Kaspersky închide biroul din România
0Producătorul rus de aplicații antivirus Kaspersky a decis să închidă subsidiara din România, precizând că decizia nu afectează clienții, care au în continuare acces la echipele companiei.

”Închiderea biroului local din România face parte dintr-un proces mai amplu, derulat în Europa de Est, proces care reflectă orientarea Kaspersky asupra eficienței operaționale, o componentă cheie în strategia generală a companiei.
Decizia nu afectează clienții și partenerii noștri, care au în continuare acces la echipele locale, regionale și globale ale companiei, precum și la rețeaua noastră solidă și recunoscută de parteneri de distribuție. Prin intermediul acestei rețele, vom continua să distribuim produsele și serviciile de securitate cibernetică Kaspersky. România rămâne o piață cheie pentru activitatea companiei în Europa", a transmis Kaspersky pentru Profit.ro.
La finalul anului 2022, pe fondul războiului din Ucraina, soluțiile antivirus rusești au primit interdicție pentru calculatoarele tuturor instituțiilor publice locale sau centrale.
Legea interzice autorităților și instituțiilor publice de la nivel central și local de produse și servicii de tip antivirus de la entități provenind din Federația Rusă sau aflate sub controlul Federației Ruse, fiind aplicat tuturor rețelelor și sistemelor informatice care gestionează informații clasificate, deținute de persoane juridice de drept public și de drept privat.
Foarte multe instituții publice și autorități ale administrației publice locale achiziționează programe software de antivirus rusești din cauza prețurilor mici, indică Guvernul, care susține că acestea sunt însă o vulnerabilitate.
„În contextul războiului de agresiune asupra Ucrainei, tot mai multe state membre ale Uniunii Europene au emis recomandări sau acte normative cu caracter imperativ prin care au impus propriilor lor autorităţi şi instituţii publice să schimbe soluţiile antivirus dacă le folosesc pe cele de la Kaspersky Lab, deoarece există riscul ca Rusia să exploateze aceste soft-uri într-un atac cibernetic. Spre exemplu, Autoritatea germană BSI (Federal Office for Information Security) avertizează că riscul poate fi mai mare pentru companiile din domeniul infrastructurilor esenţiale”, se preciza în lege.