Lukoil ar putea investi în energie regenerabilă în Rusia, după ce România şi Bulgaria au redus subvenţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul petrolier rus Lukoil ar putea dezvolta în Rusia viitoarele proiecte în domeniul energiei regenerabile, întrucât diviziile sale din România şi Bulgaria sunt afectate de reducerea subvenţiilor, potrivit Bloomberg.

Lukoil ar putea începe un proiect pilot de generare de 10 MW din surse eoliene în Kaliningrad cel mai devreme anul următor, dacă Rusia relaxează restricţiile care impun ca echipamentele să fie cumpărate local, a declarat prim-adjunctul directorului general al Lukoil-Ecoenergo, Maxim Karnaukhov.

„În Kaliningrad există oportunitatea de a dezvolta generare de energie eoliană. Regiunea este izolată, iar partea de logistică pentru tranzitul energiei convenţionale este dificilă“, a spus Karnaukhov, într-un interviu acordat Bloomberg.

Ţări din Europa de Est, precum România şi Bulgaria, au scăzut subvenţiile acordate pentru a limita costul energiei regenerabile şi pentru a diminua impactul în facturile de electricitate ale consumatorilor. Guvernele din ambele ţări au redus facilităţile acordate proiectelor de energie regenerabilă anul trecut, ca urmare a creşterii puternice a numărului de astfel de instalaţii.

„Grupul a decis să oprească investiţiile pe termen lung în proiecte de energie regenerabilă în Europa de Est. Din păcate, mecanismele de sprijin pentru energia regenerabilă sunt reanalizate în unele ţări, ceea ce afectează climatul pentru investiţii“, a spus Karnaukhov.

În România, statul sprijină producţia de energie verde prin sistemul certificatelor vezi. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.

Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

Guvernul a hotărât, în iunie, să reducă sprijinul acordat prin sistemul de certificate verzi pentru producţia de energie din surse regenerabile. 

Lukoil vrea să construiască un parc fotovoltaic pe un teren de lângă rafinăria Petrotel din Ploieşti.

Mai puteţi citi:

Cum subvenţionează fiecare român din buzunarul propriu economiile Bulgariei, Ungariei şi Serbiei

Efect pervers al certificatelor verzi: preţul energiei a scăzut datorită stimulentelor pentru energie regenerabilă, ceea ce impulsionează exportul de electricitate mai ieftină în Ungaria, Bulgaria şi Serbia. Însă facturile rămân la fel de mari pentru populaţie şi industrie.

Românii au pompat anul trecut subvenţii de 416 milioane de euro în producătorii de energie regenerabilă, cu 34% mai mult decât în 2012

Consumatorii de energie au plătit anul trecut 415,8 milioane de euro pentru a susţine energia regenerabilă prin sistemul de certificate verzi, cu 33,7% mai mult faţă de nivelul atins în 2012, de 310,8 milioane de euro, chiar dacă preţul pe certificat a scăzut cu 25%, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), citate de Mediafax.

„O scrisoare pierdută“ printre certificatele verzi

După scandalul de anul trecut privind amânarea unui număr de certificate verzi pentru producătorii de energie regenerabilă şi ameninţările cu relocarea din partea sectorului industrial, anul 2014 a început ca-n piesa „O scrisoare pierdută“: cu un nou haos legislativ în domeniu.

Departamentul pentru Energie: CE a fost prenotificată în privinţa amânării certificatelor verzi. Cererea de reexaminare conţine informaţii eronate

Guvernul a prenotificat Comisia Europeană în privinţa intenţiei de a amâna o parte a certificatelor verzi şi a anunţat că „la prima vedere“, modificările nu par să ridice probleme de încălcare a Tratatului de aderare, Administraţia Prezidenţială furnizând „date eronate“ în cererea de reexaminare a legii, arată, într-un comunicat, Departamentul pentru Energie.

Legea privind amânarea certificatelor verzi a fost retrimisă de preşedintele Băsescu în Parlament. România, pe cale să rămână cu energia scumpă

Preşedintele Traian Băsescu a retrimis în Parlament spre reexaminare legea prin care o parte a certificatelor verzi este amânată, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite