Listarea Premier Energy urcă reprezentativitatea sectorului energetic la 66% din capitalizare

0
Publicat:

Listarea Premier Energy urcă reprezentativitatea sectorului energetic şi utilităţi la 66% din capitalizarea totală a Bursei, a declarat, marţi, Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Foto plăcuță metalică BVB
Listarea Premier Energy urcă reprezentativitatea sectorului energetic la 66% din capitalizare

"Este cea mai mare listare a unei companii antreprenoriale la Bursa de Valori Bucureşti din ultimii 7 ani. Am avut listarea Digi în 2017, care a fost mai mare. Dacă ne uităm la istoria Bursei de Valori Bucureşti este în top 5 cele mai mari listări ale unei companii private pe care le-am avut la Bursă. Şi prin listarea voastră vedem o creştere a reprezentativităţii sectorului energetic şi utilităţi la Bursa de Valori Bucureşti, aproximativ 66% din capitalizarea totală a Bursei. Acest procent ne arată cât de bine reprezentat este sectorul energetic la Bursă şi ne arată cât de mult avem de lucru pentru a creşte reprezentarea celorlalte sectoare din economia românească la Bursă", a spus Radu Hanga, la deschiderea oficială a şedinţei de tranzacţionare dedicată listării companiei Premier Energy la bursă.

El a menţionat că Premier Energy intră pe piaţă cu o capitalizare anticipată de 2,4 miliarde de lei, pondere de 1% în capitalizarea domestică şi 1,52% din capitalizarea tuturor companiilor din energie şi utilităţi listate la Bursă.

Potrivit unui comunicat al companiei, preţul ofertei publice iniţiale Premier Energy a fost stabilit la 19,5 lei pe acţiune, ceea ce implică o capitalizare de piaţă de 2,4 miliarde de lei, respectiv 489,8 milioane de euro. În urma Ofertei, EMMA Capital continuă să deţină 71,25% din acţiunile Premier Energy Group.

Investitorii de retail din România au avut dreptul la o reducere de 5% din Preţul de Ofertă pentru ordinele de subscriere depuse în mod valabil în primele trei zile lucrătoare ale Perioadei de Ofertă. Preţul final de ofertă cu reducere pentru acţiunile subscrise în aceste condiţii este de 18,53 lei pe Acţiune Oferită.

Oferta a constat dintr-o ofertă publică adresată investitorilor de retail şi instituţionali din România şi o ofertă adresată investitorilor instituţionali internaţionali eligibili, cu o împărţire finală a Tranşelor Oferite după cum urmează: 20% din Acţiunile Ofertei alocate investitorilor de retail, iar restul de 80% din Acţiunile Ofertei alocate investitorilor instituţionali.

Premier Energy Group este una dintre companiile private de infrastructură energetică integrată pe verticală cu cea mai rapidă creştere din Europa de Sud-Est şi unul dintre cei mai mari jucători din domeniul energiei regenerabile din regiune. Grupul are peste 1.000 MW capacitate de generare a energiei electrice regenerabile în proprietate, management sau în dezvoltare în România şi Moldova, împreună cu una dintre afacerile cu cea mai rapidă creştere în furnizarea de energie electrică din surse regenerabile în ambele ţări.

În România, Grupul este al treilea cel mai mare distribuitor şi furnizor de gaze naturale cu peste 150.000 de puncte de consum. De asemenea, este cel mai mare distribuitor şi furnizor de energie electrică din Moldova, cu aproape un milion de puncte de consum şi peste 840.000 de clienţi, deservind aproximativ 70% din populaţia Moldovei.

În urma achiziţiei CEZ Vânzare în România, Premier Energy Group deserveşte în total un număr de aproximativ 2,4 milioane de clienţi de energie electrică şi gaze naturale în România şi Moldova (o creştere de aproximativ 1,4 milioane), majoritatea fiind clienţi casnici şi întreprinderi mici.

Compania este deţinută majoritar de EMMA Capital.

În anul încheiat la 31 decembrie 2023, Grupul a generat venituri consolidate de 912 milioane de euro, un profit net de 78,8 milioane de euro şi EBITDA ajustat de 127,7 milioane de euro.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite