Isărescu: Reculul economic din Estul Europei a fost moderat datorită flexibilităţii cursului. Fără acest ajutor, trecerea rapidă la euro e indezirabilă
0Cursul de schimb a ajutat economiile din Europa de Est, reculul economic din această regiune fiind moderat datorită flexibilităţii cursului de schimb, iar fără acest ajutor, trecerea prea rapidă la euro, din 2019, devine un proces indezirabil, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).
România trebuie să finalizeze ajustările majore de politică economică înainte de intrarea în mecanismul ratelor de schimb care precede zona euro, precum liberalizarea pieţei energiei sau presiunile bugetare viitoare, dar şi alinierea ratelor rezervelor minime obligatorii, consideră guvernatorul BNR.
"Trecerea în 2019 presupune intrarea în ERM în 2016, iar pentru asta trebuie un anumit nivel de pregătire a economiei. Am în vedere eliminarea surselor de inflaţie reprimată, în special liberalizarea pieţei de energie, restructurarea companiilor de stat şi modernizarea infrastructurii rutiere", a spus guvernatorul BNR.
"Apare întrebarea dacă noi suntem pregătiţi să facem primul pas, să intrăm în mecanismul cursurilor de schimb (ERM II). (...) Reaşezarea raporturilor dintre principalele valute ale lumii, care are loc inclusiv pe fondul recentei relaxări cantitative recent adoptate de BCE, complică indentificarea cursului de echilibru al leului la care ar trebui să se realizeze intrarea în ERM II şi ulterior adoptarea euro", a declarat guvernatorul BNR.
„Întrebarea este dacă pentru România 2019 este bună sau nu. Răspunsul poate fi da, dacă reprezintă o ancoră de coerenţă penreu politicile macro şi un catalizator pentru reformele structurale. Sau poate fi nu, dacă nu este însoţită de obictive intermediare concrete, pentru că atunci credibilitatea procesului este pusă la îndoială şi îşi pierde valenţele pozitive“, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).
„Reculul economic din Est a fost moderat datorită flexibilităţii cursului de schimb; fără acest ajustor, trecerea prea rapidă, în 2019, devine chiar un proces indezirabil“, a mai spus Isărescu.
El a punctat că trebuie efectuate şi ajustări de natură monetară înainte de intrarea în mecanismul ratelor de schimb, respectiv încheierea procesului de armonizare a ratelor rezervelor minime obligatorii cu cele prevalente în zona euro.
"Volumele importante implicate de reducerea RMO la BNR şi impactul potenţial asupra cursului de schimb fac necesară o abordare graduală a procesului posibil într-o perioadă de un an, un an şi jumătate, ceea ce este încă un motiv pentru care intrarea în ERM II în 2016 şi, în consecinţă, trecerea la euro în 2019 sunt obiective foarte ambiţioase", apreciază Isărescu.