Grapini: Produsele autentice de artizanat, meşteşugăreşti, sunt contrafăcute acum la greu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europarlamentarul Maria Grapini susţine că România trebuie să-şi protejeze produsele autentice de artizanat care acum sunt contrafăcute „la greu“
Europarlamentarul Maria Grapini susţine că România trebuie să-şi protejeze produsele autentice de artizanat care acum sunt contrafăcute „la greu“

România trebuie să-şi protejeze produsele autentice de artizanat care acum sunt contrafăcute „la greu“, inclusiv ia tradiţională vândută în zona Castelului Bran, a declarat europarlamentarul Maria Grapini. În acest sens, oficialul citat propune promovarea unei Directive europene unitare la nivel european.

„Încă de când eram ministru am fost la o întâlnire cu omologul din Franţa şi am iniţiat o directivă prin care să ne protejăm produsele autentice de artizanat, meşteşugăreşti, care sunt contrafăcute acum la greu, începând, dacă mergeţi la Castelul Bran, de la orice produs de artizanat până la ia noastră. Toate sunt contrafăcute“, a subliniat Grapini, potrivit Agerpres.

Ea a precizat că va propune în Comisia Europeană noi măsuri de apărare comercială, iar una dintre ele este o Directivă de etichetare obligatorie. 

„Acum nu există o directivă unitară de etichetare obligatorie. Poate fiecare ţară să introducă (o astfel de regulă—n.r.). De exemplu, dacă România ar vrea să spună că tot ce intră din ţări non-europene în materie de îmbrăcăminte, pentru securitatea oamenilor, trebuie să aibă etichetă Eco-Tex, ar putea, ca ţară, să pună această condiţie. În momentul în care pui o astfel de condiţie şi celelalte ţări membre nu, se creează un dezechilibru dacă în celelalte ţări vin mărfuri care asigură, cumva, la puterea de cumpărare a cetăţeanului, posibilitatea de a-şi procura produsele, cu riscul, însă, de a fi contrafăcute“, a explicat Maria Grapini.

Ea a precizat că, atât la nivel european cât şi naţional, consumatorul trebuie încurajat să sesizeze neregulile constatate. 

„Trebuie să transmitem consumatorului apoi încrederea că poate să facă sesizarea, pentru că dacă face sesizarea şi nu se întâmplă nimic există o demobilizare. De aceea s-a făcut o analiză în UE şi s-a constatat că sunt rezolvări ale sesizărilor în termene de la 200 de zile la 1.200 de zile în UE“, a subliniat Grapini.

Mai puteţi citi: 

Pălinca, „ţuica diplomaţilor“. Cum se prepară cea mai bună licoare din ţară, renumită şi-n Japonia

Scriitorul Felician Pop din Satu Mare dezvăluie în cartea sa, „Povestea pălincii“, de ce această licoare făcută în judeţul său natal e cea mai bună din lume. În zonă, băutura e poreclită „ţuica diplomaţilor“, ducându-i-se renumele până-n Japonia.

Festivalul pălincii, al berii, Fabricat în Satu Mare şi Ziua Recoltei, în toamna acestui an. Vezi în ce zi se vor desfăşura

Festivalul pălincii, ziua recoltei, fabricat în Satu Mare dar şi festivalul berii. Toate cele trei evenimente vor avea loc anul acesta în toamnă, în septembrie şi octombrie. Programul a fost stabilit deja de Consiliul Judeţean Satu Mare.

Un sătmărean a înfiinţat singura livadă 100% ecologică din judeţ. Merele sunt transformate în suc natural sau pălincă

Un sătmărean a înfiinţat, la Homorodu de Jos, o livadă 100% bio, care se întinde pe 14 hectare. Merele ecologice sunt culese manual şi vândute apoi pentru consum sau transformate în suc natural sau în pălincă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite