Guvernul alocă 280 milioane de lei pentru reconsolidarea Vilei Lac 1: locație de negocieri a partidelor

0
Publicat:

Într-o hotărâre de guvern postată pe site-ul Secretariatului General al Guvernului se precizează că Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va acorda 280 de milioane de lei Companiei Naționale de Investiții, societate aflată în subordinea sa, pentru consolidarea și modernizarea Vilei de protocol Lacul 1, locul consacrat de întâlnire pentru negocierile partidelor politice.

foto teanc de bancnote de 100 de lei
Guvernul alocă 280 de milioane de lei pentru consolidarea Vilei Lac 1 Foto: Shutterstock

La acest moment, proiectul de act normativ mai așteaptă doar semnătura premierului Marcel Ciolacu pentru a intra în vigoare. Clădirea reprezintă o locație importantă în istoria politică a României, deoarece în Vila Lac 1, de-a lungul timpului, multiple guverne au fost create sau defăcute. Tot acolo s-au desfășurat și multiple acțiuni de protocol cu demnitari români și străini. 

Investițiile sunt argumentate de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrație ca fiind extrem de importante deoarece Vila Lac 1 a ajuns într-o stare avansată de degradare.

Regia Autonomă de Administrare a Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS), care în prezent supraveghează Vilele Lac 2 și 3, unde locuiesc președinții României, va fi principalul beneficiar al investiției, care este programată să se deruleze în doi ani și care va implica sume aproximativ egale de bani. Toate fondurile sunt obținute prin intermediul MDLPA de la buget.

Documentația tehnico-economică a fost supusă avizării în Consiliul Tehnico-Economic al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Adminsitrației, fiind emis avizul nr. 151/157 din 13.12.2023 și în Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Naţional şi Locuinţe, fiind emis avizul nr. 80 din 27.12.2023.

Datorită vechimii elementelor constructive (structură, instalații), și a elementelor de finisaj, s-au constatat deficiente majore de ordin estetic si funcțional la nivelul construcțiilor, al instalațiilor și al spațiilor exterioare, acestea conducând la un consum ridicat de resurse financiare și logistice pentru întreținerea și chiar neutilizarea pe termen lung a unora dintre zonele imobilului afectat. În prezent, imobilul funcționează în regim de avarie necesitând eforturi mari din partea instituțiilor statului pentru a se asigura pe de-o parte desfășurarea efectivă a activităților de reprezentare și protocol, dar și pentru asigurarea pazei și integrității fizice a demnitarilor care participă la aceste activități.

Pentru întreținerea spațiului se consumă importante resurse financiare și logistice. Imobilul – atât la interior cât și la exterior – continuă să se degradeze și necesită din ce în ce mai multe resurse financiare pentru întreținere. Clădirea administrativă principală – Corp C4 este una dintre cele mai reprezentative vile de reprezentare și protocol, fiind dotată cu spații de cazare, săli de conferință și evenimente, birouri spații de utilizate în cadrul activităților de protocol la nivel înalt.

La interiorul imobilului, spațiile de protocol au nevoie de intervenții de curățare/refacere a elementelor de finisaj și decor valoroase.

În zonele principale de protocol deficiențele sunt evidente – degradări și fisuri ale elementelor de panotări, infiltrații și exfolieri ale finisajelor pereților și plafoanelor, degradare majoră a tâmplariei din aluminiu eloxat existentă, pierderi principale de căldura prin zonele vitrate de tâmplarie, degradări/infiltrații la nivelul plafoanelor radiante etc. Zona de cazare este nefuncțională, apartamentele principale au degradări majore la nivelul finisajelor, grupuri sanitare degradate cu intervenții aparente, neetanseități ale tâmplariei existente, mirosuri persistente ale finisajelor vechi”, menționează sursa citată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite