Gabriel Biriş: „Folosim legea pentru a pedepsi contribuabilul“. Legislaţia TVA, „prea complicată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oficialul Finanţelor, Gabriel Biriş, ţine partea contribuabililor în relatia cu Fiscul
Oficialul Finanţelor, Gabriel Biriş, ţine partea contribuabililor în relatia cu Fiscul

Legislaţia referitoare la TVA este mult prea complicată pentru antreprenori şi IMM-uri şi, din păcate, folosim legea pentru a pedepsi contribuabilul în loc să-l consiliem, a atras atenţia, luni, Gabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), la Forumul de Investiţii România-Elveţia, citat de Agerpres.

„Trebuie să înţelegem că ideea potrivit căreia majoritatea contribuabililor, antreprenorilor şi companiilor, pentru a-şi maximiza profiturile fac evaziune fiscală este greşită.
Majoritatea contribuabililor se conformează şi vor să respecte legislaţia şi să-şi plătească dările.
Legislaţia referitoare la TVA este mult prea complicată pentru antreprenori şi IMM-uri.
Noi vrem să servim contribuabilul cinstit şi care vrea să respecte legea. Acum, din păcate, folosim legislaţia pentru a pedepsi contribuabilul şi creăm o povară suplimentară“, a spus Gabriel Biriş.

Proiectul caselor de marcat, gata în câteva luni

„Cerem contribuabilului să dea tot felul de declaraţii. De ce? Este un consum foarte mare de resurse în interiorul ANAF şi în loc să acordăm consiliere ne ocupăm de pedepsire.
Trebuie să înţelegem că suntem toţi în această situaţie. Toţi suntem interesaţi să lucrăm împreună cu autoritatea fiscală, pentru că vrem să producem valoare adăugată mai mare.
Un lucru important pe lista mea este relaţia dintre contribuabili şi administraţia fiscală.
Ne axăm pe eficienţa administraţiei fiscale pentru a remodela serviciile pe care ANAF le oferă contribuabililor“, a spus oficialul.

El a adăugat că procesul de implementare a proiectului privind casele de marcat fiscale este accelerat şi va urma să se încheie în următoarele luni.

„Am accelerat implementarea proiectului privind casele de marcat fiscale, întârziat până acum.
Procesul este accelerat şi sperăm că, în următoarele luni, vom încheia implementarea acestui sistem care va duce la creşterea eficienţei impozitului folosind instrumentele IT.
Croaţia a implementat un sistem oarecum similar în urmă cu câţiva ani, iar Cehia va introduce acest sistem în curând. Neconformarea ar fi periculoasă pentru că verificarea se va face în timp real. Astfel, s-a redus numărul de controale din partea ANAF“, a subliniat secretarul de stat din MFP.

Camera de Comerţ Elveţia-România a organizat, luni, la Bucureşti, Forumul de Investiţii România-Elveţia, eveniment în cadrul căruia sunt abordate teme precum: „Viitorul economiei în România“, „Provocări şi oportunităţi pentru investitori“ şi „Reforma sistemelor educaţional şi fiscal“.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite