Grindeanu: Ultimele tronsoane din Autostrada Unirii intră în licitație

0
Publicat:

Ultimele tronsoane din Autostrada Unirii intră în licitație, a informat miercuri ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, precizând că CNIR a trimis deja documentația către ANAP.

Autostrada Unirii
Ultimele tronsoane din Autostrada Unirii intră în licitație. Foto FB Sorin Grindeanu

„Contractele pentru construcția ultimelor trei tronsoane ale #A8 (Autostrada Unirii) intră în procedură de licitație!

CNIR a transmis astăzi la ANAP, spre validare, documentația pentru contractele privind proiectarea și execuția tronsoanelor cuprinse între Lețcani și Podul de la Ungheni (33 km)”, a informat ministrul Transporturilor.

Valoarea estimată pentru construcția acestei secțiuni a A8 este de 9 miliarde lei (fără TVA).

Tronsonul 3 (Lețcani-Iași) va avea o lungime de 17,7 km, iar pe traseu vor fi construite inclusiv 18 poduri și pasaje, 6 tuneluri și 2 noduri. Durata pentru proiectare și execuție este de 46 de luni.

Tronsonul 4 (Iași-Golăiești) va avea o lungime de 12,7 km, iar contractul prevede și construcția a 12 pasaje, 2 tuneluri și un nod. Durata contractuală maximă pentru proiectare și execuție este de 46 luni.

Tronsonul (Golăiești-Pod peste Prut la Ungheni) va avea o lungime de 2,77 km și va fi construit în 18 luni.

După validarea documentației, va fi publicat în SEAP anunțul privind participarea la licitație, în cadrul căruia va fi stabilită și data limită pentru depunerea ofertelor.

Autostrada care străbate Carpații Orientali

Autostrada Unirii, pe traseul Târgu Mureș - Iași - Ungheni, cu o lungime de peste 300 de kilometri, a fost planificată de aproape un deceniu, iar legea privind construcția ei a fost adoptată în decembrie 2018. „Autostrada Unirii începe la granița României cu Republica Moldova, printr-un nou pod peste râul Prut, și se termină printr-o conexiune cu Autostrada A3 Brașov-Borș, în apropierea orașului Târgu Mureș. Autostrada Unirii cuprinde două tronsoane principale: Autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț și Autostrada Târgu Neamț – Iași – Ungheni, precum și un pod peste râul Prut”, se arată în textul Legii 291 din 2018, care a suferit modificări ulterioare.

Construcția Autostrăzii Unirii este finanțată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, din credite externe, fonduri europene nerambursabile sau prin parteneriat public-privat, conform prevederilor legii adoptate în 2018.

La aproape șapte ani de la adoptarea legii privind Autostrada Unirii, doar două tronsoane sunt în șantier: Târgu Mureș - Miercurea Nirajului (24 kilometri) și Lotul Leghin – Târgu Neamț (30 kilometri).

De asemenea, Podul peste Prut de la Ungheni, cu o lungime de 261 de metri, se află în faza de pregătire a lucrărilor, urmând să intre în șantier în primăvara acestui an.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite