Lucian Isar: „România arată ca o ţară care poate, dar nu vrea să crească economic. Frâna este politica monetară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Isar atacă dur politica monetară practicată de Banca Naţională
Isar atacă dur politica monetară practicată de Banca Naţională

Lucian Isar, fost ministru delegat pentru Mediul de Afaceri şi ex-preşedinte CA al CFR SA, a vorbit la Adevărul Live, pe lângă problemele întâmpinate în „viesparul“ politico-feroviar, şi despre economia României în general. „Să stai patru ani în recesiune, cu potenţialul pe care îl ai înseamnă să nu vrei să creşti, aceasta este percepţia investitorilor străini despre România“, a arătat Isar.

„Oscilaţia aceasta în jurul creşterii zero înseamnă de fapt recesiune. În analizele globale, punctul de recesiune este de plus 2,5%, tot ce e mai jos nu înseamnă creştere. Guvernul trage cel mai tare pentru creşterea economică, dar politica monetară a fost mereu cu frâna trasă“, a explicat Lucian Isar.

„Cineva câştigă politic din această stagnare“

În alte ţări nu sunt restricţii prea mari pentru creditarea persoanelor fizice şi a întreprinderilor mici şi mijlocii, iar dobânzile sunt extrem de mici. De aceea, în opinia economistului, în alte ţări este posibilă creşterea pe măsura potenţialului.
„La noi, dobânzile sunt sus, rezervele cerute băncilor sunt sus, iar accesul la creditare este minim. În aceste condiţii, nu poţi să ai creştere la nivelul potenţial. Iar interpretarea investitorilor străini este că România poate, dar refuză să crească. Cu aşa potenţial şi atât de departe de frontiera tehnologică, să stai patru ani în recesiune înseamnă că la voi cineva câştigă politic din această stagnare“, a arătat Isar, explicând astfel de ce investiţiile străine sunt la cel mai redus nivel din ultimii 10-15 ani.
„Băncile au făcut un pariu macroeconomic, au mizat pe creştere. Dar noi ne menţinem în stagnare, şi asta va duce la tot mai multe insolvenţe“, a avertizat economistul.

Jos dobânzile!

Ce ar face Lucian Isar dacă ar fi guvernatorul Băncii Naţionale? „În primul rând aş reduce dobânzile cu 1% şi rezervele, apoi aş relaxa normele de creditare a IMM-urilor şi persoanlor fizice. Guvernul face maximul cât se poate pentru a ajuta economia, dar dacă firmele nu au acces la creditare şi politica monetară e mereu cu frâna de mână trasă consecinţa firească este că nu avem creştere. Vedeţi, Guvernul maghiar a luat taurul de coarne şi a făcut schimările care se impuneau“, a spus Isar, referindu-se la recenta schimbare a conducerii băncii centrale de la Budapesta, operată de Cabinetul Orban.

Bursa? „Jucăria unor privaţi care se mulţumesc cu puţin“

Nici Bursa de Valori Bucureşti nu i-a scăpat ochiului critic al lui Lucian Isar: „Bursa a fost capturată de nişte privaţi mici, care se joacă pe cenţii lor şi se mulţumesc cu puţinul câştig din comisioane. Este un joc privat al celor care deţin această bursă“, a conchis economistul.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite