Gabriel Resources vrea să atragă 20 milioane de dolari canadieni de la investitori pentru procesul cu România privind Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania canadiană Gabriel Resources vrea să să atragă 20 de milioane de dolari canadieni printr-un plasament privat, pentru finanţarea litigiului cu România referitor la Roşia Montană şi a altor cheltuieli cu caracter general, potrivit News.ro.

„Nu a avut loc niciun fel de contact cu autorităţile române în urma notificării oficiale a disputei noastre, în urmă cu 14 luni. Este regretabil că am fost nevoiţi să reducem forţa de muncă, sprijinul pentru comunitate şi investiţiile în România, în ultimii ani, din cauza incapacităţii autorităţilor de a aproba proiectul“, afirmă Jonathan Henry, preşedinte şi director general al Gabriel Resources.

El a arătat că dorinţa Gabriel Resources este să se ajungă la o soluţie amiabilă pentru construcţia şi operarea minei de aur de la Roşia Montană.

”Cu toate acestea, în absenţa unei soluţii, compania este hotărâtă să îşi protejeze drepturile şi interesele, prin intermediul procesului de arbitraj. Compania intenţioneză să atragă până la 20 de milioane de dolari canadieni printr-un plasament privat pentru finanţarea, printre altele, a procedurii de arbitraj”, a spus Henry.

Valoarea minelor a scăzut cu 630 de milioane de dolari

Gabriel Resources a raportat pentru 2015 o pierdere de 627,9 milioane de dolari candieni, după revizuirea în scădere a tuturor activelor materiale, respectiv a minelor, proprietăţilor şi echipamentelor. Revizuirea a adus cu sine o gaură de 631,2 milioane de dolari canadieni în contabilitatea companiei.

La sfârşitul anului trecut, compania deţinea rezerve în numerar şi echivalent de 18,6 milioane de dolari canadieni.

Gabriel Resources a solicitat anul trecut o procedură de arbitraj în conflictul cu România referitor la proiectul de la Roşia Montană, în conformitate cu acordurile bilaterale de protejare a investiţiilor încheiate de statul român cu guvernele din Canada şi Marea Britanie.

„După ce a încurajat investiţia Gabriel Resources în proiect, România a împiedicat prin acţiunile sau inacţiunile sale implementarea acestuia, inclusiv prin amânarea nejustificată a autorizaţiilor şi prin impunerea unor condiţii netransparente, politizarea unor procese administrative şi prin neasumarea, în ultimă instanţă, a responsabilităţii deciziilor de aprobare, în contradicţie cu prevederile legale“, se arată în raport.

Tribunalul de arbitraj nu a fost constituit

Tribunalul care va arbitra litigiul nu a fost constituit încă, din cauza neînţelegerilor dintre cele două părţi cu privire la numirea preşedintelui acestuia.

Gabriel Resources deţine 80,69% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer de la Roşia Montană, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roşia Montană.

Autorităţile spun că RMGC nu a obţinut autorizaţiile

Autorităţile române susţin că era datoria RMGC să obţină toate autorizaţiile şi avizele necesare realizării proiectului minier. Or, o parte dintre acestea au fost anulate în justiţie, la solicitarea unor organizaţii non-guvernamentale care luptă pentru protecţia mediului şi a patrimoniului.

Noul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, a declarat că ţara noastră va înscrie Roşia Montană ca patrimoniu UNESCO. Până atunci, în data de 17 februarie, a fost publicat în Monitorul Oficial un ordin prin care localitatea Roşia Montantă este protejată, fiind declarată sit istoric de categoria A.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite