Marile structuri industriale după care recunoști de la distanță orașele din România. La ce foloseau ele FOTO

0
Publicat:

Marile orașe industrializate ale României aveau ca numitor comun, înainte de 1989, structurile de mari dimensiuni, care aveau rolul de reducere a volumului de noxe pentru locuitorii acestora.

Turnurile-gemene ale CET Bacău sunt vizibile de la zeci de kilometri FOTO M.A.
Turnurile-gemene ale CET Bacău sunt vizibile de la zeci de kilometri FOTO M.A.

În prezent, după falimentarea industriei grele neperformante și a majorității operatorilor care furnizau agent termic în sistem centralizat, cele mai multe dintre aceste structuri nu mai folosesc la nimic.

Pentru piloții de avioane, coșurile industriale pot avea un rol în orientare, mai ales pe vreme cu ceață și vizibilitate redusă. Mai mult, acestea ar putea deveni atracții turistice, care ar oferi priveliști panoramice deosebite dacă ar fi amenajate corespunzător pentru a fi vizitate. 

Topul coșurilor de fum

Cel mai înalt coș de fum din România este turnul Combinatului Phoenix din Baia Mare, care măsoară 351 de metri și are un diametru 20 de metri la bază și 9 metri la vârf. A fost construit între 1993 și 1995, iar valoarea investiției a depășit 11 milioane de dolari.

Construcția trebuia să disperseze la mari înălțimi gazele nocive rezultate din activitatea industrială. Cu toate acestea, rolul său s-a dovedit minor în reducerea poluării, iar orașul Baia Mare se clasează încă printre cele mai poluate orașe din România.

A doua structură, după mărime, este coșul industrial de 300 de metri de la Halânga (Mehedinți), localitate aflată la 7 kilometri de Drobeta Turnu Severin. Aparține de Romag Prod, o sucursală a Regiei Autonome pentru Activități Nucleare, care produce apă grea, apă superușoară și apă supergrea.

În orașele Brașov, Pitești, Rovinari și Turceni în anii '80 au fost construite coșuri de fum, de 280 de metri, pentru reducerea poluării. Și acestea, după falimentarea unităților industriale, au rămas doar de decor.

Și Bacăul poate fi recunoscut de la distanță de zeci de kilometri, grație unor structuri industriale de mari dimensiuni. Turnurile-gemene de la fostul CET Bacău, care a intrat în faliment în urmă cu zece ani, nu mai folosesc scopului pentru care au fost create, mai ales după renunțarea la producerea energiei termice cu ajutorul lignitului. Au fost construite în anii 80 și au 230 de metri, potrivit unor surse.

Bacăul mai are un turn vizibil de la mulți kilometri, situat pe DN2 -E85. Este vorba de turnul de televiziune de la Șerbănești, înalt de 148 de metri, cu 2 metri mai mic decât turnul de televiziune de la Galați.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite