Ideea excentrică a unui miliardar rus: vrea să transforme tundra siberiană într-un tărâm al mamuților

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un miliardar rus care a făcut avere din cărbune și îngrășăminte, apoi s-a trezit sancționat după invazia Ucrainei, a anunțat la COP28 planul său de restaurare a ecosistemului erei glaciare din Rusia.

Desen în care patru mamuți lânăși aleargă pe lângă câțiva gheparzi
Andrey Melnichenko, un miliardar rus îmbogățit din cărbune, vrea să refacă ecosistemul mamuților

Andrei Melnicenko, un miliardar rus care a făcut avere în cărbune și îngrășăminte, apoi s-a trezit sancționat după invazia Ucrainei, are acum un plan de a stopa emisiile de metan din permafrostul siberian în dezgheț: recreând o perioadă în care mamuții lânoși cutreierau tundra.

Permafrost este un termen care definește solurile înghețate tot timpul anului la o adâncime între 2 și 15 metri. Regiunile de permafrost se află în ținuturile cu climat polar, unde temperatura medie anuală nu depășește -1 °C și cantitatea medie anuală de precipitații este sub 1.000 mm. Regiunile de permafrost se află în zona polară, regiunile munților înalți acoperiți de ghețari, în aceste regiuni existând numai o vegetație săracă de tundră.

Ținuturile de permafrost ocupă un procent de 20-25 % din suprafața de uscat a pământului. Regiunile unde domină solurile permanent înghețate se află în Groenlanda, 99 %, Alaska, 80 %, Rusia, 50 %, Canada, 40-50 % și China, 20 %. Aceste regiuni poziționate exact din punct geografic se află în Canada de nord, Alaska de nord, toată suprafața Groenlandei, nordul Scandinaviei și regiunile din Siberia de nord, ce se întinde până în nordul Mongoliei.

Ideea excentrică a miliardarului

La un pavilion generos de la summitul COP28 de la Dubai, Melnicenko prezintă un plan de a duce o bucată din ecologia Rusiei înapoi cu 14.000 de ani, scrie Bloomberg. Este o idee excentrică pentru a contracara o problemă foarte periculoasă - metanul este un gaz mult mai puternic decât dioxidul de carbon și miliarde de tone din acesta sunt prinse în vasta tundră a Rusiei. Restaurarea ecosistemului erei glaciare din Siberia ar putea încetini eliberarea acestuia, spune teoria.

În următoarele două săptămâni, peste 70.000 de delegați și multe mii de rezidenți din Emirate vor vizita locația extinsă care găzduiește COP și vor avea șansa de a vedea o menajerie digitală de animale din epoca glaciară mișcându-se printr-o tundră de primăvară pe ecranele unei expoziții captivante. Pe măsură ce vizitatorii merg, ceața digitală se limpezește în jurul lor, dezvăluind mamuți, reni, cai sălbatici și boi moscaţi, precum și lei și cămile.

Fundația Andrei Melnicenko este listată ca „susținător al climei” pe site-ul oficial COP28. A obținut acest statut prin sponsorizarea pavilionului de 160 de metri pătrați din așa-numita Zonă Verde a summit-ului, unde proiectul Rusiei din Pleistocenul pe care îl finanțează Melnicenko își expune planurile, potrivit unui reprezentant. Pavilionul este marcat pe o hartă oficială pur și simplu ca „Andrei Melnicenko”.

Pavilionul reflectă ceea ce s-a schimbat la COP, conceput ca o oportunitate anuală de a promova diplomația climatică și de a stabili un cadru politic global pentru combaterea schimbărilor climatice. Negocierile oficiale au devenit doar o mică parte a forumului.

Cel mai mare COP

Dubai este cel mai mare COP vreodată cu o zonă verde masivă adiacentă zonei albastre care găzduiește negocierile. Aici, pavilioanele prezintă agendele climatice ale națiunilor, corporațiilor și ONG-urilor. Se poate simți ca o expoziție comercială.

„Puteți crede că acesta este un circ în care evenimentul principal este uneori eclipsat de importanța spectacolelor secundare”, a spus Robert Stavins, profesor de economie de mediu la Universitatea Harvard, care a participat la mai mult de 15 COP. „De aceea am ajuns să caracterizez COP-ul anual, cum ar fi cel de anul acesta, ca Climate Expo 2023.”

Melnichenko, care contestă legal sancțiunile impuse de UE după ce Rusia a invadat Ucraina, a devenit partener al Parcului Pleistocen la începutul acestui an. Incinta de 20 de kilometri pătrați, al cărei nume a fost inspirat de Jurassic Park, există de peste un deceniu și a fost sponsorizat anterior de alte companii rusești, inclusiv de minerul de diamante Alrosa PJSC.

Boii moscați

Oamenii de știință din spatele Parcului Pleistocen susțin că pășunatul animalelor precum caii Yakut și vacile Kalmyk – care în prezent se plimbă acolo – ar putea stimula plante care absorb mai mult CO2 și reduc căldura absorbită în pământ. Melnicencko a sponsorizat transferul a 14 boi moscați în incintă, care intenționează să-și extindă zona de 10 ori în următorii ani. Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, parcul lucra cu Colossal Laboratories and Biosciences din SUA, care intenționează să resusciteze un mamut lânos.

„Permafrostul trebuie să rămână înghețat, indiferent de cost”, le spune o voce cu accent american vizitatorilor pavilionului, care se află lângă standuri aparținând IBM, PureHealth Holding și Microsoft Corp. O echipă de reprezentanți flanchează expoziția, explicând conceptul în Rusă, arabă și engleză pentru trecători. Inginerii de sunet ruși țese în și afară spațiul plin de sârmă din spatele ecranelor.

Fundația Andrei Melnicenko promovează și sprijină implementarea NBS (soluții bazate pe natură) la nivel mondial”, se arată pe ecran.

Magnatul, care conduce inițiativele climatice pentru un club sancționat de oligarhi ruși, urmează să vorbească la un eveniment COP28 pe 5 decembrie, conducând un grup rusesc despre durabilitate și schimbări climatice împreună cu oficiali și oameni de știință ruși, potrivit programului.

El dorește, de asemenea, să introducă un nou sistem pentru ca națiunile BRICS+ să comercializeze cote de carbon din soluții bazate pe natură, un plan despre care spune că ar putea fi implementat la summitul BRICS+ din 2024 din Rusia, potrivit unui editorial recent al lui Melnichenko publicat în Khaleej Times.

Melnichenko, a cărui avere este evaluată la peste 17 miliarde de dolari de către Bloomberg Billionaires Index, este cetățean al Rusiei, precum și al Emiratelor Arabe Unite, statut pe care l-a câștigat înainte de războiul din Ucraina. El a fost sancționat de Uniunea Europeană și SUA după ce a apărut la o întâlnire televizată cu președintele Vladimir Putin, în timp ce liderul a încercat să justifice războiul în fața elitei de afaceri ruse la câteva ore după ce a trimis trupe în țara vecină.

Melnichenko este co-fondatorul EuroChem Group AG, unul dintre cei mai mari producători de îngrășăminte din lume și cel mai mare producător de cărbune termic din Rusia, Suek JSC.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite