Holzindustrie: Procesăm doar 10% din lemnul exploatat anual în România, o treime din lemnul folosit în fabricile noastre este de import

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Holzindustrie susţine că tot lemnul care intră pe porţile fabricilor sale este fotografiat, înregistrat şi urmărit prin softuri speciale pe tot parcursul prelucrării
Holzindustrie susţine că tot lemnul care intră pe porţile fabricilor sale este fotografiat, înregistrat şi urmărit prin softuri speciale pe tot parcursul prelucrării

Holzindustrie Schweighofer procesează anual doar 10% din cantitatea totală de lemn care este exploatată în România, de 18 milioane de metri cubi, iar o treime din cantitatea totală prelucrată de fabricile grupului austriac din ţara noastră, este lemn de import, a declarat, pentru „Adevărul“, Dan Banacu, directorul unităţii din Comăneşti.

Din 17,89 milioane de metri cubi exploataţi în 2014 în ţara noastră, grupul austriac a folosit 1,8 milioane de metri cubi. În 2014, Holzindustrie a procesat 2,8 milioane de metri cubi, iar un milion de metri cubi a provenit din importuri.

În acest an capacitatea de prelucrare a crescut la 3,6 milioane, ca urmare a deschiderii fabricii de la Reci.

Import de lemn din Belarus, exporturi în Japonia

Lemnul importat de austrieci este adus din state ca Belarus, Ucraina, Bulgaria, Serbia sau Slovacia. Cele mai consistente exporturi se fac către Japonia şi Extremul Orient (25-30%), următoarele în top fiind statele din jurul Mării Mediterane (Liban, Israel, Egipt, Maroc, Algeria), SUA, în timp ce panourile realizate de unitatea din Comăneşti sunt foarte apreciate în Germania şi Italia, potrivit lui Banacu.

„Tăierile ilegale ne provoacă pierderi“ 

El a afirmat că tăierile ilegale provoacă pierderi anuale de 15-20 de milioane de euro companiilor din România deţinute de Holzindustrie. „Tăierile ilegale ne aduc pierderi de 15-20 de milioane de euro anual nouă. Asta pentru că alţii procesează lemn ilegal, pe de altă parte pentru că la licitaţii plătesc mai mult“, a spus oficialul Holzindustrie Schweighofer. 

El a afirmat că în acest moment grupul nu este parte în niciun proces privind defrişările ilegale şi că oferă autorităţilor asistenţă în detectarea transporturilor ilicite, Holzindustrie întrerupând până acum contractele cu peste 40 de furnizori care nu îndeplineau standardele.

„Avem ca şi dumneavoastră informaţii din media, este un fenomen cercetat de autorităţi. Ce pot să vă spun este că, aflând de acest fenomen, am evaluat şi furnizorii, astfel încât, în momentul în care există o suspiciune să putem întrerupe relaţiile legale. Avem peste 40 de furnizori cu care am întrerupt relaţiile“, a spus Banacu, care a completat că a sesizat autorităţile de câte ori a fost cazul.

Orice camion care intră pe poartă este fotografiat, lemnul este înregistrat

El a afirmat că este imposibil de folosit lemn tăiat ilegal în fabricile Holzindustrie din România, deoarece orice camion de lemne este fotografiat de la poarta fabricii, masa lemnoasă este înregistrată în servere şi se urmăreşte prin softuri pe tot procesul tehnologic, astfel încât să existe o trasabilitate precisă a acesteia. De asemenea, el a mai afirmat că Holzindustrie nu primeşte lemn recoltat din parcurile naţionale, chiar dacă este recoltat legal.

În privinţa raportului realizat de către Ministerul Mediului, despre care presa din Austria a scris că ar fi descoperit cantităţi de lemn fără documente la unităţile grupului austriac, Banacu a precizat că acest raport nu a fost trimis şi către Holzindustrie. „Există un control al Ministerului Mediului, le-am solicitat în 19 august, dar datele nu ni se pot pune la dispoziţie. În comunicat se face referire la unii furnizori ai noştri şi o serie de elemente pe care Ministerul Mediului consideră că trebuie lămurite la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Am pus la dispoziţie toate documentele. Deţinem o evidenţă pe zece ani, mult mai detaliată decât ceea ce cere legea. Lemnul este fotografiat, detaliat, există rapoarte de înregistrare. Mi-e greu să fac comentarii pe această temă. Informaţii despre acest raport au fost vehiculate cu diverse cifre, deci nu pot să vă spun. Procesul de înregistrare este automatizat şi transparent“, a declarat oficialul grupului Holzindustrie Schweighofer.

De asemenea, el a mai spus că grupul doreşte îmbunătăţirea Radarului Pădurilor, alături de autorităţi şi a afirmat că fabricile au toate autorizaţiile de funcţionare necesare.

14.000 de hectare de păduri deţinute în România

Banacu a mai arătat că Holzindustrie deţine în România şi 14.000 de hectare de pădure, manageriate prin Cascade Empire. „Managementul acestor păduri se face în conformitate cu legea. Asta nu înseamnă să tai tot. Aproximativ 50% din lemnul care vine din aceste păduri ajunge la alte firme şi reprezintă sub 1% din cât procesăm în România“, a mai precizat directorul.

În fine, oficialul a mai arătat că anul viitor grupul va planta câteva mii de puieţi, dar mai trebuie definitivate o serie de aspecte legale. „Problema este cum putem împăduri din punct de vedere legal terenul altuia“, a punctat directorul fabricii din Comăneşti.

„Vreau să subliniez că Holzindustrie procesează lemn, nu taie. Este vorba de 3.000 de locuri de muncă, sunt peste 10.000 pe orizontală. Sunt comunităţi întregi care depind 100% de noi, precum cele de la Comăneşti sau Siret“, a punctat Banacu, care a arătat că Holzindustrie a investit 800 de milioane de euro de la venirea în România.

Când investeşti 800 de milioane de euro undeva, te bazezi că ai resurse, iar unele sume sunt pe credite, astfel că nu se poate ca o investiţie de o astfel de anvergură să fie bazată pe lemn recoltat ilegal, pentru că trebuie să fie totul în acte, ca să convingi băncile, a conchis reprezentantul concernului austriac.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite