Majorarea salariilor depășește rata inflației pentru prima data în ultimii doi ani în Marea Britanie

0
Publicat:

Nivelul majorării salariilor din Marea Britanie, aflată în creștere anuală de 7,8% în perioada iunie-august 2023 a depășit pentru prima data rata inflației în ultimii doi ani, după cum arată cele mai recente date ale Oficiului Național de Statistică (ONS).

colaj foto grafic salarii
Majorarea salariilor depășește rata inflației, prima data în ultimii doi ani Foto: Shutterstock

Datele revizuite arată că salariile au depăşit inflaţia şi în perioada mai-iulie 2023, ceea ce înseamnă că remuneraţia a depăşit preţurile pentru prima dată din octombrie 2021.

Astfel, în această perioadă analizată de către ONS, creștrerea salariilor din Marea Britanie s-a realizat într-un ritm record. Incluzând bonusurile, salariile au crescut în ritm anual cu 8,5%, cel mai rapid ritm înregistrat vreodată, excluzând pandemia.

Cu toate acestea, există diferenţe semnificative între salarizarea din sistemul public şi cel privat. În perioada iunie-august 2023, creşterea salariilor în sectorul public a fost de 6,8%, cel mai semnificativ avans de când ONS a început publicare datelor, în 2001. Creşterea medie a salariilor în sectorul privat a fost de 8%.

Cele mai mari creşteri de salarii în ritm anual s-au înregistrat în domeniul serviciilor financiare şi al celor pentru companii, precum şi în industrie.

Chiar dacă rata anuală a inflaţiei încetineşte, ea s-a situat la 6,7% în august, mult peste ţinta Băncii Angliei (BoE), de 2%. Pentru a contracara creşterea preţurilor, BoE a majorat dobânzile, dar analiştii se aşteaptă ca la viitoarea reuniune de politică monetară Banca Angliei să menţină dobânzile la 5,25%.

În perioada iunie-august 2023, salariile, excluzând bonusurile, au crescut în ritm anual cu 7,8%. A fost un avans mai redus faţă de creşterea de 7,9% din perioada mai-iulie 2023, dar în linie cu aşteptările analiştilor. Incluzând bonusurile, salariile au crescut în ritm anual cu 8,1%

Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 43.000, la 988.000, în perioada iulie-septembrie 2023. Cu toate acestea, numărul locurilor de muncă vacante rămâne cu 187.000 peste nivelul din perioada ianuarie-martie 2020, înainte ca pandemia să afecteze economia. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite