Articol publicitar

Grupurile de Iniţiativă Locală pentru Economia Viitorului, soluţia pentru susţinerea competitivităţii economiei româneşti

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupurile de Iniţiativă Locală pentru Economica Viitorului sunt soluţia pentru susţinerea competitivităţii economiei româneşti în context european, propusă de Asociaţia INACO - Iniţiativa pentru Competitivitate la finalul proiectului Politici publice alternative pentru dezvoltare locală competitivă, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020.

Imagine indisponibilă

 Aceste grupuri sunt o formă de parteneriat între reprezentanţi ai sectoarelor public-privat de la nivel local. Scopul lor este de a elabora propuneri de politici publice locale alternative, conectate la economia viitorului, care să fie integrate în bugetele locale participative.

Sub-grupele de lucru din cadrul GILEV-urilor sunt structurate pe cinci direcţii principale menite a asigura: locuri de muncă şi abilităţi viitoare, capacităţi locale corporative adaptate economiei viitorului, industrii şi pieţe cu potenţial de creştere viitoare, viitorul conectivităţii, precum şi viitorul oraşului şi satului românesc.

Iniţiativa înfiinţării lor a aparţinut Asociaţiei INACO, ca alternativă pentru îndeplinirea obiectivelor din Strategia Naţionala pentru Competitivitate, 26 din cele 27 de obiective prevăzute pentru perioada 2014-2020 fiind neîndeplinite în prezent, conform analizei independente realizate de Asociaţia INACO, în cadrul proiectului Politici publice alternative pentru dezvoltare locală competitivă, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020.

Imagine indisponibilă

Demersul INACO a fost amplu dezbătut în cadrul evenimentului de închidere a proiectului, ce a avut loc marţi, 27 august, la Hotelul Ibis din Bucureşti. La eveniment au participat un număr de 35 persoane  - reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale şi ai unor instituţii publice centrale, la care s-au adăugat 12 membrii ai Asociaţiei INACO.

Membrii echipei de proiect au prezentat obiectivele proiectului, activităţile desfăşurate, indicatorii atinşi, precum şi rezultatele obţinute de-a lungul celor 14 luni de proiect.

”În toate oraşele în care a ajuns proiectul Politici publice alternative pentru dezvoltare locală competitivă, am avut parte de săli pline cu reprezentanţi ai societăţii civile, dornici să afle cât mai multe despre modalitatea în care pot elabora politici publice alternative şi contribui, astfel, la creşterea economică sustenabilă a României în context european, spune Andreea Paul, preşedinte INACO şi manager de proiect. Această deschidere, precum şi toate iniţiativele de politici publice primite de la participanţii la workshopurile şi sesiunile noastre de instruire ne arată că acest proiect a venit să împlinească o nevoie reală a societăţii româneşti, şi anume creşterea competenţei administraţiilor locale în elaborarea de politici publice şi în întocmirea participativă a bugetelor publice locale, prin stimularea dialogului cu reprezentanţii societăţii civile, cu respectarea principiilor transparenţei şi egalităţii de şanse, în scopul creşterii încrederii publice în administraţiile locale", a mai spus Andreea Paul.

Proiectul  Politici publice alternative pentru dezvoltare locală competitivă, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020 a ajuns, în perioada derulării în toate cele 8 regiuni de dezvoltare a României, având ca beneficiari direcţi reprezentanţi ai sindicatelor, organizaţiilor neguvernamentale şi ai administraţiilor publice locale.

Imagine indisponibilă

Numeroase structuri ale administraţiei publice locale şi-au arătat interesul şi disponibilitatea pentru încheierea parteneriatelor cu Asociaţia INACO în scopul susţinerii Grupurilor de Iniţiativă Locală pentru Economica Viitorului, o serie de protocoale fiind deja semnate.

Prin crearea GILEV-urilor va fi îmbunătăţită calitatea strategiilor economice şi sociale ale României, ceea ce  va conduce la promovarea unei economii inovative, bogată în cunoaştere, competitivă şi eco-eficientă, cu un nivel înalt de ocupare. Din punct de vedere social distribuţia uniformă a câştigurilor generate de creşterea economică va favoriza categoriile de persoane cu venit mic şi mediu. În acelaşi timp, prin implementarea acestei politici publice, se va obţine decuplarea creşterii economice de impactul asupra mediului, în scopul conservării resurselor naturale şi al protejării mediului.   

Detalii complete despre proiect

Asociaţia INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate, organism neguvernamental nonprofit şi apolitic, cu sediul în Bucureşti, sector 3, strada Hristo Botev, nr.26, în calitate de beneficiar, implementează ca lider de proiect între 03.07.2018 şi 03.09.2019 proiectul „Politici publice alternative pentru dezvoltare locală competitivă”, în valoare totală de 905.748,35 lei, din care asistenţă financiară nerambursabilă 887.633,37 lei şi cofinanţare prin contribuţie proprie 18.114,98 lei. Obiectivul general al proiectului este: Dezvoltarea şi introducerea de politici, sisteme şi standarde comune alternative în administraţia publică, ce optimizează procesele decizionale din domeniul economic cu accent pe modul participativ de elaborare al bugetelor publice, în concordanţă cu SCAP, pe o perioadă de 14 luni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite