Surpriză? În ciuda sancțiunilor, exporturile rusești de petrol sunt în creștere. Cine câștigă?

0
0
Publicat:

Raportul publicat marți de Agenția Internațională pentru Energie spune foarte clar că producția de petrol rusească a atins luna trecut cel mai înalt nivel de la invazia Ucrainei încoace, aducând un pus de 15 miliarde $, asta în ciuda pachetelor succesive de sancțiuni occidentale.  

Picture1 png

Cifrele sunt absolut surprinzătoare: exporturile rusești au atins luna trecută un nivel record de 8,3 milioane barili/zi, ceea ce înseamnă că Moscova nu și-a pus în aplicare amenințarea de a reduce producția cu 500.000 baril/zi. ”Este posibil ca Rusia să crească volumul producției pentru a compensa pierderile de venit survenite” – se notează în document, posibil ca o referință implicită la datele publicate de Consiliul UE, o analiză extinsă a efectelor tuturor tipurilor de sancțiuni aplicate, situație confirmată și de statistica preluată de cei de la STATISTA:

Picture2 png

Sancțiunile sunt absolut reale, la fel și efectele. Desigur, dacă analizăm totul ca pe o fotografie fixă și prin raport cu dispariția rapidă a veniturilor produse de ceea ce fusese, până la invadarea Ucrainei, atât de permisiva și aproape inconștient de dependentă piață europeană. Desigur, veniturile de aici au dispărut în cazul celor mai multe dintre Statele UE, adică cele care au consimțit să respecte sancțiunile, dar fotografia respectivă se dovedește că are contururi și adâncimi în continuă schimbare, odată cu apariția unor mișcări de amploare globală făcute de Rusia în disperare de cauză.

Prima dintre acestea, cu o rapiditate extraordinară, trebuie menționată ridicarea la un nivel nemaiîntâlnit până acum a relației strategice complexe cu China și, în paralel, începerea consolidării unei relații pe același format cu India și, apoi, ceea ce se petrece acum, cu multe alte țări care încep să formeze o piață politică (dublată de una economică) cu scopul de a ieși din zona de circulație a dolarului și de promovare a schimburilor directe, atât în monede naționale cât și, prin barter. Rusia a început, aproape imediat după invadarea Ucrainei și constatând care este trendul ce deja de atunci amenința înghețarea relațiilor cu țările occidentale, să redirijeze exporturile sale de hidrocarburi, mai întâi către piețele uriașe de desfacere pe care le reprezintă China și India. Pariul a fost riscant și încă mai este în condițiile în care, post-pandemie, revenirea la indici de creștere economică este lentă sau chiar deosebit de lentă (5%) în cazul Chinei, spre exemplu, dar chiar și așa, dimensiunile cererii sunt atât d mari, ceea ce est și cazul Indiei, încât compensează lentoarea recuperării indicatorilor excepționali de acum câțiva ani. Și această creștere a cererii de petrol este în creștere continuă în cazul Chinei, cu un record absolut în martie 2023 de 6 milioane de barili pe zi, China devenind  a doua țară din lume consumatoare d petrol după SUA.

În plus, Rusia (ca și țările din OPEC+) privesc cu mare atenție schimbările geo-politic pe care l presupune creșterea globală a cererii de petrol care, în acest an, va atinge 102 milioane de barili/zi, așa cum se indică în raportul IEA.

Picture3 png
OPEC JPG

Desigur, piețele Chinei și Indiei sunt principalele beneficiare (80% din total) pentru exporturile din Rusia. Dar nu numai asta începe să-i îngrijoreze pe europeni căci, într-un interviu dat pentru Financial Times, Josep Borrell, șeful diplomației europene a fost extrem de critic la adresa unui fenomen pe care-l găsește deosebit de neliniștitor, solicitând Statele Membre să acționeze imediat deoarece India cumpără din Rusia petrol pe care-l rafinează și apoi în revinde în Europa dar și în SUA. Spre exemplu, ieri, India Oil Corporation, o companie care deține 40% din capacitățile naționale de rafinare, a publicat un beneficiu trimestrial în crește cu aproape 50%, o chestiune care dă de gândit știind că, înaintea invaziei din Ucraina, Rusia nu exporta aproape niciun fel de cantitate de petrol pe piața indiană.

Dacă carburant de tip diesel sau benzină ajung în Europa...din India și sunt produse pe bază de petrol rusesc , cu siguranță că este vorba despre o evitare a sancțiunilor și Statele Membre trebuie să ia măsurile care se impun...Este normal ca India să cumpere petrol rusesc, dar dacă folosesc asta pentru a deveni un centru în care petrolul rusesc este rafinat și apoi să ne fie vândute sub-produsele...atunci trebuie să acționăm ”  - a spus Borrell, foarte posibil în avanpremiera discuțiilor care au loc acum în Japonia, la reuniunea de G7, acolo unde s-ar putea întrevedea un acord privind sancțiunea țărilor care evită embargoul împotriva Rusiei. Să vedem cine va fi de acord și pentru ce tip de produse.

Sigur că prima dimensiune a discuției este, doar aparent, una economică. De fapt, pe fond, totul se face în așteptarea pariului gigantic pe care China și Rusia, împreună cu partenerii din BRICS, îl încearcă promițând posibilitatea schimbării dramatice a ordinii mondiale. Deocamdată, ce știm cu siguranță este că echilibrul tradițional este avariat serios și că există o criză de încredere profundă ,mai dramatică decât se putea imagina în urmă cu câțiva ani. Armele sunt pregătite, sunt de toate felurile și gata de intrat în luptă sprijinind vechi și noi alianțe, chiar și acelea în curs de transformare.

P.S. Ca o concluzie a articolului de ieri, iată , din sursă ucraineană că acordul privind începerea redactării Listei Pierderilor înregistrate în urma agresiunii Rusiei în Ucraina.  

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite