Medicii primesc stimulent de 500 euro, dar vor plăti impozit VIDEO
0Guvernul se reuneşte luni în şedinţă, urmând să discute în primă lectură rectificarea bugetară. Preşedintele spunea anterior că vom avea o situaţie complicată a bugetului.
UPDATE Ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloş a anunţat că pe ordinea de zi se află şi proiectul privind acordarea de stimulente pentru personalul medical ce lucrează cu pacienţi cu coronavirus.
El a spus că medicii vor primi un stimulent de 500 euro, însă ei vor trebui să plătească impozit de 10%. Ei nu vor plăti contribuţii pentru sănătate şi pentru pensii, pentru această sumă.
Marcel Boloş: „Pe ordinea de zi am propus proiectul de ordonanţă care cuprinde un pachet de măsuri ce urmează a fi finanţat din fonduri europene. O primă categorie de măsuri este pentru domeniul sănătăţii. Una dintre măsuri: echipamente medicale şi cele de protecţie medicală, am adăugat şi spitalele modulare şi containerele de logistică. Orice entitate care achiziţionează echipamente, dispozitive poate solicita decontarea fondurilor. Echipamentele medicale se pot achiziţiona de către unităţile sanitare, urmând ca procesul de decontare din fonduri să se deruleze ulterior. Toi cei implicaţi în tratamentul bolnavilor să nu aibă reţineri, fiindcă vom asigura la timp procesul de decontare a acestor cheltuieli.
Am inclus pe pachetul de măsuri destinat sănătăţii şi stimulentul de risc medical. Beneficii sunt nu numai medici, ci pentru tot personalul medical implicat în tratarea bolii: asistenţii medicali, personalul de pe ambulanţe, personal paramedical”.
Ludovic Orban: „Rămâne cum am stabilit, nu plătesc contribuţii la sănătate, la pensii, plătesc doar 10% impozit pe venit”.
Marcel Boloş: „A rămas doar partea de impozit pe venit”.
„La propunerea Guvernului şi a MFE, de modificare a regulamentului european, UE va deconta 100% din echipamentele medicale. Nu avem cofinanţare la partea de echipamente medicale, ceea ce degrevează bugetul de stat”.
Prim-ministrul Ludovic Orban a anunţat sâmbătă că proiectul de rectificare bugetară va fi discutat de Guvern într-o şedinţă ce ar urma să aibă loc luni.
„Va avea loc o rectificare bugetară, deja vom avea la şedinţa de luni o primă analiză a proiectului de rectificare bugetară. La ora actuală ordonatorii principali de credite îşi definesc nevoile în perioada care va urma şi e posibil în cursul săptămânii viitoare să adoptăm rectificarea bugetară”, a spus Orban, într-o declaraţie de presă susţinută la finalul şedinţei operative de la MAI.
Premierul a menţionat că în aceeaşi şedinţă va fi analizat şi proiectul de Ordonanţă de urgenţă care vizează acordarea unui stimulent de risc pentru personalul medical care are grijă de pacienţii cu coronavirus.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că, în ceea ce priveşte pregătirea pentru rectificarea bugetară, aici lucrurile stau foarte serios. „Prin această epidemie avem o criză care nu este din păcate doar o criză de sănătate publică, ci este o criză care afectează întreaga economie, care va afecta bugetul”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis a precizat că va fi nevoie să se declare o creştere probabil semnificativă a deficitului bugetar. „Este nevoie de bani mai mulţi în sectorul de sănătate publică, este nevoie de bani destul de mulţi pe partea de asistenţă socială, şomajul tehnic, şomajul, toate trebuie plătite. Vom avea o situaţie complicată a bugetului”, a precizat el.
Preşedintele a susţinut că este clar că această complicaţie nu se rezolvă de la sine şi Guvernul va trebui să facă o analiză cuprinzătoare şi să nu ne limităm doar la o rectificare a bugetului care prevede schimbări pe câteva zile.
„Va fi nevoie să se reevalueze şi veniturile care sunt în scădere, dar şi cheltuielile pe întregul an fiscal, cheltuieli care sunt în creştere. În acest fel, va fi nev de reevaluare a tuturor cheltuielilor care se fac din banul public”, a menţionat el.