România are în 2021 un mare potenţial de creştere a investiţiilor. Ce îi atrage pe străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Perry Zizzi, Managing Partner al Dentons România
Perry Zizzi, Managing Partner al Dentons România

România are în 2021 un mare potenţial de creştere a investiţiilor străine, accentul punându-se îndeosebi pe cheltuielile în sectoarele cheie care pot asigura o creştere economică pe termen lung, a declarat într-un interviu acordat „Adevărul” Perry Zizzi, Managing Partner al Dentons România, una dintre cele mai mari firme  de avocatură de business din lume, cu filiale în 75 de ţări.

R: Din cauza crizei provocate de pandemie, investiţiile străine în România s-au diminuat cu peste 50% în 2020, comparativ cu anul precedent, potrivit BNR. Consideraţi că vom vedea o relansare a acestora în 2021?

Perry Zizzi: Suntem optimişti că 2021 are un mare potenţial de a fi un an de creştere pentru România. 

Cu alegerile în spate, accentul se poate pune acum pe cheltuielile în sectoare cheie care pot asigura o creştere economică pe termen lung, cum ar fi infrastructura de transport, energia regenerabilă, adoptarea noilor tehnologii şi asistenţa medicală.

R: Care ar fi principalele sectoare economice care vor atrage investiţii străine în 2021 în România?

Perry Zizzi: Continuând trendul observat încă din 2020, vedem câteva sectoare unde interesul investitorilor rămâne crescut. Ne aşteptăm să vedem investiţii în agricultură, energie, logistică şi start-up-uri B2B (care vând produse altor companii, nu direct consumatorilor). Având în vedere că UiPath a pus practic România ”pe hartă” pentru fondurile de investiţii străine, ne aşteptăm ca antreprenorii din domeniul tehnologiei de aici vor atrage mai uşor finanţare pentru a se extinde şi pentru a deveni jucători regionali şi chiar globali.

R: Pentru investitorii străini, care sunt punctele forte ale României în comparaţie cu vecinii săi?

Perry Zizzi: România are o masă critică din punct de vedere al populaţiei şi al geografiei, a doua doar după Polonia dintre statele membre UE din regiune. Este pro-europeană şi pro-NATO, cu un guvern care este de aşteptat să fie reformist şi pro-creştere. Randamentele investiţiilor continuă să fie mai atractive în România decât în ţările care au aderat la UE în „primul val” precum Polonia, Ungaria, Republica Cehă şi Slovacia.

R: Care ar fi sfaturile dvs. pentru ca noul guvern să atragă mai multe investiţii străine?

Perry Zizzi: Fiţi organizaţi, eficienţi şi rapizi în distribuirea ajutorului de stat pentru a putea redresa rapid economia. Luaţi în considerare privatizarea distribuţiei unor ajutoare de stat prin numirea unor terţi, experţi din sectorul privat, pentru a analiza şi a decide cine poate beneficia de ajutorul de stat.

Concentraţi-vă eforturile pentru proiectele cheie de infrastructură. Şi prin „cheie” mă refer nu numai la coridoarele de transport desemnate de UE drept critice, ci şi la drumurile care leagă oraşele şi regiunile româneşti în moduri care pot distribui mai uniform dezvoltarea. Mă refer în special la autostrada Bucureşti-Braşov, care este de prea mult timp doar în stadiul de proiect.

R:  Din punct de vedere legislativ, sunt necesare schimbări importante pentru a atrage mai multe investiţii în România? Cum ne comparăm cu alte ţări din CEE?

Perry Zizzi: Drepturile de preemţiune şi celelalte poveri impuse recent asupra dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole trebuie anulate. Acestea ţin România prinsă în trecutul comunist şi împiedică atingerea vastului potenţial al ţării, ca putere regională în domeniul mărfurilor agro-alimentare, cu o agricultură eficientă şi organizată în ferme de mari dimensiuni. Fără consolidare, va fi dificil să se atragă investiţii atât de necesare în infrastructura agricolă, cum ar fi irigaţiile şi silozurile. Într-adevăr, unele ţări din UE au restricţii şi mai stricte privind vânzările de terenuri agricole, dar acesta nu este un motiv pentru care şi România să rămână necompetitivă şi în urmă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite