Investițiile în imobiliare au scăzut cu mai mult de 50% comparativ cu anul trecut

0
Publicat:

Intenţia de investiţie în piaţa imobiliară scade cu peste 50% în 2024 faţă de anul anterior, la un volum între 400-500 milioane de euro, având în vedere blocajul urbanistic din Bucureşti şi impredictibilitatea, arată un studiu realizat de Bucharest Real Estate Club (BREC) şi Romania Property Club.

foto blocuri vechi din București
Investițiile în imobiliare au scăzut cu mai mult de 50% comparativ cu anul trecut

Pe o scară de la 1 la 5, comunitatea exprimă o abordare moderată asupra perspectivelor economice ale industriei imobiliare din Bucureşti în 2024, cu o medie de 3,06, în scădere de la nivelul de 3,6 din anul anterior. O altă modificare faţă de 2023 este legată de faptul că recondiţionarea activelor existente depăşeşte noile achiziţii”, arată analiza.

Conform sursei citate, tema recurentă care revine în sondaj este blocajul urbanistic. Totodată, lipsa predictibilităţii va avea un impact asupra dezvoltărilor calitative din Bucureşti, investitorii responsabili fiind alungaţi din oraş.

Având în vedere oferta limitată, membrii BREC şi-au exprimat aşteptările pentru o creştere de 10% a preţurilor de vânzare şi a chiriilor în 2024. Schimbările fiscale, inclusiv creşterea TVA de 5% pentru achiziţiile rezidenţiale, eliminarea facilităţilor fiscale în industria de construcţii precum şi ratele ridicate ale dobânzilor bancare au un impact negativ asupra accesibilităţii locuinţelor. Cu toate acestea, cererea pentru produse rezidenţiale rămâne ridicată”, mai arată studiul.

În ceea ce priveşte atractivitatea claselor de active imobiliare, sunt câteva modificări faţă de anul anterior. Sectorul industrial & logistic se află în fruntea topului, urmat de rezidenţial, un segment mai jos clasat acum 12 luni. În mod neaşteptat, hotelurile sunt pe ultimul loc în top, în ciuda creşterii numărului de vizitatori.

Spre deosebire de Bucureşti, reprezentanţii autorităţilor locale din oraşele secundare şi terţiare sunt deschişi colaborării cu investitorii imobiliari de calibru, fiind conştienţi de efectele pe care aceste investiţii le au în dezvoltarea oraşelor.

„Acest fapt este vizibil şi prin votul de încredere acordat oraşelor regionale în studiul nostru, acesta situându-se la 3,31 (pe o scară de la 1-5, faţă de 3,06 pentru Bucureşti). Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi conduc în topul centrelor regionale atractive pentru dezvoltări imobiliare. Oraşe nou intrate pe radarul investitorilor imobiliari sunt Târgu-Mureş şi Galaţi-Brăila, ambii poli beneficiind de proiecte de infrastructură. Totodată, oraşe precum Craiova, Bacău, Sibiu şi Oradea au premisele pentru a-şi spori contribuţia la economia naţională pe termen mediu şi lung”, susţin autorii studiului.

Cât priveşte atractivitatea claselor imobiliare pentru oraşele regionale, sectorul industrial-logistic conduce topul, urmat însă de retail, care are o performanţă mai bună faţă de rezidenţial.

Respondenţii chestionarului indică dezvoltarea infrastructurii drept unul din principalii factori de creştere pentru oraşele regionale.

Dacă România continuă investiţiile în infrastructură şi în contextul aderării la spaţiul Schengen, cu siguranţă ne vom afla în faţa unei perspective de dezvoltare accelerată. PIB-ul la nivel naţional este estimat la 310 miliarde dolari pentru 2024 şi 323 de miliarde dolari pentru 2025. Nivelul de îndatorare se situează la 52,7% din PIB, mult sub media europeană de 83%. Doar economia Bucureştiului depăşeşte economia unor ţări precum Bulgaria sau Croaţia. În acest sens, sperăm că 2024 va aduce perspective de îmbunătăţire a relaţiei între investitorii imobiliari de calibru şi reprezentanţii autorităţilor locale, pentru dezvoltarea responsabilă a capitalei României”, a afirmat Despina Ponomarenco, preşedintele BREC.

BREC promovează piaţa imobiliară din Bucureşti prin generarea de conţinut şi dezbateri privind calitatea generală a dezvoltării urbane, facilitând un impact şi volum mai mare de tranzacţii. BREC promovează iniţiative educaţionale inovatoare, cum ar fi Real Estate Academy, şi este o voce importantă în susţinerea industriei imobiliare în dialogul cu autorităţile locale şi naţionale. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite