financiare din China, deoarece peste 600 de miliarde de dolari au fugit din economie în 2015, după o devalorizare surprinzătoare a yuanului. De atunci, Beijingul a încercat să-și întărească stăpânirea asupra bogăției Chinei – și asupra oamenilor care dețin cea mai mare parte a acesteia. Partidul Comunist Chinez (PCC) a fost deosebit de speriat când miliardari precum Ma au început să pună întrebări deschise pentru autoritățile de reglementare din China (după ce Ma și-a făcut comentariile în 2020, el a dispărut din viziunea publicului timp de câțiva ani).

Sloganul „prosperitate comună” a dispărut din vedere, deoarece Beijingul încearcă să promoveze China ca un loc deschis pentru afaceri după trei ani de zero-Covid. Dar presiunea asupra elitelor de afaceri nu a cedat, iar acum, când granițele sunt deschise, mulți se uită la planuri de ieșire.

Miliardari arestați și directori puși sub interdicția de a părăsi țara

Luna trecută, Hui Ka Yan, fondatorul dezvoltatorului imobiliar Evergrande și cândva cel mai bogat om din Asia, a fost arestat pentru infracțiuni nespecificate. Bao Fan, un renumit bancher de investiții, văzut cândva ca un regizor în lumea tranzacțiilor tehnologice, a fost reținut în februarie și nu a mai fost văzut de atunci. Alți directori au fost plasați sub interdicții de ieșire din țară.

Mediul este acum o schimbare semnificativă față de anii 1990 și începutul anilor 2000, când China se pregătea pentru intrarea în Organizația Mondială a Comerțului în 2001 și introducea o serie de reforme de piață care le-au permis antreprenorilor chinezi să adune bogății uriașe. Era o epocă în care a face bani putea veni înainte de orice altceva. Dar sub Xi, care și-a consolidat puterea personală mai mult decât orice lider de la Mao, accentul a revenit pe controlul politic, mai degrabă decât pe libertatea economică.

Pedeapsa arbitrară aplicată clasei bogate este diferită de orice am văzut din anii 1990”, spune Victor Shih, profesor de economie politică a Chinei la Universitatea din California, San Diego. „Acest lucru i-a determinat pe mulți din acea clasă să se gândească la diversificarea din China.”

Există indicii din ce în ce mai clare privind exitul chinezilor bogați spre „punctele fierbinți din apropiere”. Peste 10% din apartamentele de lux vândute în Singapore în primele trei luni ale acestui an au mers către cumpărători din China continentală, în creștere de la aproximativ 5% în primul trimestru al anului 2022, potrivit datelor OrangeTee, o companie imobiliară. Există acum aproximativ 1.100 de birouri unifamiliale – firme înființate pentru a gestiona averea unei anumite familii – în Singapore, față de 50 în 2018, aproximativ jumătate din acest boom estimat că provine de la clienții chinezi.

13.500 de chinezi bogați vor părăsi China

Chinezii bogați caută, de asemenea, modalități de a-și muta banii din China. Aproximativ 13.500 de persoane cu valoare netă mare sunt de așteptat să părăsească China în acest an, în creștere față de 10.800 de anul trecut, potrivit Henley & Partners, o companie de consultanță în imigrare.

Guvernul chinez joacă pentru păstrări, așa cum au descoperit Jack Ma și mulți alții”, spune David Lesperance, un consultant independent care ajută oamenii cu averi foarte mari să se mute din China. „Deci trebuie să ne uităm la cum să vă protejăm bogăția și bunăstarea”.

Lesperance spune că primește un număr din ce în ce mai mare de întrebări de la oameni de afaceri care doresc să-și mute toate echipele din China, nu doar familiile lor. Pe lângă riscurile politice, antreprenorii nu mai simt China un tărâm al oportunităților, spune el. În 2017, China producea doi noi miliardari pe săptămână. Acum, creșterea economică a încetinit.

Înainte ar fi rămas pentru că făceau o mulțime de bani în China”, spune Lesperance. „Acum nu mai câștigă atât de mulți bani. Deci ei spun, de ce să mai stau? De ce să risc asta?

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite