Guvernul vrea să amâne cu şase luni liberalizarea preţurilor gazelor. CE recomandă respectarea graficului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul vrea să amâne, cu şase luni, calendarul de liberalizare a preţurilor gazelor naturale, dar comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a recomandat respectarea actualului grafic pentru dereglementare.

Departamentul pentru Energie i-a transmis lui Oettinger, în luna mai, o scrisoare în care a anunţat intenţia Guvernului, recomandarea oficialului european fiind însă păstrarea calendarului.

"Comisarul a subliniat faptul că impactul preţului energiei asupra competitivităţii industriei europene reprezintă o problemă de interes pentru Comisie. Comisarul a arătat că preţul gazelor de pe piaţa locală trebuie privit în perspectivă, raportat la preţurile de pe piaţa UE, menţionând că în anul 2011, preţul reglementat pentru consumatorii industriali din România era cel mai mic din Uniune.

Răspunsul oficialului european include recomandarea de a respecta calendarul de liberalizare, atrăgând atenţia asupra faptului că, potrivit legislaţiei în vigoare, ANRE este instituţia abilitată să ia decizii privind preţul gazului din producţie locală şi a calendarului de liberalizare a preţurilor", se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Energie.

Industria pierde din competitivitate

Industriile chimică şi siderurgică s-a plâns tot mai mult în ultima vreme în privinţa calendarului liberalizării pentru gaze. ArcelorMittal avertiza recent că toată industria grea va avea de suferit din cauza măsurii. Concomitent, sindicaliştii din industriile chimică şi petrochimică au ameninţat cu proteste. Cele mai afectate companii din acest domeniu ar fi InterAgro şi Azomureş. Liberalizarea pentru industrie ar trebui terminată la finele anului viitor.

Premierul Victor Ponta anunţa la şedinţa de Guvern de azi că, în ultimii şapte ani, preţul la gazele naturale în Statele Unite ale Americii, pentru industrie, a scăzut cu 66%.

Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a criticat recent măsura liberalizării preţurilor la gaze şi electricitate, care a fost agreată fără a se realiza un studiu de impact asupra industriei. „O piaţă care nu se modernizează tehnologic nu se poate moderniza, înseamnă masacru în masă, înseamnă Cruciada Copiilor“, a mai spus ministrul, la Bucharest Forum/Energy.

FMI îi dă înainte cu planul iniţial

În data de 4 iunie, Erik de Vrijer, şeful misiunii FMI în România, publica, alături de economistul John Ralyea, o analiză în ziarul "Adevărul" în care oficialii justificau măsura liberalizării preţului la gaze naturale şi energie electrică. Ca o concluzie, cei doi scriau că încurajează Guvernul "să continue eforturile de restructurare a sectorului energetic promiţător al României, rezistând tentaţiilor de a reveni la subvenţionarea risipitoare sau la protecţia din partea statului a producătorilor ineficienţi".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite