În toamnă s-au scumpit şi mâna de lucru, şi producţia industrială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scumpirea din industrie se va reflecta foarte curând în preţurile din coşul de consum al populaţiei
Scumpirea din industrie se va reflecta foarte curând în preţurile din coşul de consum al populaţiei

Ultimele date statistice arată că forţa de muncă s-a scumpit cu peste 7% în trimestrul al treilea faţă de acelaşi interval din 2011, iar media costurilor în producţia industrială a crescut cu aproape 7% din octombrie 2011 până în octombrie 2012. În cel mult trei luni, aceste scumpiri se vor transmite la consumatorii finali, respectiv la produsele şi serviciile din coşul inflaţiei.

Costul orar al forţei de muncă, în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare, a crescut în trimestrul al treilea cu 3,7% faţă de precedentele trei luni şi cu 7,16% faţă de acelaşi trimestru al anului trecut, potrivit datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În formă brută variaţiile au fost similare - 4%, respectiv 7,58%.

Maximele creşterii cultura şi energia

„Faţă de trimestrul II 2012 costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor din sectorul economic, cele mai semnificative creşteri înregistrându-se în activităţile de spectacole, culturale şi recreative (10,8%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (7,6%) şi alte activităţi de servicii (5,6%). Scăderi ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat doar în intermedieri financiare şi asigurări (-5,53%), tranzacţii imobiliare (-4,24%) şi construcţii (-0,56%)“, se arată într-un comunicat al INS.

Majorări şi pentru bugetari

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale costului orar al forţei de muncă, în formă ajustată, în principal ca urmare a aplicării prevederilor OUG 19/2012. Astfel, în învăţământ creşterea a fost de 18,4%, în administraţie publică de 12,%, iar în sănătate şi asistenţă socială cu 6,9%.
De asemenea, creşterea costului orar al forţei de muncă în învăţământ a fost determinată şi de diminuarea timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent, ca urmare a vacanţei şcolare, iar în administraţie publică de influenţa concediilor de odihnă.

Plus de 3,7% în componenta salarială

În trimestrul III 2012 creşterea faţă de trimestrul anterior a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă şi a celei privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a fost de 3,7%.
Comparativ cu trimestrul III 2011 cele mai mari majorări ale indicatorului analizat s-au regăsit în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (16,5%), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (15,1%) şi alte activităţi de servicii (11,6%). Cele mai mici creşteri s-au înregistrat în transport şi depozitare (2,2%), informaţii şi comunicaţii (2,2%) şi hoteluri şi restaurante (1,4%).

Costurile cresc accelerat

Preţurile producţiei industriale pe total piaţa internă şi piaţa externă au crescut în octombrie cu 0,6% comparativ cu luna precedentă şi cu 6,8% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit INS.
Preţurile pentru piaţa internă au urcat faţă de septembrie cu 0,6%, iar cele pentru piaţa externă cu 0,4%.
„Pe sectoare de activitate s-au înregistrat creşteri de preţ la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,7%) şi în industria prelucrătoare (+0,6%). În industria extractivă preţurile au scăzut cu 0,5%. La distribuţia apei şi în salubritate, preţurile s-au situat la acelaşi nivel înregistrat în luna anterioară. Pe marile grupe industriale se constată creşteri de preţ în industria bunurilor de capital (+1,0%), industria energetică (+0,8%), industria bunurilor de uz curent (+0,8%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+0,7%). În industria bunurilor intermediare s-au înregistrat scăderi de preţ (-0,1%)“, se arată într-un comunicat al INS.

Salubritatea, campioana „inflaţiei“ industriale

Faţă de octombrie 2011 INS notează majorări de preţuri la distribuţia apei şi salubritate (21,7%), industria prelucrătoare (7,2%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (4,6%) şi industria extractivă (2,5%).
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite