Lira sterlină s-a ieftinit cu un leu, faţă de începutul anului. Cât de tare ne loveşte deprecierea monedei britanice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lira sterlină s-a depreciat cu un leu, de la 6,18 lei, cât valora în primele zile ale anului. Numai după referendumul pentru Brexit, leul a câştigat peste 12% în faţa lirei britanice, care a coborât de la 5,9 lei la 5,18 lei, cât este cotaţia în prezent.

O depreciere cu 15% a lirei sterline cauzează exportatorilor români în Marea Britanie pierderi zilnice de 1,5 milioane de euro, în baza contractelor aflate în derulare, a declarat copreşedintele Consiliului de Export al României, Mihai Ionescu.

„La o cădere a lirei sterline de 15%, avansată de consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, înseamnă că noi vom pierde 1,5 milioane de euro în fiecare zi din export. Comerţul României cu Marea Britanie se ridică la 4 miliarde de euro, din care 2,4 miliarde export şi 1,6 miliarde import. Deci, balanţa este activă. Mai mult, pe primul trimestru, avem o creştere a exportului de 15% şi de 5% la importuri, deci se menţine trendul de balanţă activă“, a explicat Mihai Ionescu.

Potrivit acestuia, exporturile româneşti în Marea Britanie constau, în proporţie de 47%, în maşini şi echipamente, 23% confecţii şi 18% auto şi componente auto.

De asemenea, afectaţi sunt şi românii care lucrează în Marea Britanie şi trimit bani acasă.

Lira sterlină, 1,1 dolari pe unitate şi paritate cu euro

Cea mai mare bancă britanică, HSBC, anticipează că lira sterlină s-ar putea deprecia la 1,1 dolari pe unitate şi ar putea ajunge la paritate cu euro, până la finalul anului 2017. Analiştii spun că este nevoie ca lira să se deprecieze, pentru a împiedica creşterea explozivă a deficitului de cont curent, unul dintre cele mai mari din ţările dezvoltate.

Un nivel mai scăzut al lirei ar putea fi esenţial pentru modul în care economia britanică va supravieţui după Brexit. În aceste condiţii, va fi nevoie probabil de o depreciere de lungă durată a lirei sterline, care să ajute la revenirea deficitului de cont curent la un nivel sustenabil, în caz contrar implicaţiile economice urmând să fie mai grave.

Deficitul de cont curent implică faptul că o ţară depinde de intrările de capital străin pentru asigurarea creşterii economice. Un nivel substanţial al deficitului înseamnă că mult mai multe bunuri şi servicii intră în Marea Britanie decât ies, ceea ce face ca economia să fie dependentă de aceste intrări. Încrederea investitorilor va fi din acest motiv crucială.

„Să fie clar, nu susţinem că Marea Britanie va suferi o criză de cont curent. Totuşi, deficitul de cont curent este în atenţie, fiind probabil ca piaţa să ceară cel puţin unele ajustări”, a spus David Bloom, director pentru strategie în domeniul valutar la HSBC.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite