Guvernul modifică miercuri programul „Prima Casă“. Băncile nu-şi vor mai putea asuma angajamente de creditare în lipsa garanţiilor
0
Guvernul va aduce miercuri modificări ale legislaţiei privind programul guvernamental „Prima Casă“, astfel încât băncile care participă în program să nu mai poată să-i încurajeze pe clienţi să semneze antecontracte de vânzare-cumpărare pentru locuinţe în cazul în care nu mai dispun de garanţii.
Modificarea programului, ce urmează să fie realizată prin Hotărâre de Guvern, este făcută în contextul în care băncile au epuizat garanţiile alocate prin „Prima Casă“ pentru întregul an, iar mii de clienţi au dosare depuse pentru a primi credite.
„Ministerul Finanţelor Publice propune includerea unor prevederi legislative aferente Programului «Prima Casă», pentru a responsabiliza instituţiile finanţatoare participante în sensul evitării situaţiilor de asumare a angajamentelor de creditare în lipsa resurselor de garantare disponibile“, a precizat săptămâna trecută Ministerul Finanţelor.
„Acest fapt conduce la încurajarea clienţilor să semneze antecontracte de vânzare-cumpărare, fără a avea o certitudine în privinţa sursei de finanţare şi garantare“, a completat instituţia.
Ministerul a mai anunţat săptămâna trecută că va propune o nouă strategie pe termen mediu privind programul „Prima Casă“, pentru ca acesta să nu distorsioneze piaţa. „La elaborarea acestei strategii se vor avea în vedere factori precum creşterea venitului real disponibil al populaţiei, urmare a măsurilor fiscale şi de majorare a salariilor din ultimii ani, precum şi evoluţia pieţei ipotecare în raport cu cea a Programului Prima Casă. Scopul este ca, pe termen mediu, acest Program să nu producă distorsiuni asupra pieţei“, menţionează ministerul.
Ministerul Finanţelor a mai anunţat că va propune alocarea de garanţii suplimentare de 500 de milioane de lei pentru programul „Prima Casă“, în condiţiile în care plafonul pentru acest an a fost aproape integral epuizat, noile garanţii permiţând acordarea de credite suplimentare de 1 miliard de lei prin programul guvernamental.
„Ministerul Finanţelor Publice propune suplimentarea plafonului de garanţii aferent acestui an cu suma de 500 de milioane de lei. Măsura răspunde solicitărilor potenţialilor beneficiari ai programului şi ţine cont de dinamica semnificativ crescută a volumelor garantate în cadrul programului şi de adoptarea legislaţiei privind darea în plată“, a precizat Ministerul Finanţelor, într-un comunicat.
De la începutul lunii aprilie, mai multe bănci au anunţat că au epuizat plafonul de garanţii pentru programul guvernamental. Tot atunci, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a anunţat că băncile care rămân fără sumele alocate pentru garanţii aferente creditelor prin programul „Prima Casă“ vor beneficia, în perioada următoare, de suplimentarea fondurilor. Acest lucru urma să se realizeze prin realocarea plafoanelor între instituţiile de credit. Băncile vor urma să primească sumele cerute după ce procedura este avizată de Ministerul Finanţelor.
„Astfel, în 2016, până la data de 1 mai 2016, au fost acordate 13.100 de garanţii în valoare de 1,2 miliarde de lei, faţă de perioada similară a anilor 2015 şi 2014, în care au fost acordate garanţii în valoare de circa 668 de milioane de lei şi respectiv 536 de milioane de lei. Aceste evoluţii au condus la necesitatea celei de-a doua redistribuiri a plafoanelor alocate pe instituţii financiare în 2016“, a arătat Ministerul Finanţelor.
Pentru acest an, plafonul de garanţii aprobat pentru „Prima Casă“ a fost stabilit la aproape 1,7 miliarde de lei, cu circa 30% mai mic decât cel aferent anului trecut.
Fondul a distribuit plafonul alocat pentru acest an celor 18 bănci din program la finele lunii feburarie.
Sumele repartizate fiecărei bănci în limita plafonului total au fost alocate astfel încât să asigure necesarul de garantare pe perioada unui an întreg, însă în urma creşterii cererilor de finanţare, pe fondul aprobării legii privind darea în plată, mai multe bănci au ajuns să consume în primele trei luni mare parte din fondurile pe tot anul.