Meta vrea să construiască un cablu submarin care să înconjoare globul pământesc
0Meta, compania-mamă a Facebook, Instagram și WhatsApp, vrea să construiască un cablu submarin care să înconjoare globul pământesc, investiție de peste 10 miliarde de dolari.
Meta este al doilea cel mai mare factor de utilizare a internetului la nivel global. Proprietățile sale – și miliardele lor de utilizatori – reprezintă 10% din tot traficul fix și 22% din tot traficul mobil. Investițiile Meta în inteligența artificială vor spori și mai mult această utilizare. Așadar, pentru a se asigura că va avea o infrastructură de încredere pentru a susține această afacere, Meta vrea să contruiască un cablu submarin.
Surse apropiate companiei că Meta au confirmat pentru TechCrunch că firma intenționează să construiască un nou cablu submarin major, cu fibră optică, care se extinde în întreaga lume – un proiect de peste 40.000 de kilometri, care ar putea totaliza investiții de peste 10 miliarde de dolari. În mod critic, Meta va fi singurul proprietar și utilizator al acestui cablu submarin - o premieră pentru companie și reprezentând astfel o piatră de hotar pentru eforturile sale de infrastructură.
Sunil Tagare, un expert în cabluri submarine (și pionier în spațiu, în calitate de fondator al Flag Telecom), care a fost primul care a raportat planurile Meta în octombrie, a declarat pentru TechCrunch că planul este investiția inițială va fi de 2 miliarde de dolari și va ajunge la mai mult de 10 miliarde de dolari pe măsură ce proiectul se extinde în ani de muncă.
Surse apropiate Meta au confirmat proiectul, dar au spus că este încă în fază incipientă. Au fost stabilite planuri și este de așteptat ca Meta să vorbească mai public despre asta la începutul anului 2025, când va confirma ruta intenționată.
Când va fi gata, cablul ar oferi Meta o conductă dedicată pentru traficul de date din întreaga lume. Traseul planificat al cablului, spun surse, îl vede în prezent întinzându-se de la coasta de est a SUA până în India prin Africa de Sud, iar apoi până la coasta de vest a SUA din India prin Australia - formând o formă de „W” pe tot globul.
Lucrarea de infrastructură a Meta este supravegheată de Santosh Janardhan, care este șeful companiei pentru infrastructură globală și co-șef de inginerie. Compania are echipe la nivel global care își analizează și își planifică infrastructura - și a avut câteva cifre semnificative ale industriei care au lucrat pentru ea în trecut. În cazul acestui viitor proiect, acesta este conceput în afara operațiunii companiei în Africa de Sud, potrivit unor surse.
Cablurile submarine de fibră optică au făcut parte din infrastructura de comunicații în ultimii 40 de ani. Ceea ce este important aici este cine pune banii jos pentru a-i construi și a-i deține - și în ce scopuri.
Planurile Meta subliniază modul în care investițiile și proprietatea asupra rețelelor submarine s-au schimbat în ultimii ani de la consorții care implică operatori de telecomunicații, pentru a include acum și mari giganți ai tehnologiei.
Potrivit analiștilor de telecomunicații Telegeography , Meta este co-proprietar a 16 rețele existente, inclusiv cel mai recent cablul 2Africa care înconjoară continentul (alții din acel proiect sunt operatori precum Orange, Vodafone, China Mobile, Bayobab/MTN etc).
Cu toate acestea, acest nou proiect de cablu ar fi primul deținut în întregime de Meta.
Asta ar pune Meta în aceeași categorie cu Google, care are implicare în aproximativ 33 de rute diferite, inclusiv câteva eforturi regionale în care este unicul proprietar, conform urmăririi Telegeography. Alte companii mari de tehnologie care sunt fie proprietari parțiali, fie cumpărători de capacitate de cabluri submarine includ Amazon și Microsoft (nici unul dintre acestea nu este el însuși proprietar integral al vreunei rute).