Insolvenţa persoanelor fizice, adoptată de Comisia Juridică din Camera Deputaţilor. Miercuri, va fi în plen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legea a fost iniţiată de deputatul PSD Ana Birchall
Legea a fost iniţiată de deputatul PSD Ana Birchall

Comisia juridică a avizat favorabil, marţi, proiectul legii insolvenţei persoanei fizice, care prevede ca orice cetăţean de bună credinţă care este în incapacitate de plată a datoriilor, nu din vina sa, să-şi poată reeşalona datoriile pe baza unui plan de redresare financiară pe o perioada de 5 ani.

Iniţiatorul proiectului, deputatul PSD Ana Birchall, a declarat că este foarte bucuroasă că s-a făcut „istorie legislativă“ prin adoptarea acestui proiect.

Gata cu penalităţile şi cu executările silite!

"Sunt tare bucuroasă că astăzi am făcut istorie în Comisia juridică şi sper să facem acelaşi lucru şi mâine în plen şi această lege să intre în vigoare", a spus Birchall.

Ea a explicat că de această lege va beneficia orice debitor de bună credinţă care are "un necaz financiar", nu din vina sa, acesta putând să-şi reeşaloneze datoriile, pe baza unui plan de redresare, pe o perioadă de 5 ani.

Acest debitor, în momentul în care îşi deschide procedura de insolvenţă, nu mai poate fi executat silit şi este stopată orice penalitate sau majorare de întârziere.

"Executarea silită este reglementată ca o excepţie, nu ca o regulă.
Un debitor de bună credinţă, dacă are anumite datorii şi consideră că se poate redresa financiar şi este în necaz financiar fără vina sa, poate, în baza unui plan de rambusare care se poate întinde pe 5 ani cu posibilitatea prelungirii a încă unui an de zile, să-şi reeşaloneze aceste datorii astfel încât să nu fie executat silit.
În momentul deschiderii procedurii de insolvenţă nu mai sunt acumulate datorii la datorii, penalităţi la penalităţi la o rată bancară. Orice penalitate, majorarea de întârziere se stopează automat", a mai explicat Birchall.

Lichidare sau reeşalonarea datoriilor

Iniţiatorul a mai spus că orice debitor care, după 90 de zile de la data scadentă a unei datorii, ştie că nu mai poate să-şi achite aceste datorii, poate să-şi ceară intrarea în insolvenţă şi, în felul acesta, să se poată redresa financiar în baza acestui plan de rambursare.

"Avem două proceduri: atunci când debitorul nu are nicio şansă să se redreseze, poate solicita lichidarea sau îşi poate reeşalona datoriile, pe baza planului de rambursare pe care îl propune, sub supravegherea şi consultanţa unui administrator al procedurii desemnat de o comisie de insolvenţă.
Acest admnistrator poate fi dintre practicienii în insolvenţă, avocaţi, notari sau executori judecătoreşti", a mai spus Birchall.

Cheltuielile procedurale, suporttate de la buget

Ea a mai aratat că, la nivel naţional, va fi o comisie naţională de insolvenţă, iar la nivel teritorial va fi o comisie teritorială de insolvenţă care se întâlneşte cel puţin o dată pe lună.

Cheltuielile în procedura de rambursare sunt prevăzute în planul de rambursare, iar cheltuielile de demarare a acestei proceduri sunt suportate de la bugetul de stat.

Deputatul PNL Ioan Cupşa a declarat, la rândul său, că PNL va vota acest proiect de lege, pentru că este o iniţiativă liberală.

"PNL susţine această lege, dar criticăm conţinutul acestei legi, legea este mult prea stufoasă, iar procedura prea complicată, greoaie şi ea trebuie amendată", a spus Cupşa.

Proiectul urmează să intre miercuri în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite