Guvernul umblă la plafonul de cheltuieli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indicatorii nominali ce vor sta la baza bugetului pentru anul viitor diferă de cei stabiliţi prin strategia fiscal-bugetară asumată de Executiv. Plafonul de cheltuieli totale ale statului, pe care se va construi bugetul din 2011, a scăzut cu opt miliarde de lei faţă de ţintele fixate anterior.

Senatul a aprobat, ieri, plafoanele unor indicatori fiscal-bugetari, ce vor sta la baza bugetului de stat pe 2011. Este vorba, în principal, despre plafonul cheltuielilor cu personalul, deficitul bugetar şi finanţarea administraţiilor locale.

Citiţi şi: Ce a promis Guvernul FMI-ului: reducerea numărului de bugetari, neaplicarea OUG 50 şi impozitarea averilor mari

Actul normativ stabileşte că plafonul soldului bugetului general consolidat, exprimat ca procent în PIB, este de 4,4% în anul 2011 şi de 3% în anul 2012. Indicatorul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat, exprimat ca procent în PIB, este de 7,5% în 2011 şi de 7,1% în 2012.

Aceste plafoane sunt obligatorii la elaborarea proiectului bugetului de stat şi a legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anii 2011 şi 2012. Datele sunt stabilite, de altfel, şi prin strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2011-2013.

Într-o anexă a actului normativ însă apare o diferenţă considerabilă între plafonul de cheltuieli ale bugetului general consolidat şi cel din strategia asumată anterior de Guvern. Mai exact, în ultimul document trecut prin Senat, aceste cheltuieli sunt cu peste opt miliarde de lei mai mici decât cele din strategie.

Diferenţe nevăzute

Atât plafonul nominal al cheltuielilor bugetului de stat, cât şi cel al cheltuielilor de personal, sunt identice în cele două documente. Un minus de 1,53 miliarde de lei apare, din nou, la plafonul bugetului general centralizat al unităţilor administrativ teritoriale din documentul trecut prin Senat. Anexele actului normativ nu prevăd, însă, şi plafoanele cheltuielilor de investiţii sau de bunuri şi servicii, care ar putea explica tăierea celor opt miliarde de lei.

Potrivit unor reprezentanţi din Ministerul de Finanţe, cel târziu la începutul săptămânii viitoare se va face ultima rectificare bugetară din acest an. Aceiaşi oficiali au declarat că Guvernul va suplimenta fondul de rezervă bugetară cu 1,6 miliarde de lei la această rectificare, pentru a plăti şi o parte din arierate.

Evoluţia indicatorilor macro

Evoluţia indicatorilor macro
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite