Germania e în picaj economic, România e pe creștere. Paradoxul, explicat de un economist
0Economia Uniunii Europene nu traversează cea mai bună perioadă, iar „motorul” Germania e tot mai aproape de recesiune. În schimb, țările din sudul UE, dar și unele din Est, traversează perioade mai bune. Economistul Andrei Caramitru a explicat cum s-a ajuns aici.
Economistul Andrei Caramitru a explicat pe Facebook, în câteva cuvinte, ce se întâmplă cu economia Uniunii Europene, pornind de la ultimele date publice. În opinia sa, cel mai mult suferă țările nordice și Germania.
„Economia Europei - datele pe trimestrul 2. Ce se întâmplă: Germania e în cap. Iar a scăzut PIB în trimestrul 2. Suedia e super în cap, pentru că socialismul și taxele uriașe NU funcționează la nesfârșit, la un moment dat colapsezi”, a scris el la începutul postării.
O altă țară membră UE se confruntă cu mari probleme economie, mai spune Caramitru.
„Ungaria e super super în cap, scădere iarăși mare. Au și început sa taie investițiile că nu mai au bani nema ioc, disperare totală acolo olalalalala. Austria e pe stagnare - e momentul pre colaps însă mai e puțin”, adaugă economistul.
România și țările din Sudul UE sunt pe plus
Surprinzător, țările mai sărace din sudul Europei - Spania și Portugalia - au o evoluție bună. „Sudul Europei merge bine (în special Spania, dar nu numai ). De ce? Turism + regenerabile / energie au acum un avantaj față de Germania. Nu mai au un dezavantaj (ca atunci când Germania lua gazele cele mai ieftine din Europa de la ruși)”, explică expertul.
România stă bine în acest moment, consideră Andrei Caramitru. Asta pentru că, spune el, am fi mai puțin dependenți de economia Germaniei față de Ungaria sau alte țări din zonă. „Ceilalți din Europa de Est - depinde . Noi - super ok. Restul undeva la mijloc pentru că sunt mai dependenți decât noi față de Germania și nu au gaze/petrol cum avem noi. E fix, dar fix ce scriu aici de ani de zile. La început nu mă credea nimeni (toți ziceau «vaiii Germania e vârful.» Ziceau asta pentru ca nu înțelegeau nimic)”, și-a încheiat el postarea.
Ce se întâmplă cu Germania
PIB-ul Germaniei s-a contractat în trimestrul doi din 2024, după ce a evitat recesiunea la începutul anului, ceea ce indică faptul că cea mai mare economie europeană nu reuşeşte să-și revină.
Potrivit datelor publicate marţi de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), preluate de DPA, Bloomberg şi Reuters, în perioada aprilie-iunie 2024, economia germană a înregistrat un declin de 0,1%, comparativ cu primul trimestru din acest an, când a crescut cu 0,2%.
Analiştii se aşteptau la un avans de 0,1% în trimestrul doi din 2024. Reculul din perioada aprilie-iunie 2024 vine pe fondul scăderii investiţiilor în echipamente şi clădiri, conform Destatis. În contrast, economiile din Franţa şi Spania au înregistrat o creştere peste estimări în trimestrul doi din 2024, de 0,3% şi, respectiv, de 0,8%, în timp ce Italia a raportat un avans de 0,2%.
Creşterea inegală din zona euro arată dificultăţile cu care se confruntă oficialii de la Banca Centrală Europeană, care în septembrie vor trebui să decidă dacă economia este suficient de fragilă pentru a justifica o nouă reducere a dobânzii. În ritm anual, PIB-ul Germaniei a crescut cu 0,3% în trimestrul doi din 2024, dar în termeni ajustaţi sezonier şi calendaristic, PIB-ul a scăzut cu 0,1%. O redresare rapidă a economiei germane nu este aşteptată în acest an.
Cine e Andrei Caramitru
Cu studii în Elveția, în domeniul finanţelor, la prestigioasa universitate din Geneva, Andrei Caramitru și-a început cariera în Geneva, ca asociat în cadrul băncii elveţiene UBS. Ulterior, el a lucrat timp de 16 ani pentru McKinsey, una dintre cele mai influente companii de consultanţă în management strategic din lume, iar apoi la firma de consultanţă Boston Consulting Group. Economist de top, Andrei Caramitru a fost o perioadă consilierul lui Dan Barna, fost președinte al USR.