Guvernul are cea mai mică încredere în economie. Dovada: investiţiile statului reprezintă doar a cincea parte din ce s-a investit în România în primele nouă luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul român a tăiat aproape un sfert din investiţiile în economia României
Guvernul român a tăiat aproape un sfert din investiţiile în economia României

Investiţiile totale în economie au scăzut în primele nouă luni cu 5,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la la 42,67 miliarde de lei (9,6 miliarde de euro). Din acest total, statul a alocat doar 8,07 miliarde de euro, dovedindu-se cel mai slab investitor.

"Investiţiile concretizate în lucrări de construcţii noi, în perioada 1 ianuarie – 21 septembrie 2014, au însumat 19,72 miliarde de lei, reprezentând 46,2% din total.
Investiţiile în utilaje şi mijloace de transport au însumat 18,03 miliarde de lei, reprezentând 42,3% din total
", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Pe de altă parte, din execuţia bugetară la nouă luni, comunicată de Ministerul Finanţelor, reiese că investiţiile guvernamentale (reflectate în indicatorul „cheltuieli de capital“) au însumat doar 8,07 miliarde de lei, cu 23,7% mai puţin decât în aceeaşi perioadă din 2013.

Principalul factor care-i determină pe investitori să-şi plaseze banii într-o ţară (sau într-o afacere) este încrederea pe care o manifestă faţă de potenţialul de creştere al acesteia.

Dacă investitorii străini, văzând datele macroeconomice, şi-au majorat alocările în România, manifestându-şi astfel încrederea, Guvernul şi-a redus investiţiile, manifestându-şi astfel scăderea încrederii în economia noastră.

Datele publice, oficiale, citate mai sus demonstrează clar acest fenomen.

Balon de oxigen în trimestrul III

În trimestrul al treilea, comparativ cu acelaşi interval din 2013, investiţiile nete au urcat cu 0,1%, la 17,634 miliarde de lei, ca urmare a creşterii categoriei alte cheltuieli şi utilaje (inclusiv mijloace de transport), cu 24,6%, respectiv cu 4,3%.

La lucrările de construcţii noi s-a înregistrat o scădere cu 7,4%.

INS notează că faţă de trimestrul III 2013 se constată o creştere a ponderii investiţiilor nete în alte cheltuieli cu 2,7 puncte procentuale şi în utilaje (inclusiv mijloace de transport), cu 1,4 puncte procentuale.

Ponderea investiţiilor nete în lucrări de construcţii noi a scăzut cu 4,1 puncte.

Datele BNR arată că investiţiile străine directe au crescut în primele nouă luni cu 1,4%, la 1,51 miliarde de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite