GHID Tot ce trebuie să ştii pentru a deveni prosumator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Panourile fotovoltaice vor asigura energia necesară

Cei care au decis să îşi producă singuri energia electrică necesară locuinţei cu ajutorul unui sistem de panouri fotovoltaice pot, din acest an, să şi vândă excesul de energie produs. Cei care produc şi vând în acelaşi timp se numesc prosumatori.

 Pentru a facilita accesul mai multor români la energia solară ieftină, platforma energiaTa şi Engie au lansat împreună Ghidul Prosumatorului, care conţine tot ce trebuie să ştie românii care vor să devină prosumator.

Avantajele producţiei de energie solară sunt multiple, atât prin prisma impactului nepoluant asupra mediului înconjurător, cât şi a economiilor la factura de energie electrică. Investiţia într-o astfel de tehnologie se recuperează în aproximativ 7 ani prin scăderea facturilor de energie electrică, cât şi prin creşterea valorii de piaţă a imobilului unde sunt amplasate. La finalul celor 7 ani, costurile cu producţia de energie sunt eliminate, prosumatorul regăsindu-se chiar în situaţia de a încasa bani pentru excedentul de energie electrică produs şi injectat în reţea. Furnizorii sunt obligaţi, potrivit legii, să preia energia produsă de sisteme fotovoltaice, iar în 2019 ei trebuie să o cumpere cu 0,223 lei/ kWh. Durata de viaţă a panourilor este de minimum 25 de ani.

Pentru a stimula dezvoltarea de sisteme fotovoltaice, în perioada următoare, Autoritatea Fondului pentru Mediu (AFM) va acorda facilităţi de finanţare beneficiarilor, în limita sumei de 20.000 lei şi respectiv de 25.000 de lei în cazul locuinţelor izolate. Cheltuielile eligibile pentru a beneficia de finanţare sunt achiziţia de panouri, invertorul, materiale conexiuni, structura de montaj a sistemului şi tabloul de curent electric, modul de comunicaţie şi contorul inteligent.

Pentru a putea accesa finanţare de la AFM, solicitanţii pot apela la serviciile unui instalator autorizat din judeţul de provenienţă, iar comisia de analiză din cadrul instituţiei publică lista proiectelor aprobate. Solicitanţii au la dispoziţie 90 de zile pentru a obţine autorizaţia de construire şi pot implementa proiectul într-un termen de 8 luni.

Drumul prosumatorului                                                                                          

Cel care doreşte să fie prosumator trebuie să urmeze următorii paşi: obţinerea certificatului de urbanism, a avizului de amplasament, stabilirea soluţiei de racordare, primirea avizului tehnic de racordare, semnarea unui contract de racordare şi, ulterior, a unui contract de execuţie, anunţarea începerii lucrărilor, anunţarea finalizării lucrărilor şi eliberarea adeverinţei de confirmare a plăţii cotelor legal datorate Inspectoratului de Stat în Construcţii, semnarea procesului verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, punerea sub tensiune de probă a instalaţiilor de utilizare (dacă este cazul), obţinerea certificatului de racordare, semnarea contractului de vânzare-cumpărare energie şi, pasul final, punerea sub tensiune finală.

Legislaţia actuală nu oferă momentan toate răspunsurile cu privire la toate autorizaţiile necesare pentru montarea de panouri fotovoltaice. Procesul poate dura câteva luni (de la 100 de zile), iar costul poate varia în funcţie de autorizaţiile şi avizele specificate, un cost mediu situându-se în jurul valorii de 2.000 de lei. Schimbarea contorului este suportată de operatorul de distribuţie. 

Ghidul Prosumatorului

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite