Locuri de muncă în Austria: îngrijirea bătrânilor. Ce oferte sunt disponibile pentru români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salariile sunt fixe sau negociabile, nu coboară de o mie de euro şi, de multe ori, cazarea este asigurată
Salariile sunt fixe sau negociabile, nu coboară de o mie de euro şi, de multe ori, cazarea este asigurată

Îngrijirea bătrânilor este unul dintre cele mai căutate domenii de muncă de către români, în ţările occidentale. Salariile de peste o mie de euro şi cerinţele reduse pe care angajatorii le impun umplu, spre exemplu, autocarele care pleacă din România, cu destinaţia Austria.

De 25 de ani, visul românilor este să aibă parte de un trai mai bun, iar îndeplinirea acestui ţel a dus la o varietate de încercări, eşuate sau nu, pe piaţa muncii din străinătate. De la posturi care necesită o specializare până la munca necalificată în agricultură sau menaj, toate variantele de angajare au sclipit în ochii românilor, datorită salariilor în valută, cu cel puţin trei de zero în coadă, mult mai avantajoase decât cele de la noi.

Locuri de muncă în Austria, o ţară cu o populaţie îmbătrânită

Austria, una dintre cele mai dezvoltate ţări din lume, se confruntă cu o problemă demografică, des întâlnită la statele occidentale: populaţia îmbătrânită. Mai mult de 30% dintre locuitori au peste 55 de ani, iar speranţa medie de viaţă este de 80 de ani. Rata de creştere a populaţiei a scăzut până aproape de 0% pe an, iar faptul că încă este pe plus se datorează migranţilor stabiliţi acolo an de an.

Inevitabil, emigranţii români au descoperit oportunităţile de pe piaţa de muncă din Austria şi nevoia de persoane care să aibă grijă de bătrânii de acolo. Femeile, în special, au lăsat căpşunile din Spania şi munca în fabricile din Italia şi au ales să lucreze ca îngrijitoare de bătrâni, datorită condiţiilor mult mai bune de muncă şi a salariilor atractive.

Locuri de muncă în Austria: îngrijirea bătrânilor. Avantaje şi dezavantaje

Connectjob.ro, europajob.ro şi tjobs.ro sunt doar câteva din multitudinea de site-uri în limba română care promovează în detaliu ofertele de muncă. Pe reţelele sociale au fost create pagini dedicate îngrijirii bătrânilor din Austria, care au deja strânse zeci de mii de like-uri.

Anunţurile de angajare vin, în majoritatea cazurilor, din partea unor agenţii de plasare a forţei de muncă şi conţin informaţii diverse legate de bătrânii care necesită îngrijire (vârstă, înălţime, sex, detalii despre bolile de care suferă vârstnicii şi posibilităţile lor locomotorii), nivelul de îngrijire, domiciliul, remuneraţia pe care menajerele urmează să o primească, condiţiile de lucru, amănunte legate de transport, cazare, masă, bonusuri şi cerinţele angajatorului.

Salariile sunt fixe sau negociabile, nu coboară de o mie de euro şi, de multe ori, cazarea este asigurată, iar transportul şi masa la fel. Banii primiţi pentru îngrijirea unui bătrân, în program full-time, pot depăşi 1.500 de euro, iar în sarcinile variază de la un caz la altul, în funcţie de gravitatea stării în care se află vârstnicul.

O mare parte din anunţuri cer experienţă, cunoştinţe de limba germană la nivel bun sau de conversaţie, promit contracte de muncă inclusiv în limba română, fără comisioane şi fără taxe de înscriere.

Singurele dezavantaje apar în momentul în care începe munca propriu-zisă. Dar totul depinde de persoana care trebuie îngrijită. Există pericolul ca menajerele să fie agresate fizic sau verbal de către bătrânii aflaţi într-o stare precară de sănătate mintală. De asemenea, stresul se poate acumula şi, în timp, poate deveni un factor decisiv în păstrarea slujbei.

Totodată, îngrijitoarele cu experienţă acuză firmele cărora le-au plătit comisioane, dar care nu au respectat contractele semnate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite