Isărescu: ROBOR a ajuns un fel de terorist. Îl aleargă toată societatea şi nimeni nu reuşeşte să pună mâna pe el. Mesajele cheie ale guvernatorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul Mugur Isărescu susţine că ROBOR a ajuns un fel de terorist pe care „îl aleargă toată societatea şi nimeni nu reuşeşte să pună mâna pe el”, precizând că s-a făcut propagandă că dacă băncile se înţeleg între ele neapărat înseamnă că se cartelizează.

„Am auzit că băncile s-au înţeles între ele (în privinţa nivelului ROBOR, n.r.). Aici este o mare neînţelegere, îmi pare rău că a împărţit toată societatea românească şi a ajuns acest ROBOR un fel de terorist, îl aleargă toată societatea şi nimeni nu reuşeşte să pună mâna pe el. S-a făcut propagandă că dacă băncile se înţeleg între ele neapărat se cartelizează. Nu este aşa! Căpătarea unui sens malefic a cuvântului «a se înţelege» este total improprie. Când vă duceţi în piaţă şi băteţi mâna cu un vânzător, nu vă înţelegeţi cu el? Că nu îi daţi cu parul. Asta este economia de piaţă, vânzătorul se înţelege cu cumpărătorul”, a declarat Mugur Isărescu.

El a explicat că, de o săptămână, de exemplu. ministerul de Finanţe nu a mai făcut plăţi, ci a încasat. „A luat bani de la bănci, nu banii băncilor, a luat banii clienţilor băncilor care şi-au plătit taxele şi impozitele. Şi, uşor uşor, a dispărut lichiditatea din piaţă, au luat-o dobânzile de la 1,50% şi acum sunt 3%, 3,51%, 3,52%. S-au înţeles băncile să facă asta? Nu. Nu au mai avut lichiditate. E vreo înţelegere malefică:? Nu, nu au avut bani!”, a mai spus Isărescu. El a precizat că în primele zile din an a fost exces de lichiditate, pentru că ministerul de Finanţe a făcut plăţi, uşor peste ceea ce aştepta BNR, drept urmare a ajuns dobânda la 1,5%. „Se poate întreba: nu s-au cartelizat? Răspunsul: da! Dar are o valoare? Nu!”, a mai spus Isărescu.

Este nevoie de un indice al pieţei

Guvernatorul a subliniat că este nevoie de un indice al pieţei „pentru că piaţa funcţionează şi este corelată cu piaţa valutară”. „Indicele pieţei este absolut indispensabil pentru cei care lucrează pe piaţă şi cine lucrează? Bancherii”, a spus el.

Mugur Isărescu a ironizat şi intenţia de a scădea ROBOR la jumătate: „Cum să spui că vrei să fie ROBOR la jumătate dacă nu sunt condiţiile monetare, inflaţia e mare. Crede cineva că eu mă aşez pe ROBOR şi pun piciorul aşa? E situaţia economică”. 

„Cine a avut ideea să lege taxa bancară de ROBOR, e tare. Şah mat!”  

Guvernatorul Mugur Isărescu susţine că cine a avut ideea să lege taxa bancară de ROBOR a dat „şah mat”, el precizând că există discuţii pentru schimbarea modului de calcul al ratei dobânzii interbancare, deoarece impactul noii taxe asupra sistemului bancar este major şi „nu arată bine”.

„Suntem în discuţii cu ministerul de Finanţe. Ne apucăm să învăţăm tabla înmulţirii. Căutăm o soluţie. Există varianta să se ia scadenţa pe termene mai scurte”, a spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul a precizat că, în opinia sa, ROBOR nu este perfectibil, ci s-ar putea numai să se ia termene mai scurte: „Să facă nişte calcule, dacă se doreşte să legi de scadenţe pe termen scurt, poate media este sub cea pe termene îndelungate”.

Mugur Isărescu a menţionat că este posibil să fie schimbat modul de calcul al ROBOR, dar există multe alte lucruri de făcut ca să reduci creditul. „Soluţia în sensul să ieftineşti creditul constă a scădea inflaţia, a termina războiul inutil cu sistemul bacnar, a închide odată ostilizarea populaţiei contra băncilor”, a precizat el.

Guvernatorul a spus că ministerul de Finanţe a primit calculele finale privind taxa pe lăcomie, care „nu arată deloc bine, impactul este major şi nu arată bine”.

„Este mai sever, pentru că am încercat să evaluăm şi efectele de runda a doua. Noi nu putem să negăm dreptul Guvernului de a impune impozit, dar când taxăm activele, să ne uităm. În activele băncilor sunt şi rezervele minime obligatorii. Ăla deja e un cost masiv. Ele plătesc deja dobânzi pentru toate disponibilităţile de lei, dacă le mai şi taxezi... Apoi tot la active mai sunt creditele legate de Prima Casă sau chiar titlurile de stat. Cine a avut ideea să lege acest impozit de ROBOR, e tare. Şah mat!”, a comentat Mugur Isărescu. 

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite