Mercedes este dispus să construiască 10.000 de staţii rapide de încărcare a vehiculelor electrice

0
Publicat:

Grupul auto german Mercedes-Benz a anunţat că este dispus să investească miliarde de euro pentru a construi până în 2030 aproximativ 10.000 staţii rapide de încărcare a vehiculelor electrice în Europa, America de Nord şi China, transmite Reuters.

Statii de încărcare pentru vehiculele electrice, Foto: Arhivă Adevărul
Statii de încărcare pentru vehiculele electrice, Foto: Arhivă Adevărul

Anul acesta vor începe lucrările de construcţii în America de Nord, având ca obiectiv 2.500 puncte de încărcare în 400 de locaţii din SUA şi Canada, până în 2027, a informat producătorul auto la CES - principalul târg anual pentru tehnologii şi electronice de larg consum - care se desfăşoară în Las Vegas - în perioada 5-8 ianuarie, informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, Mercedes va împărţi peste un miliard de euro din investiţiile necesare până în 2030 în America de Nord cu MN8 Energy, un producător de energie regenerabilă şi operator de baterii de stocare.

De asemenea, va fi încheiat un parteneriat între Mercedes şi compania ChargePoint, care are o reţea de puncte de încărcare, pentru expertiză tehnologică.

Directorul general al MN8, Jon Yoder, a informat că firma se aşteaptă să realizeze profit în următorii cinci-şapte ani, posibil mai devreme dacă obţine subvenţii.

Sunt în derulare discuţii cu potenţiali parteneri pentru o reţea de puncte de încărcare în Europa şi China.

Conform datelor din iulie 2022, în Statele Unite există aproximativ 140.000 puncte de încărcare publice pentru vehiculele electrice, în condiţiile în care consumatorii din întreaga lume sunt descurajaţi să achiziţioneze modele electrice din cauza infrastructurii deficitare de încărcare.

Situația în Europa

În Europa, unde Mercedes-Benz, Volkswagen, BMW, Ford şi Hyundai au înfiinţat societatea mixtă Ionity, dedicată infrastructurii pentru vehiculele electrice, erau aproximativ 375.000 staţii rapide de încărcare disponibile la finalul lui 2021, conform unui studiu al McKinsey.

Pentru a face faţă aşteptatei creşteri a cererii, regiunea are nevoie de cel puţin 3,4 milioane staţii de încărcare până în 2030.

În ceea ce privește România, luna trecută, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunţat prelungirea sesiunii de înscriere în cadrul Programului privind dezvoltarea infrastructurii de reîncărcare pentru vehicule electrice şi/sau hibrid plug-in în localităţi, prin instalarea de staţii de reîncărcare cu putere normală până la data de 23 ianuarie 2023.

Potrivit sursei citate, în această perioadă sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii de finanțare, solicitanții pot depune cererile de finanțare, împreună cu documentația aferentă, în aplicația informatică prin intermediul conturilor de utilizator create.

Cine poate beneficia

Solicitanții eligibili în cadrul programului sunt: instituţiile publice, inclusiv unitățile de învățământ de stat; unitățile administrativ-teritoriale, precum și subdiviziunile administrativteritoriale ale municipiului Bucureşti; localitățile care nu sunt unități administrativ-teritoriale, dar sunt atestate ca staţiuni turistice; asociaţiile de dezvoltare intercomunitară.

Suma maximă finanţată pentru instalarea unei staţii de reîncărcare reprezintă 100% din totalul cheltuielilor eligibile şi este de: 20.000 lei pentru o staţie de reîncărcare cu o putere de minimum 3,7 kW şi maximum 7,3 kW; 60.000 lei pentru o staţie de reîncărcare cu o putere de minimum 7,4 kW şi maximum 22 kW.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite