Parchetul General, sesizat cu privire la activitatea unor filiale ale Holzindustrie Schweighofer şi a altor operatori forestieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Mediului a anunţat că în România se taie ilegal 8,8 milioane de metri cubi de pădure anual
Ministrul Mediului a anunţat că în România se taie ilegal 8,8 milioane de metri cubi de pădure anual

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a sesizat Parchetul General cu privire la activitatea mai multor operatori din sectorul forestier pentru a verifica dacă aceştia au încălcat sau nu legea. Măsura a fost luată după ce au fost făcute mai multe controale la operatori din sectorul forestier.

„Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a transmis rapoartele de control care vizează activitatea mai multor operatori din sectorul forestier către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Decizia a fost luată în vederea efectuării de cercetări specifice care să stabilească dacă aspectele prezentate întrunesc elementele constitutive ale unor infracţiuni”, potrivit unui comunicat emis de minister.

Concret, în perioada 7 mai – 12 iunie 2015, ministrul Graţiela Gavrilescu a dispus o serie de controale, atât la S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L. Sebeş, S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L Rădăuţi, cât şi la sediile sau punctele de lucru ale principalilor furnizori de materiale lemnoase către operatorul economic mai sus amintit. 

„Scopul controalelor a fost verificarea respectării prevederilor legale referitoare la provenienţa, transportul, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialelor lemnoase, inclusiv importul acestora”, se arată în documentul citat.

Astfel, după verificarea stocurilor fizice declarate şi înregistrărilor contabile, s-au identificat o serie de nereguli, după cum urmează:

  • suspiciuni privind existenţa mai multor operatori economici care au furnizat material lemnos fără provenienţă legală, rezultat din tăieri ilegale.
  • Inadvertenţe privind modul de recepţie şi înregistrare a materialelor lemnoase;
  • recepţionarea de material lemnos fără a fi raportat în SUMAL;
  • existenţa de material lemnos recepţionat cu documente din care nu rezultă clar provenienţa;
  • diferenţe între cantităţile de masă lemnoasă înscrise în avizele de însoţire şi cantităţile de masă lemnoasă recepţionate;
  • raportarea în SUMAL, de către diverşi agenţi economici, a unor avize de însoţire fictive.

Măsura a fost dispusă după ce în presă au apărut mai multe articole privind privind posibile nereguli produse în sectorul forestier.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Ministrul Mediului: În România se taie ilegal 8,8 milioane de metri cubi de pădure anual

În România se taie ilegal o cantitate de 8,8 milioane de metri cubi de pădure, motiv pentru care de la 1 septembrie va începe să funcţioneze Garda Forestieră, a declarat, joi, la Deva, Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite