Fondul Proprietatea îşi va vinde în următoarele luni o parte din pachetul 19% din acţiunile Petrom. Titlurile vor fi listate la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul Proprietatea (FP) va demara o vânzare parţială a participaţiei sale de 19% în cadrul Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, printr-o ofertă publică secundară privind atât acţiuni, cât şi certificate de depozit având drept suport acţiuni ale societăţii (GDR - Global Depositary Receipt), acestea urmând a fi listate la Londra.

„Fondul deţine la acest moment aproximativ 19% din capitalul social emis al societăţii (reprezentând 22,87% din NAV-ul Fondului la 31 august 2016) şi urmăreşte creşterea lichidităţii acţiunilor societăţii şi în acelaşi timp să rămână un investitor pe termen lung dedicat dezvoltării cu succes a societăţii“, se arată în comunicatul transmis vineri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Decizia a fost luată de FP „în conformitate cu angajamentul său de a creşte valoarea pentru acţionari şi de a creşte lichiditatea activelor din portofoliul Fondului“.

GDR-urile vor fi admise la listare pe lista oficială a UK Financial Conduct Authority şi la tranzacţionare pe piaţa principală a instrumentelor financiare listate la London Stock Exchange (sub rezerva îndeplinirii anumitor criterii de eligibilitate).

“Oferta se aşteaptă să fie încheiată în trimestrul 4 din 2016, în funcţie de condiţiile de piaţă, aprobarea prospectului de către Autoritatea de Supraveghere Financiară din România şi de confirmarea de către UK Listing Authority a eligibilităţii societăţii pentru admiterea pe lista oficială a UK Financial Conduct Authority“, informează FP.

Oferta va fi constituită doar din acţiunile deţinute de fond. Compania nu va face o majorare de capital în legătură cu oferta publică şi nu va primi niciun venit din aceasta, arată FP.

„Reducerea parţială a participaţiei Fondului în OMV Petrom SA are în vedere creşterea numărului acţiunilor libere la tranzacţionare (free float) ale companiei“, arată comunicatul.

În privinţa participaţiei rămase în OMV Petrom SA, Fondul precizează că a fost de acord cu o perioadă de interdicţie spre vânzare de 360 de zile de la data închiderii ofertei, cu anumite excepţii. 

În cadrul ofertei, Goldman Sachs International va acţiona drept coordonator al tranzacţiei, iar Banca Comercială Română, Erste Group şi WOOD & Company vor acţiona ca împreună la vânzarea efectivă a titlurilor.

Petrom a realizat în primul semestru al acestui an un profit net de 405 milioane lei, în scădere cu 61% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul scăderii vânzărilor cu 18%, la 7,19 miliarde lei.

Producţia totală de hidrocarburi a Petrom a scăzut cu 3% în primul semestru, la 32,08 milioane barili echivalent petrol (bep), în timp ce numărul de angajaţi a scăzut cu 7%. La 30 iunie 2016, compania avea 15.237 salariaţi.

Compania este controlată de grupul austriac OMV, care deţine 51% din acţiuni. Ministerul Energiei are o deţinere de 20,6%, iar Fondul Proprietatea (FP) are o participaţie de 19%. Societatea este listată la Bursa de Valori Bucureşti şi are o valoare de piaţă de 14,67 miliarde lei (3,3 miliarde euro).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite