Guvernul plafonează preţul la gaze, cum a zis Darius Vâlcov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Darius Vâlcov
Darius Vâlcov

Ministerul Finanţelor propune plafonarea preţului gazelor naturale din producţia internă la 55 lei/Mwh până la finalul lunii iunie 2021, se arată într-un proiect de hotărâre publicat pe site-ul instituţiei. Acesta vine la numai două zile după ce consilierul prim-ministrului Darius Vâlcov a anunţat că Guvernul poate face acest lucru. Măsura ne-ar putea aduce un nou infringement.

 „Se stabileşte preţul maxim de vânzare a gazelor naturale din  producţia internă la producători până la data de 30.06.2021, în valoare de 55 lei/Mwh”, arată documentul, care poate fi citit la finalul articolului.

Nota de fundamentare arată că preţul mediu de vânzare al gazelor naturale de către producătorii interni pe piaţa centralizată, în perioada aprilie 2017 – august 2018, a crescut de la 70,93 lei la 77,72 lei.

Finanţele susţin că actul normativ „are impact pozitiv prin stoparea creşterii necontrolate a preţurilor gazelor naturale din producţia internă, generată de poziţia dominantă a celor doi mari producători care au cota de piaţă, fiecare de peste 46% şi împreună de 95%”.

Potrivit ministerului, după liberalizarea completă a preţului de vânzare al gazelor naturale de la 1 aprilir 2017, tendinţa de creştere a fost continuă şi constantă, asistând în prezent la un procent de 29,5%, iar pentru luna martie 2019 este estimat un procent de 33,75%. În acest context, se impune adoptarea unui act normativ care să plafoneze preţul gazelor naturale.Acest proiect confirmă declaraţiile făcute luni seara de Darius Vâlcov, care spunea că „poţi să intervii ca Guvern şi pentru maxim 3 ani de zile să reglezi preţul”.

„Chiar azi (luni - n. r.) am primit o adresă de la preşedintele ANRE - bineînţeles doamna prim-ministru şi spre ştiinţă şi mie - prin care ni se spune că situaţia nu e deloc roz. La 1 august urmează o creştere - pentru că aşa e legislaţia - de 4% a preţului la gaze. (...) Două mari companii, n-am să le dau numele, au peste 95% din producţia românească şi atunci îşi permit ca un preţ de producţie de 27 de lei să ajungă la vânzare la 81 de lei, adică un profit de 300%. O parte îşi ia şi statul român, pentru că e acţionar în amândouă. De ce? Pentru că aşa au înţeles unii manageri că trebuie mers înainte. Mărim preţul, că până la urmă cine-l suportă, e un prost care trebuie să-l plătească, decât să mărim producţia şi să diversificăm sursele, astfel încât să vindem mai mult, poate chiar şi la export, dar la un preţ mai mic”, a spus Vâlcov, la Antena 3.

El a precizat că preţul gazelor va scădea cu peste 20%, în următorul an.

„Constatând că din 2013 până azi preţul la gaz a crescut cu 75%, ca urmare a dorinţei acestor două entităţi de a obţine profit de 300%, adică câteva miliarde de lei pe an, ANRE s-a sesizat şi ne-a trimis această adresă şi ne întreabă ce să facem pentru că există lege (...) şi legea spune în felul următor: când te afli într-o astfel de situaţie, poţi să intervii ca Guvern şi pentru maxim trei ani de zile să reglezi preţul, astfel încât acesta să poată fi suportat, să fie real plătit de către oameni către companii. Şi acest lucru la recomandarea pe care şi eu o s-o fac şi o s-o susţin - şi sunt sigur că în această direcţie vom merge - în următorul an de zile preţul gazelor se va ieftini cu peste 20%”, a adăugat Vâlcov.

Plafonarea ar aduce un nou infringement

Intervenţia Guvernului asupra preţului la gaze nu se justifică în acest moment, iar o astfel de măsură ar distorsiona piaţa şi ar atrage asupra României o nouă procedură de infringement din partea Comisiei Europene, au declarat, marţi, pentru Agerpres, surse din Ministerul Energiei.

„Conform legislaţiei din sector, Guvernul poate lua măsuri de salvgardare în cazuri extreme, precum cele legate de pericole iminente, de dezechilibre în sistem, în cazul unor conducte magistrale avariate, dacă sunt oprite sonde sau alte incidente de acest fel. Momentan, însă, nu se întrunesc aceste condiţii, iar intervenţia administrativă asupra preţului nu se justifică”, au spus experţii din minister.

Proiect plafonare preţ gaze

Nota de fundamentare Proiect plafonare preţ gaze

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite