Graba lui Ponta strică treaba reducerii TVA la alimente. Guvernul, în pragul unui război cu marii comercianţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comercianţii sunt acuzaţi că măresc acum preţurile pentru a le reduce în iunie ca să creeze o iluzie a ieftinirilor generate de reducerea TVA
Comercianţii sunt acuzaţi că măresc acum preţurile pentru a le reduce în iunie ca să creeze o iluzie a ieftinirilor generate de reducerea TVA

Anunţarea prea timpurie a reducerii TVA la alimente a lăsat loc de manevră comercianţilor, care au destul timp să mărească şi apoi să scadă preţurile, acuză economiştii. Retailerii se jură că nu practică astfel de scumpiri, dar şeful Guvernului ameninţă cu suprataxarea câştigurilor speculative.

Ce poate face un comerciant care află cu şase-şapte săptămâni înainte că Guvernul va scădea TVA?

Poate scumpi rapid mărfurile pentru ca apoi – la momentul scăderii taxei – să readucă preţurile la nivelul anterior, creând astfel iluzia unei ieftiniri generate de reducerea TVA.

Comercianţii din România, aflaţi acum în faţa unei asemenea presupuneri (care între timp s-a transformat în suspiciune publică) privind preţurile la alimente, sunt ameninţaţi de şeful Guvernului cu suprataxe şi toate aceste controverse riscă să ducă la compromiterea efectelor benefice ale reducerii TVA.

Ionuţ Dumitru: „Decizia trebuia anunţată imediat înaintea aplicării“

Reducerea TVA la 9% ar fi trebuit anunţată foarte rapid, cu foarte puţin timp înainte de a fi aplicată, pentru a nu lăsa spaţiu (de fapt, timp) de manevră comercianţilor de a creşte preţurile produselor, apreciază preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.

„Cea mai bună strategie la reducerea TVA pentru alimente ar fi fost să se anunţe: «De mâine, în trei zile sau de la data de 1 luna următoare, TVA scade», pentru că ajungem deja la discuţii despre posibile creşteri de preţuri în anticiparea reducerii de TVA.
Agenţii se acomodează şi încorporează în deciziile lor astfel de măsuri“, a declarat Ionuţ Dumitru, la Conferinţa de Risc de Ţară organizată de Coface în parteneriat cu Mediafax.

El a arătat că o astfel de decizie trebuie luată şi anunţată rapid, „fără prea mult spaţiu de manevră“, pentru a avea efectul scontat.

„Agenţii economici şi populaţia, văzând că există o incertitudine, că anumite măsuri se vor implementa sau nu, se vor gândi de două ori înainte de a angaja oameni.
Dacă măsura nu este sustenabilă sau credibilă, evident nu va avea efectul scontat“, a spus Dumitru.

Reamintim că, la începutul anului, comercianţii au solicitat tocmai ca, în cazul reducerii anticipate a TVA, măsura să fie anunţată cu destul timp – o lună, nu două-trei zile – înainte, pentru a-şi putea ajusta procedurile contabile interne.

Iată că Guvernul a anunţat nu cu o lună, ci cu şapte săptămâni înainte, că va reduce TVA la alimente de la 1 iunie şi acum se vede că s-a pripit.

Comercianţii resping acuzaţiile

Presa a relatat că mari lanţuri de magazine ar fi majorat preţurile la diferite alimente cu până la 30%, în ultimele două săptămâni.

Dar reprezentanţii marilor lanţuri comerciale, audiaţi marţi la Comisia de Agricultură pentru a explica dacă au fost făcute majorări de preţuri în ultima vreme, au dat asigurări că nu recurg la asemenea practici.

Chiar preşedintele comisiei, Nini Săpunaru, a amintit că sunt mai multe informaţii privind creşterea preţurilor din magazine, iar opinia publică este îngrijorată că reducerea TVA nu va duce la scăderea acestor preţuri.

În replică, retailerii au susţinut că nu au făcut nicio majorare de preţ la produsele alimentare în perspectiva reducerii TVA şi că preţurile vor scădea cu 12%.

Guvernul nu poate îngheţa, dar poate suprataxa

Urmărind aceste evoluţii, premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că Guvernul nu poate îngheţa preţurile la mărfurile din magazine, în contextul reducerii TVA la 9%, dar poate introduce măsuri „constituţionale şi europene“, cum ar fi anumite taxe speciale foarte mari, în cazul în care comercianţii nu scad preţurile la raft după diminuarea TVA.

El a cerut, în deschiderea şedinţei de Guvern, ca Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Consiliul Concurenţei să verifice atent situaţia preţurilor din magazine.

„Să începeţi deja să verificaţi dacă ceea ce a apărut în presă e adevărat, dacă hipermarketuri, dacă comercianţi profită de cea mai bună măsură pe care puteam s-o luăm vreodată pentru agricultură şi pentru consumatorii din România, reducerea TVA, pentru a-şi mări preţurile acum, ca să rămână după aceea la nivelul pe care şi-l doresc“, a cerut Ponta.

„Putem să introducem taxe speciale pentru cei care folosesc acest prilej şi nu voi ezita – şi vă rog să îmi propuneţi, dacă constatăm că într-adevăr există această situaţie – vom pune nişte taxe atât de mari încât tot ce câştigă în mod speculativ să piardă pe partea cealaltă.
Nu voi ezita să iau nicio măsură europeană şi constituţională“, a avertizat premierul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite