Industria rămâne motorul economiei. Comenzile noi au crescut în primele zece luni cu 6,2%, iar cifra de afaceri cu 8,6%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Industria rămâne în continuare unul dintre pilonii de bază ai economiei, alături de exporturi, după ce comenzile noi au urcat în primele zece luni cu 6,2%, iar cifra de afaceri, atât pe piaţa intercă, cât şi externă, a urcat cu 8,6%, relevă datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 8,6% în primele zece luni din acest an, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă din 2013, susţinută de industria prelucrătoare şi cea extractivă, care au urcat cu 8,6%, respectiv 6,7%.

Pe marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în toate sectoarele: industria energetică (18,7%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (13,1%), industria bunurilor de capital (8,8%), industria bunurilor intermediare (8,1%) şi industria bunurilor de uz curent (4,5%), potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

În octombrie, cifra de afaceri din industrie pe total a crescut atât faţă de luna septembrie, cu 0,1%, cât şi faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, cu 5,5%.

Creşterea cifrei de afaceri faţă de luna septembrie s-a datorat avansului industriei extractive, de 5,2%. Industria prelucrătoare a scăzut cu 0,1%.

Comparativ cu octombrie 2013, afacerile au crescut datorită industria prelucrătoare, care a avansat cu 5,7%. Industria extractivǎ a rămas constantă.

INS a anunţat, totodată, că în primele zece luni comenzile noi din industrie au fost mai mari cu 6,2%, datorită creşterilor înregistrate la toate grupele industriale: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (35,2%), industria bunurilor de uz curent (7,7%), industria bunurilor intermediare (7,5%) şi industria bunurilor de capital (+4%).

În luna octombrie însă comenzile au scăzut în termeni nominali faţǎ de luna precedentă cu 4,1%, iar faţă de octombrie 2013 au crescut cu 1,4%.

Evoluţia negativă faţă de luna septembrie a fost cauzată de scăderile înregistrate în industria bunurilor de capital (de 7%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (1,6%) şi industria bunurilor intermediare (1,6%). Industria bunurilor de uz curent a crescut cu 3%.

Pe de altă parte, majorarea faţă octombrie 2013 s-a datorat creşterilor industriei bunurilor de folosinţă îndelungată (51,2%), a bunurilor de uz curent (6,5%) şi a bunurilor intermediare (0,9%). Industria bunurilor de capital a scăzut cu 1,3%.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite