Gerea: Nu există un conflict între România şi Serbia privind situaţia de la Porţile de Fier, este o neînţelegere între Hidroelectrica şi omologii sârbi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sârbii au uzinat haotic apa din lacul de acumulare de la Porţile de Fier, după ce Hidroelectrica a sistat livrarea de energie   FOTO Corina Macavei
Sârbii au uzinat haotic apa din lacul de acumulare de la Porţile de Fier, după ce Hidroelectrica a sistat livrarea de energie   FOTO Corina Macavei

Experţii români şi cei sârbi caută soluţii pentru asigurarea producţiei de energie electrică la Porţile de Fier, astfel încât să nu existe excese care ar determina scăderea accentuată a nivelului apelor Dunării şi care ar putea duce la probleme de mediu şi de navigaţie, a declarat miercuri Andrei Gerea, ministrul Energiei.

Acesta a precizat s-a întâlnit miercuri cu omologul său din Serbia pentru a discuta aceste probleme. „Nu este un conflict, sub nicio formă nu este un conflict între România şi Serbia. Practic este o neînţelegere între cele două companii, Hidroelectrica şi omologii din Serbia, legat de un anumit contract, înţelegere cadru de acum câţiva ani de zile. (...) am discutat şi cu ministrul Energiei din Serbia să ne asigurăm un moratoriu cu privire la producţia de energie electrică la Porţile de Fier, adică să nu facem excese în această perioadă, excese care ar putea duce la scăderea accentuată a nivelului apelor Dunării şi care să fie o problemă şi de mediu şi de navigaţie, urmând ca experţii în ambele părţi să discute şi să rezolve această problemă. Noi le-am dat un termen, probabil că va fi agreat, între trei şi şase luni pentru a închide acest subiect“, a declarat Andrei Gerea, citat de Agerpres.ro.

Adevărul“ a scris acum două zile că Hidroelectrica nu mai plăteşte de doi ani sârbilor cantitatea de energie la care s-a angajat deoarece aceştia nu au realizat lucrările asumate de protecţie a malurilor. În replică, sârbii au uzinat haotic, ceea ce a dus la scăderea puternică a nivelului apei în lacul de acumulare.

„În 1995 s-a încheiat un contract între Sistemului Hidroenergetic şi de Navigaţie Porţile de Fier I şi Djerdap I în virtutea unei convenţii încheiate în 1963 între statul român şi statul iugoslav . În baza acelui contract, partea română trebuie să ofere compensaţii parţii sârbe, în  fiecare an 138 de GWh la un preţ fix de 30 de dolari, iar la rândul ei  partea sârbă în echivalent trebuia  să facă cu acea sumă de bani lucrări la gura Nerei la cota 68”, a declarat Remus Borza, administratorul judiciar de la Hidroelectrica.

Încălcarea convenţiilor dintre România şi Serbia referitoare la exploatarea apei Dunării a condus la afectarea florei şi faunei din sectorul fluvial situat în perimetrul Parcului Natural Porţile de Fier, a declarat marţi şi directorul respectivei arii protejate, ing. Marian Jiplea.

Atât energeticienii români, cât şi sârbi s-au abătut de la protocolul semnat şi de la graficul comun de uzinare a apei la hidrocentrale Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II de pe Dunăre, fapt care „a generat nejustificat scăderea nivelelor lacurilor de acumulare cu aproximativ patru metri şi, astfel, a morţii a sute de kilograme de peşte“.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite