Investiţia de 200 de milioane de euro care se va duce pe apa Jiului. Două asociaţii au blocat definitiv construcţia unor hidrocentrale pe acest râu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hidrocentrala Defileul Jiului

O investiţie de peste 200 de milioane de euro a statului român se va duce pe apa… Jiului. Asta pentru că două organizaţii de mediu au reuşit să anuleze definitiv în justiţie autorizaţiile de construcţie pentru două hidrocentrale aproape finalizate ale Hidroelectrica amplasate pe râul Jiu.

Asociaţiile Bankwatch România şi Neuer Weg au câştigat în instanţă procesul pentru anularea autorizaţiilor de construire emise pentru o hidrocentrală pe râul Jiu. Proiectul, promovat de Hidroelectrica, este amplasat în interiorul Parcului Naţional şi sit-ului Natura2000 „Defileul Jiului”. În data de 14 decembrie 2017, Curtea de Apel Bucureşti a anulat definitiv autorizaţiile de construire emise de consiliile judeţene Gorj şi Hunedoara.

Potrivit celor două asociaţii care au dus lupta în justiţie, emiterea celor două autorizaţii de construire „a fost nelegală, întrucât au fost emise fără evaluări de mediu care ar fi stabilit în ce condiţii tehnice acest proiect nu pune în pericol speciile protejate”.„În aceste condiţii, solicităm investitorului SC Hidroelectrica SA să înceteze de urgenţă construirea hidrocentralei şi să demareze un proces de evaluare a distrugerilor ariei protejate ce a avut loc până acum, precum şi readucerea acesteia la situaţia iniţială. În acelaşi timp, solicităm demararea procedurii de analiză a impactului proiectului asupra ariilor protejate şi de identificare a alternativelor de construire care să permită realizarea proiectului fără afectarea factorilor de mediu“, a declarat Cătălina Rădulescu, avocat şi membru al Bankwatch România.

Construcţia celor două hidrocentrale din Defileul Jiului a început în anul 2003, când a fost deschis şantierul Hidroelectrica. Atunci, România nu făcea parte din UE, aşadar nici zona nu făcea parte dintr-un parc naţional. Hidroelectrica a obţinut o autorizaţie de mediu valabilă până la finalul lucrărilor, dar investiţia nu a fost finalizată la timp. După un blocaj temporar, lucrările au fost reluate la finalul anului 2015. Momentan, circa 98% din lucrări sunt realizate. Valoarea totală a investiţiei urma să se ridice la suma de 230 de milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite