FORBES. Cei mai puternici oameni din lume
0Există 6,8 miliarde de oameni pe această planetă. Aceştia sunt cei 50 care contează
Suntem fascinaţi de putere. Ne uităm uimiţi la cei care o aplică cu pricepere, şi cu teamă la cei care abuzează de ea. Tânjim după putere. Toţi am prefera să fim ciocane nu cuie. Oamenii de pe această listă au fost aleşi pentru că, în moduri diferite, pot face lumea să se modeleze după voinţa lor. Sunt şefi de stat, personaje religioase, antreprenori şi chiar şi infractori periculoşi.
A compara puterea relativă a unui grup atât de divers nu este treabă uşoară. Criteriile care au dus la topul nostru nu sunt definitive; pot fi însă folosite ca motive de conversaţie, poate chiar pentru o ceartă sau două. Cum nimeni nu poate pretinde că ar fi spus totul când vine vorba de cei mai puternici oameni ai acestei lumi, am cerut unui grup de experţi de elită să-şi facă fiecare lista lui, selectând şapte indivizi din cei şapte miliarde de oameni ai lumii. Aceste alegeri, făcute pe sistemul ,,unul dintr-un miliard", sunt împrăştiate prin tot topul.
1. Hu Jintao
Preşedinte, Republica Populară Chineză
Vârsta: 67 de ani
În postura celui mai puternic lider politic şi militar din China, Hu are un control aproape dictatorial asupra a peste 1,3 miliarde de oameni sau aproximativ 20% din populaţia totală a lumii. Spre deosebire de omologii săi din Vest, Hu poate schimba cursul râurilor, construi oraşe, închide dizidenţi şi cenzura internetul fără a fi în vreun fel deranjat de intervenţii din partea băgăcioaselor puteri legislative sau judecătoreşti. China se află pe drumul care o va aduce înaintea Japoniei, în rolul celei de-a doua economii a lumii, în anul calendaristic 2011 şi, după unele estimări credibile, va depăşi economia Statelor Unite în următorii 25 de ani - deşi nu în ceea ce priveşte venitul pe cap de locuitor.

Economiştii vorbesc acum despre Consensul de la Beijing - libertate economică nu politică - drept un model alternativ la liberalizarea propusă atât de vehement de Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional în anii '90. China posedă cele mai mari rezerve de valută din lume - din care 1,5 trilioane în dolari americani - şi refuză să îngenuncheze în faţa presiunilor exercitate de SUA pentru a-şi schimba politica de schimb valutar. Ca preşedinte al Comisiei Militare Centrale din China, Hu conduce Armata Populară Chineză, cea mai mare din lume în ceea ce priveşte numărul de militari activi (2,3 milioane) şi a doua ca mărime din punct de vedere al cheltuielilor (78 de miliarde de dolari în 2010). Cel mai probabil succesor ales al său, Xi Jinping, va deveni preşedinte în 2012.
2. Barack Obama

Preşedinte, Statele Unite ale Americii
Vârsta: 49 de ani
În ajunul alegerilor de la jumătatea mandatului, sondajele preziceau o ,,baie de sânge" pentru democraţii lui Obama, lăsându-l pe preşedinte fără suportul Camerei Reprezentanţilor şi foarte posibil fără cel al Senatului. Acest fapt denotă o cădere drastică a ,,celui mai puternic om de pe Pământ" în 2009. După ce a efectuat reforme majore în timpul primilor doi ani de mandat, Obama va fi supus unor presiuni uriaşe să continue în acelaşi ritm şi în următorii doi. Totuşi, rămâne comandantul suprem al celei mai bogate şi mortale armate a lumii, şeful celei mai mari şi mai dinamice economii şi, neoficial, „liderul lumii libere".
3. Abdullah bin Abdul Aziz al Saud
Rege, Arabia Saudita
Varsta: 86 de ani

4. Vladimir Putin
Prim Ministru, Rusia
Varsta: 58 de ani
5. Benedict al XVI-lea
Papă, Biserica Catolică
Vârsta: 83 de ani
Papa Benedict al XVI-lea este cea mai înaltă autoritate pământească pentru 1,1 miliarde de suflete, sau o şesime din populaţia lumii. Tradiţionalist convins, el regretă secularismul, consumerismul şi relativismul moral şi este de neclintit când vine vorba de metodele de contracepţie, căsătoriile între persoane de acelaşi sex şi femeile în sutană. În ciuda unor gafe (inclusiv ridicarea excomunicării dictate împotriva unui episcop care nega Holocaustul şi citarea unei surse din secolul al XIV-lea care declara că singurele lucruri noi aduse de Mohammed în lume au fost „rele şi inumane"), Benedict pare interesat de vindecarea vechilor răni. În septembrie a devenit primul Papă care a vizitat Westminster Abbey de la marea reformă protestantă încoace şi - o altă premieră - primul care a dat mâna cu o femeie cleric.

Scandalul sexual în care este implicată Biserica ar putea să submineze autoritatea sa morală, dar Papa pare hotărât să rezolve şi această problemă: „Iertarea nu este un substitut al dreptăţii". A devenit o figură stilată a vicarului lui Hristos, readucând la mođă „pantofii de papă" roşii, făcuţi la comandă, şi o pălărie bisericească de modă veche.
6. Angela Merkel

Cancelar, Germania
Vârsta: 56 de ani
Merkel este o campioană renumită a pieţei libere şi o susţinătoare a afacerilor mari, ceea ce nu poate fi decât o veste bună pentru cea mai mare economie a Europei. Sunt nu mai puţin de 57 de afaceri germane în topul Forbes Global 2000 al celor mai puternice companii publice, cu vânzări combinate de 1,7 trilioane de dolari. Nouă dintre ele au vânzări anuale care depăşesc 70 de miliarde de dolari
7. David Cameron

Prim Ministru, Regatul Unit al Marii Britanii
Vârsta: 44 de ani
Cel mai tânăr prim ministru britanic în ultimii 198 de ani este un produs al ,,societăţii privilegiate". Cameron a studiat la colegiul Eton and Brasenose din Oxford şi este un descendent (ilegitim) al regelui William al IV-lea. Primul ministru conservator este considerat ca fiind cea de-a doua venire a lui Margaret Thatcher. Are aceeaşi determinare a Doamnei de Fier în a tăia cheltuielile guvernamentale (apărare, educaţie), dar ca lider al unei coaliţii guvernamentale îşi poate permite cu greu să arate aceeaşi fermitate ca a lui Thatcher.
8. Ben S. Bernanke
Preşedinte, US Federal Reserve
Vârsta: 56 de ani
Unii pot pretinde că influenţa sa este la un maxim istoric, dată fiind mărimea balanţei federale (2,3 trilioane de dolari) raportată la Produsul Intern Brut al SUA (14,3 trilioane de dolari). Dar puterea sa a început să pălească de când cu vârful crizei mondiale. Aflat în faţa unui război monetar mondial, Bernanke mai are practic o singură săgeată rămasă în arcul său financiar: relaxare cantitativă, adică să cumpere pentru a coborî şi mai mult dobânzile deja reduse. A mai folosit această tehnică în 2008 şi este de aşteptat că va face la fel şi luna aceasta.
9. Sonia Gandhi
Preşedinte, Partidul Congresului Naţional Indian Vârsta: 63 de ani
În ciuda faptului că s-a născut în Italia şi că este de o altă religie (catolică), Gandhi are o influenţă inegalabilă asupra a 1,2 miliarde de indieni. Alegerea sa recentă în funcţia de preşedinte al partidului la putere în India, pentru a patra oară (un record), i-a cimentat statutul de moştenitoare de drept a dinastiei politice Nehru-Gandhi (clanul nu are nicio legătură cu acel Gandhi; numele vine de la căsătoria lui Indira Nehru cu Feroze Gandhi). După alegerile din 2004, l-a ales personal pe economistul Manmohan Singh pentru funcţia de prim ministru. O alegere inspirată, Singh fiind privit de toată lumea ca fiind cel mai bun prim ministru indian de la Nehru încoace. Dar Gandhi rămâne de fapt adevărata putere din spatele tronului cu vârf nuclear al Indiei.
10. Bill Gates

Preşedinte, Fundaţia Bill&Melinda Gates
Vârsta: 55 de ani
Să vinzi tichete la spectacole de binefacere este greu, dar să convingi magnaţii să-şi dedice jumătate din averile lor operelor filantropice este şi mai greu. După câte se pare, nimeni nu i-a spus asta şi lui Bill Gates. Anul acesta, cu ajutorul prietenului şi partenerului de bridge Warren Buffett, mogulul Microsoft a cam luat cu forţa 40 dintre cei mai bogaţi oameni ai lumii şi i-a pus să semneze „Jurământul Dăruinţei", o promisiune de a dona majoritatea averilor lor pentru opere de caritate. Gates şi Buffett ţintesc acum bogaţii chinezi şi indieni. Din moment ce nu mai este cel mai bogat om al planetei, Gates a donat majoritatea banilor săi fundaţiei Bill&Melinda Gates, care are un capital de 33 de miliarde. Organizaţia se ocupă de SIDA, tuberculoză şi poliomielită şi susţine cercetările pentru crearea de culturi rezistente pentru a combate foametea. Gates însuşi încă mai valorează 54 de miliarde, 70% din această sumă fiind prinsă în fondul său de investiţii Cascade, care este băgat în cam toate afacerile, de la alte fonduri de investiţii cu circuit închis şi până la businessuri de colectare a gunoiului.
11. Zhou Xiaochuan
Guvernator, Banca Populară Chineză
Vârsta: 62 de ani
12. Dmitry Medvedev

Preşedinte, Rusia Vârsta: 45 de ani
Primul ministru rus Vladimir Putin controlează sforile de marionetă, dar Medvedev dă, în sfârşit, semne de ceva independenţă. În septembrie l-a concediat pe puternicul primar al Moscovei, Yuri M. Luzhkov, după ce acesta a dat de înţeles că Putin ar fi un preşedinte mai bun. Fostul profesor de Drept este hotărât să reducă dependenţa Rusiei de resursele naturale, se luptă cu corupţia şi chiar vorbeşte despre liberalizarea presei. A ordonat concedierea a 10.000 de poliţişti, ordonându-le celor rămaşi să nu îi mai terorizeze pe proprietarii de afaceri private. În iunie, Medvedev a întreprins o călătorie în Silicon Valley în speranţa că va da un imbold afacerilor cu tehnologie din ţara sa. Lista de muzicieni preferaţi ai preşedintelui include Black Sabbath, Deep Purple, Led Zeppelin şi Pink Floyd.
13. Rupert Murdoch

CEO, News Corp.
Vârsta: 79 de ani
Murdoch a avut un an grozav. Filmul Avatar a adus casei de producţie Fox venituri-record. Acum îşi poate permite să cumpere din nou, vizând o preluare a televiziunii britanice BskyB (din care deţine deja 39%). Conservatoarea publicaţie Wall Street Journal se bate acum pentru supremaţie cu New York Times, iar el oferă fonduri candidaţilor conservatori. Într-un moment de dulce triumf personal, Obama a catalogat Fox News ca „distructivă în esenţă".
14. Silvio Berlusconi

Prim Ministru, Italia
Vârsta: 74 de ani
Aparent indestructibilul prim ministru italian şi monopolist media a supravieţuit la scor unui vot de încredere în septembrie, tăind elanul zvonurilor care vorbeau de alegeri anticipate.
15. Jean-Claude Trichet
Preşedinte, Banca Centrală Europeană
Vârsta: 67 de ani
16. Dilma Rousseff
Candidat la preşedinţie, Brazilia
Vârsta: 62 de ani
Aleasa preşedintelui brazilian pe final de mandat Luiz Inácio Lula da Silva era dată ca şi câştigătoare a alegerilor prezidenţiale din octombrie la o diferenţă mare, dar Rousseff nu a fost în stare să profite la maximum. Acum este de aşteptat să câştige turul doi, împotriva lui José Serra, fostul guvernator de Sāo Paulo. Presupunând că va câştiga, Rousseff va conduce cea mai puternică economie a Americii Latine: Brazilia este cel mai mare exportator de zahăr, suc de portocale, cafea, carne de vită şi păsări de ouă din lume. Fostă luptătoare de gherilă marxistă, cândva închisă şi torturată, Rousseff este suficient de dură pentru orice slujbă. Divorţată de două ori, a supravieţuit recent unui cancer limfatic.Alegerea mea
17. Steve Jobs

CEO, Apple
Vârsta: 55 de ani
Creativul cofondator al companiei Apple transformă o afacere de multe miliarde de dolari la fiecare câţiva ani. Mai întâi au fost PC-urile cu Apple II şi Macintosh, apoi filmele (Pixar), muzica (iTunes) şi telefoanele (iPhone). Acum iPad-urile sunt pe cale să revoluţioneze industria publicistică. Sigur, Apple încă mai vinde computere, dar venituri de două ori mai mari vin din distribuţia de muzică şi aparatură portabilă. Jobs a fost văzut recent luându-se la braţ cu fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, dând naştere la zvonuri că ar putea deveni parteneri în proiectul Ping, noul site social de muzică al companiei Apple.
18. Manmohan Singh
Prim Minstru, India
Vârsta: 78 de ani
19. Nicolas Sarkozy

Preşedinte, Franţa
Vârsta: 55 de ani
În timp ce Franţa rămâne în mod indisputabil puternică - o putere nucleară declarată, membră permanentă a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi cea de-a noua cea mai mare economie când vine vorba de puterea de cumpărare - micuţul preşedinte se luptă să supravieţuiască. Rata de popularitate a lui Sarkozy, afectată de aproape orice, de la deportarea forţată a rromilor până la momentele jenante create de soţia sa, fostul model Carla Bruni, se află acum blocată sub valoarea de 30%, cea mai mică de când a preluat mandatul.
20. Hillary Clinton

Secretar de Stat
Vârsta: 63 de ani
Fosta Primă Doamnă a avut grijă ca notorietatea ei să nu o depăşească pe cea a şefului. Se spune despre cei doi că au o relaţie profesională excelentă, atât de bună încât zvonuri de pe Beltway o indică drept succesoarea logică a vicepreşedintelui Joe Biden în 2012. În ciuda unui simţ al modei care ne-o arată mai mult în costume cu pantaloni şi culori orbitoare, Hillary Clinton este în acest moment cel mai popular politician american, cu un rating favorabil şi cu nouă puncte mai mare decât al lui Obama.
21. Carlos Slim Helú
Cel mai bogat om din lume, Mexic
Vârsta: 70 de ani
22. Sergey Brin şi Larry Page
Cofondatori, Google
Vârsta: ambii 37 de ani
„Unii spun că Google este Dumnezeu. Alţii spun că Google este Satana". - Sergey Brin
Securitate Dumnezeu: Noul serviciu de e-mail criptat şi autentificarea cu ajutorul telefonului îndepărtează hackerii. Satana: Maşinile pe care Google le foloseşte la cartografierea oraşelor fură parolele de e-mail şi alte date folosind reţele wi-fi.
Cenzură Dumnezeu: A reuşit să oprească cenzura în China. Satana: Google Instant filtrează în mod inexplicabil rezultatele căutărilor pentru opera Lolita a lui Nabokov şi pe scriitorul american Philip K. Dick.
Competiţie Dumnezeu: Sistemul de operare Android lasă mai mult loc programatorilor independenţi decât sistemul Apple. Satana: Se foloseşte de mărimea şi puterea sa pentru a ucide în faşă afaceri mici, de genul Skyhook Wireless, care se ocupa de localizare şi urmărire.
23. Michael Bloomberg
Primar, New York City
Vârsta: 68 de ani
Miliardarul ajuns primar şi fondator al gigantului media Bloomberg LP s-a aflat recent pe prima pagină a ziarelor pentru modul plin de pasiune cu care a apărat aşa numita Moschee de la Zona Zero. „Nu există niciun cartier în oraşul acesta care să fie interzis dragostei şi milei lui Dumnezeu".
24. Benjamin Netanyahu
Prim Ministru, Israel
Vârsta: 61 de ani
Netanyahu îşi pierde din capitalul politic pe care îl are pe scena internaţională după ce a respins apelul preşedintelui Obama de a opri colonizarea evreiască. Chiar şi aşa, el rămâne cea mai mare ameninţare la adresa ambiţiilor nucleare ale Iranului, care nu s-ar teme să dezlănţuie puterea sa militară. Are, de asemenea, mulţi prieteni în locuri sus puse. Presa israeliană a publicat recent o copie a unei liste cu milionari, americani bogaţi care au contribuit la campania sa din 2007, listă care îi include pe Steve Ballmer şi Rupert Murdoch.
25. Mike Duke
CEO, Wal-Mart
Vârsta: 60 de ani
26. Ali Hoseini-Khamenei
Ayatollah, Iran
Vârsta: 71 de ani
Liderul suprem care a condus Iranul cu o mână de fier încă din 1989.
27. Naoto Kan
Prim Ministru, Japonia
Vârsta: 64 de ani
Tricouri pe care scrie „Yes We Kan" ("da, putem", aluzie la numele primului ministru) s-au răspândit după victoria lui Kan în alegerile din iunie.
28. Timothy Geithner

Secretarul Trezoreriei SUA
Vârsta: 49 de ani
29. Ashfaq Parvez Kayani
Şeful Statului Major al Armatei, Pakistan
Vârsta: 58 de ani
În timp ce guvernul civil se tot împiedică drept urmare a valului de inundaţii şi activităţi teroriste, tăcutul şef de Stat Major a devenit liderul de facto al ţării. A cerut preşedintelui pakistanez Zardari şi primului ministru Gilani să scape de oficialii corupţi care stau în fotoliile cabinetului supradimensionat (nu mai puţin de 60 de membri) şi şi-a asumat rolul de lider în timpul inundaţiilor. Controlează, de asemenea, serviciile de spionaj foarte puternice ale ţării şi Directoratul de Informaţii Inter-Agenţii (ISI), lucru care îl transformă într-un jucător-cheie în războiul împotriva terorismului.
30. Lou Jiwei
Preşedinte, China Investment Corp. (CIC)
Vârsta: 59 de ani
Ca lider al fondului de 330 de miliarde de dolari al Chinei, Lou a obţinut o dobândă de 11.7% pentru investiţiile CIC în străinătate în 2009. Nu este însă clar dacă acest lucru îi va convinge pe şefii săi să mai aducă ceva capital din cele 2.65 trilioane de dolari puse deoparte.
31. Kim Jong-il

Lider Iubit, Coreea de Nord
Vârsta: 68 de ani
Sănătatea lui Kim păleşte pe zi ce trece, dar grăsuţul rămâne la putere în Coreea de Nord, o forţă nucleară rebelă cu 23 de milioane de oameni disperaţi şi săraci. Succesiunea este pe buzele tuturor în aceste zile, cu fiul cel mai mic al lui Kim, Kim Jong-un, făcându-şi intrarea simbolică de moştenitor al tronului.
32. Li Changchun
Şeful propagandei, China Vârsta: 66 de ani
Omul aflat în spatele Marelui Firewall al Chinei, Li controlează tot ceea ce 1.3 miliarde de chinezi văd, aud şi vorbesc. Li a blocat Facebook şi Twitter şi a forţat mâna celor de la Google să cenzureze rezultatele căutărilor anul acesta. Vestea că Google se va retrage din China ca urmare a cenzurii, o mişcare care ar fi costat 330 de milioane de dolari anual, s-a răspândit în toată lumea. Mai puţin în China, unde informaţia a fost cenzurată.
33. Warren Buffett

CEO, Berkshire Hathaway
Vârsta: 80 de ani
34. Mukesh Ambani
Preşedinte, Reliance Industries
Vârsta: 53 de ani
Cel mai bogat om din Asia chiar trăieşte ca un maharajah, în cea mai scumpă reşedinţă privată din lume: un bloc de 27 de etaje în Mumbai, evaluat la un miliard de dolari. Conglomeratul său de companii petrochimice, Reliance Industries, este responsabil pentru aproape 5% din Produsul Intern Brut al Indiei şi pentru 15% din exporturi.
35. Jeffrey R. Immelt
CEO, General Electric
Vârsta: 54 de ani
Nu numai că General Electric este a doua companie ca mărime din lume, dar este şi o pepinieră renumită pentru manageri talentaţi.
36. Li Ka-shing
Cel mai bogat om din China (inclusiv Hong Kong)
Vârsta: 82 de ani
37. Dominique Strauss-Kahn
Manager Executiv, Fondul Monetar Internațional (FMI) Vârsta: 61 de ani
FMI a ieşit din criza financiară a anului 2008 cu un nou sens al misiunii sale: acum caută să fie mai permisiv. Brazilia, China, India şi Rusia vor intra în curând în top zece cei mai mari deţinători ai Fondului. Este de aşteptat ca Strauss-Kahn, cunoscut ca DSK, să candideze la preşedinţia Franţei în 2012. Sondajele sugerează că îl va zdrobi pe cel care deţine acum fotoliul, Nicolas Sarkozy, cu 59% la 41%.
38. Masaaki Shirakawa
Guvernator, Banca Japoniei
Vârsta: 61 de ani
39. Tenzin Gyatso
Dalai Lama
Vârsta: 75 de ani
Cel de-al 14-lea Dalai Lama este un Zeu în viaţă pentru 23 de milioane de budişti Lama şi un potenţial spin moral în coasta Chinei.
40. Mark Zuckerberg

Fondator, Facebook Vârsta: 26 de ani
„Zuck" conduce o reţea de 600 de milioane de prieteni care îşi publică zilele de naştere, decesele, despărţirile şi revoluţiile geopolitice pe paginile lor de Facebook; asta atunci când nu sunt ocupaţi cu publicarea de fotografii sau cu adunarea recoltelor virtuale. Facebook este al doilea cel mai vizitat site din lume, după Google. Zuckerberg a dat naştere unui blockbuster (Reţeaua Socială) şi propriei monede (credite Facebook); se zice, de asemenea, că îi place să îşi încheie întâlnirile pe acordurile şi versurile melodiei „Domination!". Averea lui personală a sărit de la pragul la 6.9 miliarde anul acesta.
41. Ban Ki-moon
Secretar General ONU
Vârsta: 66 de ani
Primul Secretar General al Naţiunilor Unite, originar din Coreea de Sud, are ingrata misiune de a împăca nu mai puţin de 192 de state membre. Alte lucruri „de făcut" în agenda sa: să readucă pacea în lume, să pună capăt foametei, să prevină genocidul şi să încetinească schimbările climatice. Dar cel mai important rol al său este să protejeze 41.2 milioane de refugiaţi prin agenţia pentru refugiaţi a ONU. Mulţi dintre ei nu vor mai ajunge niciodată acasă, iar Ki-moon este responsabil în special pentru aceştia.
42. Lloyd C. Blankfein
CEO, Goldman Sachs,
Vârsta: 56 de ani
43. Bernard Arnault
CEO, LVMH
Vârsta: 61 de ani
44. Lakshmi Mittal
Preşedinte, ArcelorMittal
Vârsta: 60 de ani
Mittal, cetăţean indian stabilit la Londra, este unul dintre sponsorii principali ai Jocurilor Olimpice din 2012 prin ArcelorMittal. Piesa sa de rezistenţă pentru eveniment va fi un turn de oţel de 122 de metri.
45. Robert B. Zoellick
Preşedinte, Banca Mondială
Vârsta: 57 de ani
46. Robin Li
CEO, Baidu
Vârsta: 42 de ani
Motorul de căutare Baidu se bucură de o cotă de piaţă respectabilă, cu 178 de milioane de vizitatori lunari. Alte numere favorite ale lui Robin Li sunt: 7.2 miliarde de dolari (valoarea sa netă) şi profitul recent al Baidu de 156.4 milioane de dolari, dublu faţă de anul trecut.
47. James Dimon
Preşedinte, JPMorgan Chase
Vârsta: 54 de ani
48. Laurence D. Fink
CEO, BlackRock
Vârsta: 58 de ani
49. Rex W. Tillerson
CEO, ExxonMobil,
Vârsta: 58 de ani
50. Bill Keller
Editor executiv, The New York Times
Vârsta: 61 de ani
Keller încă are în grijă singurul ziar care poate spune, fără a minţi, că dictează politicile celei mai puternice ţări de pe planetă.Alegerea mea
Citiţi mai multe despre cei mai puternici oameni din lume în numărul 45 al revistei Forbes România.