INFOGRAFIE Cum au mers afacerile din primul trimestru: în 35 de domenii au crescut, în 13 au scăzut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atelierele mici de manufactură şi confecţii metalice au avut creşteri de vânzări în primul trimestru
Atelierele mici de manufactură şi confecţii metalice au avut creşteri de vânzări în primul trimestru

Serviciile specializate şi sectoarele care generează valoare adăugată mare sunt domeniile în care vânzările au crescut cel mai mult.

Clasamentul cifrelor de afaceri, întocmit de „Adevărul“ pe baza datelor centralizate la Institutul Naţional de Statistică, este dominat de servicii şi de industriile în care se fabrică produse cu grad ridicat de complexitate.

Cele mai mari creşteri ale vânzărilor se întâlnesc în domenii sofisticate, cum ar fi rafinarea ţiţeiului, cocsificarea cărbunelui, servicii informatice, fabricarea autovehiculelor şi a altor mijloace de transport sau producţia de echipamente electrice.

La polul opus, cu cele mai abrupte scăderi ale cifrelor de afaceri, se regăsesc domeniile în care cererea a avut un declin, cum ar fi extracţia de cărbune, construcţiile, leasingul, transporturile aeriene sau reparaţia şi întreţinerea maşinilor industriale.

Construcţiile trag în jos sectoare întregi

Cele mai multe afaceri care au avut performanţe slabe ori au ieşit pe minus în primul trimestru din acest an faţă de aceeaşi perioadă din 2013 sunt legate într-un fel sau altul de construcţii.

Acest sector, care în anii de boom dinaintea crizei ridica întreaga economie şi absorbea producţia din foarte multe industrii orizontale, a avut un declin continuu în ultimii ani, care s-a prelungit şi în primele trei luni din 2014.

În medie, afacerile din construcţii au scăzut cu 9,4%, iar cele din domeniul proiectării şi arhitecturii – cu 0,5%; o uşoară creştere au avut, în schimb, tranzacţiile imobiliare (+1,2%), pe fondul dezgheţării pieţei de profil.

Plusurile se duc la export

O altă caracteristică a topului nostru este aceea că pe plus au ieşit cel mai bine industriile orientate către export şi cele în care predomină capitalul străin, în timp ce minusurile se consemnează în domeniile bazate doar pe cererea internă.

image

Fabricarea de textile, îmbrăcăminte şi marochinărie, producţia de autovehicule şi alte mijloace de transport, fabricarea de deverse utilaje şi echipamente, mobila, confecţiile metalice şi celelalte domenii care domină topurile comerţului exterior se regăsesc şi între afacerile cu cele mai bune performanţe din primul trimestru al acestui an.

Din păcate, plusul astfel câştigat se regăseşte mai puţin în portofelele românilor (consumatori şi firme mici) sau în veniturile bugetului de stat.

Per ansamblu, din cele 48 de domenii în care INS monitorizează evoluţia cifrelor de afaceri, 35 au avut creşteri (cuprinse între 1,2% şi 43,8%) şi 13 au avut scăderi (cuprinse între -0,1% şi -54,6%).

Schimbări faţă de 2012 şi 2013

„Adevărul“ a analizat şi evoluţiile cifrelor de afaceri din 2012 faţă de 2011, ca şi evoluţiile din 2013 faţă de 2012, astfel că vă putem arăta ce schimbări structurale au intervenit între timp.

În primul rând, doar 12 din cele 48 de domenii au ieşit pe minus în 2012, iar creşterile au fost dominate de serviciile de leasing şi închirieri (care acum sunt în cădere cu aproape 5%).

De la minus în 2012 la plus în 2013 au trecut cercetarea, turismul, serviciile de protecţie şi pază şi difuzarea de programe TV, iar de la plus la minus au trecut leasingul, telecomunicaţiile, construcţiile şi comerţul cu carburanţi.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite