Franţa ameninţă să blocheze negocierile UE-SUA privind acordul de liber schimb

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele francez Francois Hollande a anunţat că va bloca negocierile dacă nu i se vor respecta cerinţele
Preşedintele francez Francois Hollande a anunţat că va bloca negocierile dacă nu i se vor respecta cerinţele

Parisul se opune tratatului comercial dorit de Washington şi Bruxelles, prin care cele două blocuri vor să impulsioneze comerţul bilateral. Franţa nu este de acord ca industrii din domeniul culturii precum cea muzicală şi cea cinematografică să constituie excepţii, spunând că va pierde mai mult decât va câştiga. De fapt, francezii nu vor să piardă subvenţiile şi scutirile de taxe acordate la nivel internaţional acestor ramuri.

Oficialii Uniunii Europene şi cei de la Washington intenţionau să înceapă luna aceasta negocierile pentru pactul de liber schimb anunţat încă din iarnă de preşedintele american Barack Obama şi de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Aceştia voiau să se folosească de summitul G8 care va avea loc la sfârşitul luni iunie în Irlanda pentru a trasa cadrul acordului, însă una dintre cele mai grele voci din UE ameninţă să blocheze iniţiativa. 

Franţa a anunţat că se va opune pactului dacă prevederile acestuia vor include şi industriile din domeniul culturii, cerând o excepţie pentru acestea. Practic, francezii vor să se asigure că, în acest fel, nu vor pierde beneficiile acordate la nivel mondial acestor industrii - subvenţii, deduceri fiscale sau scutirea de la plata unor impozite. 

Aceste beneficii au fost agreate la nivel internaţional pentru a proteja micii producători locali de giganţii din SUA. Preşedintele Francois Hollande a anunţat deja că menţinerea acestui sistem va constitui o „linie roşie” de care nu va trece atunci când vor începe negocierile pentru pactul de liber schimb. 

„Poziţia noastră este clară. Dacă sectorul audio-vizual nu va fi exclus, atunci nu va exista mandat pentru începerea negocierilor”, a declarat un oficial francez pentru „Financial Times”. Pentru ca oficialii UE să poată începe negocierile cu partea americană au nevoie de acordul tuturor statelor comunitare. 

Eforturile pentru finalizarea acestui tratat comercial vin pe fondul unei intensificări semnificative a tensiunilor dintre UE şi China în ceea ce priveşte activităţile de import-export. 

Noul pact de liber schimb ar urma să acopere toate aceste activităţi şi o gamă cât mai amplă de produse şi bunuri, inclusiv sectorul audio-vizual, lăsând totodată deschisă posibilitatea de a exclude anumite domenii-cheie. 

O astfel de înţelegere implică şi stabilirea unui barem tarifar, prin care entităţile semnatare se angajează să nu intre una pe piaţa celeilalte cu bunuri sub preţurile oferite de producătorii autohtoni.

Discuţiile pentru finalizarea unui astfel de acord durează, de regulă, mai mulţi ani, dar faptul că UE şi SUA au un inamic comun urgentează negocierile. În 2011, Congresul SUA a început dezbaterile pentru promulgarea unei legi care să permită firmelor americane să ceară despăgubiri în cazul în care pot dovedi că au înregistrat pierderi din cauza cursului de schimb slab pe care Beijingul îl menţine forţat pentru yuan, moneda naţională, ceea ce reprezintă un atu important în exporturi.

În prezent, SUA şi China au mai multe procese una împotriva celeilalte la Organizaţia Mondială a Comerţului. 

Principalii parteneri comerciali ai SUA (mld. dolari) | Infographics

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite