Italia produce 20% din vinul exportat în întreaga lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În fiecare an, Franţa şi Italia concurează pentru primul loc între ţările producătoare de vin din lume FOTO: Guliver/ Getty Images
În fiecare an, Franţa şi Italia concurează pentru primul loc între ţările producătoare de vin din lume FOTO: Guliver/ Getty Images

Italia a produs, anul trecut, circa 20% din sticlele cu vin exportate la nivel mondial.Totodată, exporturile de vinuri ale Italiei au atins suma record de 5,4 miliarde de euro, notează Agerpres.

În 2015, Italia a devenit cel mai mare producător de vin din lume. Producţia italiană a crescut cu 10%, la 48,9 milioane de hectolitri şi a devansat producţia de vin a Franţei, care a stagnat la 47,3 milioane de hectolitri, conform anunţului din luna octombrie a anului trecut a Organizaţiei Internaţionale a Vinului (OIV).

În fiecare an, Franţa şi Italia concurează pentru primul loc între ţările producătoare de vin din lume. În 2014, Franţa a fost cel mai mare producător de vinuri din lume, cu 47 de milioane de hectolitri de vin (circa 4,5 miliarde de litri). Italia se afla atunci cu mult în urmă, cu puţin sub 45 de milioane de hectolitri de vin, conform datelor publicate de OIV.

Totodată, Italia a devenit şi cel mai mare exportator de vin din lume.

„La 30 de ani după scandalul «vinului de metanol», care în 1986 a provocat intoxicarea a zeci de persoane şi a afectat imaginea vinurilor italiene, vinurile roşii, albe, rose şi cele spumante 'made in Italy' au câştigat în calitate, graţie unei scăderi a producţiei, într-o primă fază, şi a unei majorări a controalelor, până la câştigarea pieţei mondiale”, a declarat Coldiretti, cea mai importantă organizaţie de agricultori din Italia.

Italia este prima ţară din Europa când vine vorba de numărul de vinuri cu denumire de origine controlată (73 DOCG, 332 DOC şi 118 IGT) şi a înregistrat şi la acest capitol o creştere: 66% din sticlele cu vin italian, care au fost vândute în străinătate, erau clasificate fie ca DOG/DOC (Denumire de Origine Controlată) sau IGT (Indicaţie Geografică Tipică).

SUA au importat cea mai mare cantitate de vin italian în 2015, în valoare de 1,3 miliarde de euro (în creştere cu 13% faţă de 2014) şi a depăşit, astfel, Germania şi Marea Britanie.

Totodată, importurile de vin italian în China au crescut cu 18% faţă de 2014, la 80 de milioane de euro. Importurile Japoniei au crescut de asemenea, cu 2% faţă de 2014.

Cele mai apreciate soiuri de vin italian la nivel mondial au fost chianti, brunello di Montalcino, pinot grigio şi barolo. În timp ce vinul spumant prosecco a înregistrat vânzări care le-au depăşit pe cele ale şampaniei.

Italia şi Franţa au fost mult timp singurele ţări care s-au duelat pentru primul loc în topul producătorilor de vinuri din lume, atât din punct de vedere cantitativ cât şi calitativ.

Cu toate acestea, 2015 a fost, fără îndoială, un an deosebit de favorabil pentru italieni după ce Ferrari (Trentodoc) a câştigat prestigiosul trofeu pentru producătorul de vin spumant al anului.

Spania s-a menţinut poziţia a treia în ceea ce priveşte producţia de vin, cu 36,3 milioane de hectolitri. Cu mult în urma acesteia se află alte state din Uniunea Europeană: Germania se află pe locul al patrulea pe continent, cu 8,7 milioane de hectolitri, apoi Portugalia, cu 6,7 milioane de hectolitri şi România, cu patru milioane de hectolitri. Marea Britanie este ultima printre primii 18 producători din UE, cu 470.000 de hectolitri, conform revistei „Forbes”.

La nivel mondial, SUA, Argentina, Australia, Africa de Sud, China şi Chile s-au plasat în mod tradiţional, între Spania şi Germania, producând de la 25 de milioane la 10 milioane de hectolitri fiecare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite