ING Bank introduce la 1 ianuarie noi reguli la plăţile online. Ce ne recomandă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
kaspersky internet banking

Perioada Sărbătorilor şi începutul noului an dau startul sezonului de reduceri, unde, având în vedere contextul actual, cele mai multe cumpărături se vor face online.

Această perioadă vine cu bucurii, dar vine la pachet şi cu pericolele aferente, precum posibile tentative de fraudare care vizează obţinerea datelor tale bancare. Printre acestea, cea mai des întâlnită este ingineria socială prin e-mail, SMS sau telefon. 

Tocmai pentru a preveni tentativele de fraudă şi pentru a actualiza sistemele de securizare a plăţilor electronice, începând cu luna ianuarie va ajunge în România o nouă directivă europeană, care presupune o autorizare mult mai sigură a plăţii cu cardul online. Astfel, la fel ca toţi operatorii economici participanţi la sistemul de plăţi electronice din spaţiul economic european, şi ING Bank va implementa autorizarea plăţilor în doi paşi.

Ce se va schimba atunci când faci cumpărături online cu cardul

Introdus cu scopul de a reduce fraudele din e-commerce prin adăugarea unui filtru de protecţie pentru clienţi atunci când fac o plată online, 3D Secure este un standard internaţional de securitate pentru plăţile cu cardul online. 

Concret, este vorba despre pagina securizată în care tu îţi introduci datele cardului atunci când vrei să faci plata online. Iar după ce ai apăsat butonul ”plăteşte”, următorul pas în cazul ING este să autorizezi plata prin aplicaţia mobilă Home’Bank în următoarele 10 minute. Este important să nu se închidă pagina comerciantului în această etapă. Odată deschisă aplicaţia Home'Bank, va apărea o notificare din ecranul principal, de la care trebuie să continui conform instrucţiunilor. 

Totodată, este important de menţionat că începând cu 1 ianuarie 2021 toate plăţile cu cardul efectuate la magazinele online din Europa, inclusiv România, vor trece prin fluxul 3D Secure şi autorizare a plăţilor cu minimum doi factori (ceva ce eşti – amprentă/face ID, ceva ce deţii – telefon/cartelă, ceva ce cunoşti – parolă/PIN), conform directivei europene. Acest lucru înseamnă că unele tranzacţii ar putea fi respinse, în situaţia în care magazinul online de pe care vrei să faci cumpărături nu a implementat acest protocol de securitate.

Dincolo de măsurile de securitate implementate de industria bancară, pentru a te ajuta să te bucuri de cumpărături online în siguranţă, ING Bank România vine cu o serie de recomandări.

1. Verifică ofertele primite

Foarte mulţi dintre noi primim newslettere de la magazinele online pe care le preferăm. Majoritatea vin la intervale regulate şi au un stil aparte, uşor de identificat. Însă obişnuinţa este moartea siguranţei atunci când vorbim de astfel de comunicări, pe care ar trebui să le verificăm de fiecare dată. Atunci când primeşti un newsletter, pune-ţi următoarele întrebări: Era ceva aşteptat? Are formatul cunoscut? Are aceeaşi adresă la expeditor ca cele anterioare? Iar, dacă primeşti un newsletter de la un site la care nu te-ai înscris, este recomandat să nu reacţionezi la el. Totodată, nu da curs ofertelor prea tentante care vin prin e-mail, SMS sau telefon. De obicei, când o ofertă este prea bună ca să fie adevărată, cel mai probabil este o păcăleală. 

2. Atenţie la website-urile accesate şi la comercianţii de la care vrem să cumpărăm

Cel mai indicat este să accesezi website-ul magazinului online prin introducerea manuală a adresei web, fără a face clic pe link-uri din newslettere. Însă, dacă ai accesat un link pe care l-ai primit în newsletter, verifică cu atenţie pagina pe care ai ajuns şi asigură-te că website-ul este securizat. Este ceva uşor de identificat, prin iconiţa cu lacăt care se afişează înaintea denumirii website-ului, în bara de navigare a browser-ului, precum şi în adresa propriu-zisă (https înainte de denumire). De asemenea, este recomandat să cumperi de pe website-uri în care ai încredere, de unde ai mai cumpărat şi în trecut şi să eviţi să faci cumpărături cu o valoare mare în magazinele online noi sau pe care nu le-ai verificat înainte. Iar un alt detaliu important de care ar trebui să ţii cont de fiecare dată este să nu faci cumpărături online atunci când eşti conectat/ă la reţelele de wifi publice. 

Pentru platformele de tip marketplace, verifică cu atenţie recenziile vânzătorilor şi nu furniza niciodată detaliile de card la încheierea unor astfel de tranzacţii. Optează pentru plata prin platforma oficială sau ramburs la livrarea produsului şi nu ezita să oferi recenzii negative dacă produsul sau interacţiunea cu vânzătorul nu sunt conform aşteptărilor. 

3. Revizuieşte cu atenţie detaliile înainte de a autentifica plata 

Important de reţinut este ca, dacă ai orice urmă de suspiciune, să nu continui plata. Fii atent de fiecare dată la detalii şi la suma totală atât când eşti pe pagina magazinului online, cât şi în momentul în care aprobi tranzacţiile prin 3DSecure şi, apoi, la înregistrarea plăţii în contul tău. Dacă sesizezi diferenţe, este important să notifici imediat banca. 

În încheiere, trebuie să ştii că banca nu ţi-ar cere niciodată detalii despre contul sau cardul tău prin e-mail, SMS sau telefon (în acest caz doar dacă ai apelat tu la call-center). Regula se aplică pentru orice comerciant sau persoană care încearcă să le obţină. 

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite