Articol publicitar

FreeVolt aduce în România panourile fotovoltaice cu grafen

Publicat:
Ultima actualizare:

FreeVolt România aduce pe piața românească panourile fotovoltaice cu grafen. Cum febra scumpirilor la energie electrică și goana către fotovoltaice au cuprins România, mulți dintre consumatori încep să își pună problema ce fel de panouri să instaleze, care sunt mai bune, mai durabile și care producători oferă cel mai bun raport calitate-preț.

image

Producătorul de origine Poloneză, FreeVolt, cu prezență pe piața din Statele Unite, a intrat în piața din România prin reprezentantul lor local, FreeVolt România, deschizând astfel drumul Românilor către una dintre cele mai inovative tehnologii fotovoltaice, panourile cu grafen, FreeVolt PVGraf™.

Cine sunt FreeVolt?

Compania multinațională a luat naștere în anul 2005 ca o companie dedicată ingineriei și construcției de parcuri fotovoltaice. În decursul anilor, activitatea companiei s-a diversificat, aceasta implicându-se în proiecte de cercetare și  dezvoltare, care, ulterior, au canalizat activitatea companiei către producția de panouri fotovoltaice și inovația în domeniul fotovoltaic.

Marea descoperire și saltul înainte au loc în 2016, atunci când co-fondatorul și actualul Președinte al FreeVolt Global, Lukasz Nowinsky, descoperă, în timpul unui zbor transatlantic, modalitatea de introducere a grafenului în panoul fotovoltaic, deschizând astfel calea către inovație.

Ce este grafenul?

Majoritatea l-au supranumit “Materialul Minune al Secolului XXI”, alții l-au numit “Materialul lui Dumnezeu” – cert este că proprietățile acestui super-material, au uimit lumea științifică și au împins oamenii de știință și companiile către a-l studia și a-l introduce în cât mai multe aplicații și produse la nivel global.

Grafenul, la bază, este un strat mono-atomic (strat format dintr-un singur atom) provenit din banala mină de creion sau grafit. Grafenul a fost descoperit de către doi cercetători de origine rusă, Andre Geim și Konstantin Novoselov, la Universitatea din Manchester, în 2004.

Pentru descoperirea și izolarea grafenului, cercetătorii au abordat o metodă pe cât se poate de banală, pe atât de eficientă – au folosit o simplă rolă de scoci și o bucată de grafit, exfoliind, strat după strat, până au reușit să izoleze grafenul.

Pentru descoperirea lor și muncă depusă ulterior în cercetarea grafenului, cei doi savanți au fost premiați cu Premiul Nobel în anul 2010.

Cu ce se deosebește tehnologia PVGraf™ de tehnologia clasică?

Folosirea grafenului în panourile PVGraf™ permite acestora să reziste cu brio la supraîncălzire, fenomen care, în tehnologia clasică, scade randamentul acestora cu 25-30%, pe timp de vară, când celulele se supraîncălzesc datorită radiației solare intense.

Totodată, datorită sensibilității grafenului, acesta permite absorbția luminii în proporție de 100%, pe tot spectrul luminos, în contrast cu siliciul care reușește să absoarbă doar 100% din lumina albastră.

Aceste două lucruri se traduc în mai multă energie produsă per m2 de panouri fotovoltaice instalate, oferind deținătorilor de instalații fotovoltaice o productivitate sporită cu până la +33% vs. tehnologia clasică.

Tehnologia beneficiază de girul unuia dintre cei mai de seamă dintre experții academicieni cercetători în domeniul fotovoltaicelor la nivelul Uniunii Europene, Dr inż. Stanisław M. Pietruszko, care spune, printre altele, într-un punct de vedere emis de către Societatea de Fotovoltaice din Polonia:

“Bazat pe analiza literaturii de specialitate și rapoartelor de presă, poate fi concluzionat că, nu există tehnologii similare metodei de producție a modulelor fotovoltaice folosind electrozii de tip PVGraf™, aflate în producție industrială. La data emiterii acestei opinii, Freevolt sp.z. o.o. va fi singura și unica companie din lume care va introduce modulele fotovoltaice patentate in producție la scară industrială folosind tehnologia PVGraf™.”

FreeVolt în Statele Unite

Intrarea în piață are loc în Statele Unite unde, după doi ani de teste necontenite într-unul dintre cele mai dure medii climatice din lume, Palm Desert, California, tehnologia primește toate certificările și meritele cuvenite, dând astfel undă verde comercializării acesteia în cea mai restrictivă piață fotovoltaică din lume.

De atunci și până în prezent, FreeVolt reușește să acapareze vânzările de panouri fotovoltaice pe California pe sectorul rezidențial, să se extindă în peste 15 state in SUA și să demareze colaborări cu unele dintre cele mai mari branduri din piață, printre care: Yielp, McDonalds, S2A (cel mai mare constructor de case modulare din SUA), Tesla și BMW.

FreeVolt în România

Anul 2022 marchează intrarea oficială pe piața din România a companiei FreeVolt prin intermediul reprezentanților locali, FreeVolt România. Pentru a marca această intrare, producătorul și reprezentantul, FreeVolt România, au susținut împreună o conferință tehnologică la Universitatea Maritimă din Constanța.

În cadrul conferinței au fost prezenți atât reprezentanții locali, Tudor-Ionuț Grigore, CMO și Cristian Velicu, CTO, cât și reprezentanții producătorului, Lukasz Nowinsky, co-fondator FreeVolt și Președinte al Consiliului Director, dar și CEO-ul FreeVolt Europe, Mateusz Zjawinsky.

Tematica conferinței a vizat aspectele tehnice ale produsului și pieței fotovoltaicelor, având ca audiență oameni de zona academică și tehnică. Puteți urmări secvențe din conferință în clipul de mai jos.

Tudor-Ionut Grigore: “Ne dorim să educăm publicul și vrem ca lumea să înțeleagă exact cum funcționează tehnologia fotovoltaică, ca să poată discerne singuri de ce tehnologia FreeVolt PVGraf™ este mai avantajoasă față de variantele clasice bus-bar cu siliciu.”

Cristian Velicu: “Atât oamenii tehnici de specialitate, cât și publicul larg, dar și investitorii trebuie să înțeleagă un aspect tehnic foarte simplu – tehnologia actuală, care se folosește în panourile fotovoltaice clasice, este o tehnologie din anii 90. FreeVolt vine cu o tehnologie din 2016 – cred ca e destul de simplu să ne dăm seama ce implică acest lucru!”

Tudor-Ionut Grigore, CMO: “FreeVolt România își propune în anul 2023 demararea unei campanii de informare a publicului larg și a celui de specialitate cu privire la tehnologia fotovoltaică și, totodată, demararea unor proiecte de portofoliu în România, în zona comercială și a parcurilor fotovoltaice. Mai mult, FreeVolt România, se constituie astfel și ca importator al produsului în piața din România, oferind posibilitatea retailerilor, instalatorilor, dezvoltatorilor de proiecte și distribuitorilor să achiziționeze în mod direct tehnologia.”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite