Hidrocentrala Porţile de Fier III ar putea avea un impact semnificativ asupra mediului şi navigabilităţii

0
Publicat:

Construcţia unei hidrocentrale cu acumulare prin pompaj la Porţile de Fier III ar putea avea un impact semnificativ asupra mediului şi navigabilităţii, inclusiv pe partea românească, motiv pentru care un astfel de proiect trebuie dezbătut pe larg în grupurile comune de lucru, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei.

foto Hidrocentrala Porțile de Fier III

„Cooperarea cu prietenii şi vecinii noştri sârbi este foarte importantă pe toate palierele, în special în domeniul energiei. De peste 50 de ani operăm cu succes în mod comun amenajări hidroenergetice şi de navigaţie deosebit de complexe, în speţă Porţile de Fier I şi II. Lucrăm accelerat şi pentru îmbunătăţirea interconexiunilor de energie electrică şi gaze naturale. Referitor la intenţiile sârbe de a construi o nouă hidrocentrală cu acumulare prin pompaj, acesta trebuie dezbătut pe larg în grupurile comune de lucru. Un astfel de proiect ar putea avea un impact semnificativ asupra mediului şi navigabilităţii, inclusiv pe partea românească. Aşadar, la ultima întâlnire cu Doamna Dubravka Djedovic Handanovic, Ministrul Mineritului şi Energiei din Republica Serbia, i-am cerut acesteia să intensificăm dialogul urgent. Niciun astfel de demers nu va putea începe fără acordul României”, a afirmat ministrul de resort, Sebastian Burduja.

De la începutul anului 2024, a avut loc o întâlnire bilaterală, la Atena, între ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, şi ministrul sârb al Minelor şi Energiei, Dubravka Djedovic Handanovic, precum şi un schimb de scrisori, prilej de a evidenţia spiritul constructiv în care decurge această cooperare.

Cu aceste ocazii, ministrul sârb a apreciat informaţiile furnizate de partea română legate de Planul Naţional Integrat pentru Energie şi Schimbări Climatice al României, în timp ce demnitarul român şi-a exprimat convingerea că Planul Naţional Integrat pentru Energie şi Schimbări Climatice al Republicii Serbia va fi unul de succes, care va impulsiona integrarea europeană a Serbiei şi dezvoltarea energetică sustenabilă a ţării vecine.

Discuţia de la Atena şi schimbul de scrisori oficiale au mai abordat, de asemenea, aspecte legate de o bună exploatare în comun a potenţialului hidroenergetic al Dunării, prin intermediul Sistemelor Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II.

Partea sârbă a adus la cunoştinţă părţi române şi intenţia construcţiei unei hidrocentrale cu acumulare prin pompaj la Porţile de Fier III. Partea română a răspuns că este esenţial ca Serbia să comunice proactiv cu partea română despre acest proiect. Proiectul poate fi pozitiv iar România ar putea avea disponibilitatea de a se alătura cu o participaţie egală”, se menţionează în comunicat.

Pe de altă parte însă, consecinţele asupra mediului şi navigabilităţii trebuie atent luate în considerare, iar partea sârbă nu poate realiza acest proiect altfel decât în strânsă cooperare cu România, precizează sursa citată.

Reprezentanţii Ministerului Energiei subliniază că, în prezent, nu există un grup de lucru comun româno-sârb referitor la proiectul Porţile de Fier III.

În domeniul gazelor naturale, Proiectul "Interconectarea Sistemului Naţional de Transport Gaze Naturale din România cu sistemul similar de transport gaze naturale din Serbia" presupune construirea unei conducte noi de transport gaze naturale ce va asigura conexiunea dintre conducta magistrală de transport gaze naturale "BRUA" şi Nodul Tehnologic Mokrin din Serbia.

Conform sursei citate, pe teritoriul României, conducta de transport gaze naturale se va cupla la conducta BRUA Faza I (localitatea Petrovaselo, judeţul Timiş) şi va avea lungimea de 85,56 km (graniţa dintre România şi Serbia-localitatea Comloşu Mare, judeţul Timiş).

Memorandumul de Înţelegere privind Proiectul de construcţie a Interconectorului de gaze România-Serbia a fost negociat între cele două Părţi şi el urmează să fie semnat.

Potrivit comunicatului, Ministerul Energiei este încredinţat că relaţiile bilaterale în domeniul energiei dintre cele două ţări se vor dezvolta în continuare, în spiritul unei bune colaborări şi înţelegeri reciproce, aşa cum a făcut-o de fiecare dată, cu ocazia contactelor şi a corespondenţei oficiale cu conducerea Ministerului Minelor şi Energiei din Republica Serbia. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite